Inrichting – woonkamer

door Tweelinggids Redactie

Als je een tweeling verwacht, is de belangrijkste kamer natuurlijk de babykamer. Maar soms vergeet je de andere ruimtes in je huis. Bijvoorbeeld de woonkamer. De woonkamer is de kamer waar het dagelijkse gezinsleven zich afspeelt en waar ook vaak gegeten wordt. Ook in de woonkamer zijn er een aantal voorwerpen die je gewoon nodig hebt als je twee kleintjes in huis erbij krijgt. Deze voorwerpen maken het leven gemakkelijker en werken veel beter dan gewone huishoudelijke artikelen. Daarom maakten we deze blog speciaal voor jou, zodat je je kunt voorbereiden op de komst van je tweeling. Wil je weten welke uitzet heb je nu echt nodig hebt voor de woonkamer? Lees dan snel verder!

De ‘essentials’

In de woonkamer speelt zich het gezinsleven af. Je ontvangt er bezoek en ook grote kans dat je in je woonkamer eet. Je verblijft dus veel tijd in deze grootste ruimte van je huis. Ook voor in de woonkamer zijn er ‘essentials’ waar je als (aanstaande) tweelingouder niet omheen kunt. We hebben de must-haves voor je op een rijtje gezet.

De gratis zwangerschapsdozen!

Vraag ze allebei aan!

De must-haves lijst:

 • 2 kinderstoelen (voor elk kind een)
 • 2 uitbreidingsset speciaal ontwikkeld voor baby’tjes
 • 1 wipstoeltje
 • 1 (tweeling)box
 • Voedingskussen
 • Verschoonmogelijkheid
 • Aankleedkussen
 • Babybenodigdheden
 • Babyvermaak
 • Veiligheidsvoorzieningen

De nice-to-haves lijst:

 • Baby swing
 • Een extra wipstoeltje

De Must-Haves uitgelegd

Kinderstoelen

Een kinderstoel is een stoel geschikt voor kinderen die hoog op de poten staat. Op deze manier kunnen baby’s, peuters en kleuters aan dezelfde tafel zitten als volwassenen. Ook is het makkelijker om je kindje te voeden als deze in een kinderstoel zit. Kijk vooral naar kinderstoelen ‘op de groei’. Deze zijn duurzamer en gaan veel langer mee. Doordat je de zitting van verstellen heeft je kind er veel langer plezier van omdat je kind er minder snel uitgroeit. De Stokke Tripp Trapp is daarvan het bekend voorbeeld.

 

Babyuitbreidingsset

Voor de kleinsten kunnen kinderstoelen worden uitgerust met een uitbreidingsset speciaal ontwikkeld voor baby’tjes. Met een kinderstoel kan iedereen tijdens het eten aan tafel zitten. Wel zo gezellig!

Wipstoeltje

Een wipstoeltje is superhandig als je je baby’tjes gaat voeden. Als het het even te druk is om je baby’tjes tegelijkertijd te voeden kun je er eentje parkeren in een wipstoeltje. Zo kun je stoeltjes al gebruiken vanaf een leeftijd van enkele weken oud. Het is dus het eerste stoeltje waar je baby’tjes in kunnen liggen. Je kunt wipstoeltjes ook gebruiken om je baby’tjes lekker rond te laten kijken in de woonkamer terwijl je zelf even de handen vrij hebt. Of je er eentje of juist twee nodig hebt is heel erg afhankelijk van wat je zelf fijn vindt. Sommige ouders hebben voldoende aan één wipstoeltje, terwijl anderen het erg fijn vinden om er juist twee te hebben.

(Tweeling)box

Ook zo’n superhandig artikel. Een tweelingbox is iets groter dan een eenlingbox. Zorg ervoor dat je een box hebt met een in hoogte verstelbare bodem. Je kunt je baby’tjes lekker naast elkaar laten slapen of spelen als je zelf even je handen vrij wilt hebben.

Voedingskussen

Grote kans dat je overdag de voedingen in de woonkamer doet. Dan is het wel erg fijn om een voedingskussen in de woonkamer te hebben liggen. Het is aan jou of je speciaal een tweelingkussen wilt hebben, of dat een regulier voedingskussen voldoende is omdat je je baby’tjes na elkaar voedt. 

Verschoonmogelijkheid

Woon je in een woning met verdiepingsvloeren? Dan is het fijnom een verschoonmogelijkheid in de woonkamer (begane grond) te creëren. Heb je dat niet? Dan moet je met elke verschoning naar boven rennen. En jij hebt er strakjes twee, dus je loopt twee maal zoveel. Je baby’tjes in de woonkamer  kunnen verschonen biedt dus tijdswinst, en als je de ene verschoont kun je zicht houden op de andere. 

Babyvermaak

Net als dat er voor volwassen vermaak in de woonkamer aanwezig is, is dat voor je kleinsten onder ons ook plezierig. Zorg voor voldoende babyvermaak zoals een mobiel in de box, een baby gym. En nee, je hoeft niet overal twee stuks van aan te schaffen. Zeker als ze wat ouder worden hebben kinderen nogal eens de neiging om juist met dát speeltje te spelen waar de ander mee speelt. Dat ondanks dat er twee exact dezelfde speeltjes zijn. Veel tweelingouders stoppen daarom om speelgoed in tweevoud aan te schaffen. Je hebt immers ook geen twee trampolines in de tuin staan. Laat je kinderen er maar wennen dat ze moeten leren delen. 

Veiligheidvoorzieningen

Je baby’tjes zullen naarmate ze ouder worden steeds meer tijd gaan doorbrengen in de woonkamer. Ook zullen ze steeds mobieler worden, en uiteindelijk gaan lopen. Met alle gevolgen (en plezier!) van dien. Het ontdekken van de wereld door kinderen gaat veelal gepaard met klimmen, hangen, duwen en trekken. Hoe jij afdoende veiligheidsmaatregelen kunt treffen voor in de woonkamer lees je in ons artikel “Veilig wonen” en “Veilig wonen – binnen“.

De nice-to-haves uitgelegd

Baby swing

Een baby swing is een elektrisch apparaat dat fijne schommelbewegingen maakt. Een baby swing kun je gebruiken om baby’tjes tot rust te brengen of te kalmeren. Of je gebruikt een baby swing om je baby even in te parkeren als je je andere baby voeding geeft. Het schommelen is bijzonder ontspannend voor je het baby’tje. Er is veel keuze in baby swings. Doorgaans kun je de swing gebruiken tot het eerste levensjaar. 

Een tweede wipstoeltje

Een tweede wipstoeltje wordt door sommige tweelingouders als ideaal ervaren. Je hebt net die ene zitplek meer voor je tweede baby. Met een tweede wipstoeltjes kun je je beide baby’tjes lekker rond te laten kijken in de woonkamer terwijl je zelf even de handen vrij hebt. 

Conclusie

De woonkamer is de ruimte in je huis waar het gezinsleven zich afspeelt. Je brengt er een groot deel van je tijd door gedurende het eerste jaar met je tweeling. Ook in woonkamer heb je een aantal ‘essentials’ echt nodig. De standaard uitrusting wordt gevormd door kinderstoelen, wipstoeltje(s), een tweelingbox en babyvermaak. Wil je niet de godganze dag door je huis rennen met voeden en verschonen dan doe je verstandig aan om ook in de woonkamer een verschoonmogelijkheid en voedingskussen te hebben. Die extra verschoningsmogelijkheid beneden in de woonkamer is echt geen overbodige luxe. Let ook op de veiligheid in je woonkamer. Naarmate je baby’tjes opgroeien gaan ze meer en meer de wereld ontdekken. Zorg dat je woonkamer een veilige omgeving voor ze vormt. Maak je woonkamer tot een fijne, veilige en comfortabele ruimte om in te verblijven. Vergeet design en ga voor praktisch…al is het maar voor je eigen comfort en rust. 

WonenWonen
WonenWonen

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer