Veilig wonen

door Tweelinggids Redactie

Veilig wonen – In elke woning schuilen risico’s. Naarmate je kinderen steeds beweeglijker worden en de wereld om zich gaan ontdekken nemen de veiligheidsrisico’s voor je kinderen in en om het huis toe. Zeker met een tweeling. Met twee kinderen vrijwel tegelijkertijd in dezelfde ontwikkelingsfase geeft zo zijn uitdagingen. Dat betekent dat beide kinderen op min of meer hetzelfde moment gaan rollen, kruipen en leren lopen. Daar waar het met één kind soms al lastig is, zul je merken dat je met een tweeling altijd nét een paar handen te kort komt. Zo kan het voorkomen dat het ene zijn weg naar de keuken heeft ingezet en de andere op ‘ontdekkingstocht’ is bij de openhaard. Ook leuk is dat je kinderen elkaar gaan helpen in het ontdekken van je huis. Met elkaar kom je verder dan alleen gaat helemaal op voor tweelingen. In het bijzonder eeneiige tweelingen zijn bijzonder creatief in het elkaar helpen bij het ontdekken van je interieur. Kleine kinderen herkennen nog geen gevaar. Praktisch is niets meer veilig. Een goede woningveiligheid is daarom essentieel. Zorg er daarom voor dat jij en je gezin veilig wonen. En met de juiste voorbereidingen en maatregelen kun je onveilige situaties minimaliseren en hiermee onnodig letsel voorkomen. Niks is zo frustrerend om naar een EHBO-post te moeten met één van je kinderen, terwijl alleen jij of de oppas alleen thuis is. Voorkomen is beter dan genezen. Wil jij weten hoe jij je woningveiligheid op een hoger niveau kunt krijgen. Lees dan snel verder!

Veiligheidsaanpassingen

Bekijk je woning kritisch. Als hulp kun je onderstaande checklist gebruiken. Voor het checken van de veiligheid van jouw huis kan het helpen om je te verplaatsen in de wereld van je opgroeiende kind. Ga eens gehurkt – op de kijkhoogte van je een dreumes – kijken wat je in je huis allemaal tegen komt. Die lage plank in je boekenkast, of dat laadje van je salontafel met leuke spulletjes en hebbedingetjes: je ziet ze beter als je op kijkhoogte van een dreumes je huis bekijkt. Bedenk ook dat tweelingen elkaar kunnen helpen en versterken in hun onderzoeksgedrag. Ze gaan elkaar helpen om over een traphekje te klimmen! Heb je reeds kinderen? Dan heb je waarschijnlijk al vele van de onderstaande tips doorgevoerd. We hebben voor zowel de binnenruimte in je huis als in de buitenruimte zoals tuin en balkon de tips op een rijtje gezet. Wordt je voor het eerst vader of moeder? Dan hebben we aangegeven per wanneer het aan te raden is om de een maatregel gereed te hebben. Op naar veilig wonen!

Veiligheid in en om het huis

Vind hier de ultieme checklists voor veiligheidsmaatregelen voor binnen in je huis, en voor buiten in de tuin of balkon!

BINNENBUITEN

Noodgevallen

Het eerste jaar met een tweeling is pittig, zeker als je meer kinderen hebt. Om die reden komt het veel voor dat een tweelingouder hulp vraagt aan zijn of haar omgeving. De ondersteuning vanuit je omgeving is de eerste jaren met je tweeling is bijzonder welkom. Krijg je ondersteuning? Zorg dan voor een goede voorbereiding op noodgevallen, zoals een goede pleister- en verbandtrommel. Bewaar deze op een goed vindbare en centrale plaats in je huis. Zorg ook voor een overzicht van noodnummers van huisarts, tandarts en ziekenhuis op een centrale plek in je huis. Probeer ook een achterwacht te regelen voor het onvoorziene moment dat een oppas met een van je kinderen naar de eerste hulp moet. Zet deze gegevens op een whiteboard of hang ze op een prikbord naast de voordeur of in de keuken. Het is een geruststellende gedachte dat deze zaken zijn geregeld voor die momenten dat jij even niet thuis bent. Informeer je hulptroepen over wat te doen in noodgevallen en waar welke spullen en gegevens zoals adressen en telefoonnummers te vinden zijn.

Conclusie

In elke woning schuilen risico’s. Tegenwoordig zijn er goede veiligheidsprodukten te koop om je woningveiligheid voor jou en je gezin naar een hoger niveau te tillen. Het is onmogelijk om alle ongevallen te voorkomen. Maar het is wel zo plezierig dat je met goede veiligheidsspullen onnodige ongevallen, en daarmee bezoeken aan eerstehulpposten kunt voorkomen. Een goed voorbereide ouder telt voor twee!

WonenWonen
WonenWonen

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer