Koop aanbiedingen

door Tweelinggids Redactie
Black Friday Super Sale

Heb je een tweeling op komst? Dan kun je wel wat financiële tips gebruiken om je uitgavenpatroon te beheersen. Want veel uitgaven gaan keer twee omdat je van veel spullen twee keer zoveel nodig hebt. In dit artikel gaan we in op manieren om je huishoudelijke kosten te beteugelen. Als aspirant-grootgebruiker van onderstaande artikelen worden jullie als tweelingouders bij uitstek de melkkoe van de retailer voor de komende 3-4 jaar. Wij hebben 7 bespaartips op een rijtje gezet waarmee je gemakkelijk en zonder al teveel moeite op jaarbasis meer dan €2000 op je huishoudelijke kosten kunt besparen. Stuk voor stuk simpele tips. Het gaat hier om het ontwikkelen van je prijsbewustheid en het plannen van je  huishoudelijke uitgaven. Door prijsbewuster te worden en je uitgaven te plannen kun je veel geld besparen! In dit artikel leggen we uit hoe je dit gemakkelijk kunt doen. Lees snel verder!

Koop aanbiedingen

Wanneer je relevante aanbiedingen strategisch inkoopt kun je vrij eenvoudig en snel meer dan €2000 op jaarbasis besparen op alleen al luiersbillendoekjes, toetenpoetsers, allerhande verschoningsproducten, was- en schoonmaakmiddelen, babyvoeding. Met uitzondering van voeding  allemaal materialen die na gebruik letterlijk ‘down-the-drain’ gaan. Jij als ‘soon-to-be’-grootverbruiker van verschonings- en schoonmaakmaterialen zal vele van deze producten gedurende de dag voor tenminste de komende drie tot vier jaar doorlopend gebruiken. Tweelingouders slepen deze spullen dagelijks met zich mee. Om de draaglast te verminderen en om de vergeetachtigheid wat te compenseren kun je op strategische plekken een voorraadje aangelegdin de auto, in de kinderwagens, de fietstas, en uiteraard ook in de luiertas. Zo grijp je nooit mis. Kortom, je hebt nogal wat verschoningsartikelen nodig. 

Besparigstips

 Vrijwel alle supermarkten volgen met de aanbiedingen een rotatiecyclus van 6-8 weken. Dit betekent dat dezelfde producten om de 6-8 weken in de aanbieding zijn. Gebruik je een product in grote aantallen, waar ook nog eens een prijskaartje aan hangt, lees luiersbillendoekjes, smoelen-, toetendoekjes en wasmiddelen? Dan is de besparing op deze hardlopers groot. Je doet er verstandig aan om per aanschafronde voldoende spullen in te slaan waarmee je de komende 2 maanden doorkomt. Houd je je aan de 6- tot 8-weekse aanbiedingencyclus van je favoriete supermarkt? Dan kun je vrijwel gegarandeerd goedkoper je slag slaan. Veel tweelingouders kiezen voor het gemak van webshops. Groot voordeel is dat de meeste webshops de spulletjes gratis komen bezorgen, want de minimale bestelwaarde voor gratis bezorging tik je zo aan. Aan huis je spulletjes laten bezorgen is wel zo fijn als je nog aan het ontkreukelen bent van de tweelingzwangerschap en als vader aan het bijkomen is van het  chronisch wordende slaaptekort. Neem van ons aan, zeker in de eerste maanden heb je wat anders aan je hoofd dan luiers shoppen in je lokale supermarkt.  

Besparingstip 1 – Luiers

Voor luiers en billendoekjes gaat het meestal om 1+1 gratis aanbiedingen in fysieke supermarkten of drogisterijen. Webshops zoals Bol.com, Wehkamp.nl, Kruidvat.nl, Trekpleister.nl of Etos.nl stunten regelmatig met aanbiedingen van 40%-60% korting. Tel uit je winst! Die luier (Pampers Premium Protection maat 1) van €0,24 wordt ineens €0,12. Met 14 luiers op een dag scheelt je dat €1,65, oftewel zo’n €50 op maandbasis. Mocht je dit artikel voor de geboorte van tweeling lezen, heeft je dit alleen al op je uitgaven voor luiers een dikke €600 bespaard. Alsjeblieft! Laat een keertje Sushi bezorgen, je eerste besparing is binnen! Wanneer je voor A-merken kiest is de besparing zoals boven omschreven. Kies je voor huismerken of geef je de voorkeur aan shoppen bij Aldi en Lidl? In dat geval zijn de kortingen minder groot, maar ook daar loont het om op de aanbiedingen te letten. Luiers van het bijvoorbeeld het huismerk van Kruidvat zijn regelmatig in de aanbieding met 10-15% korting; die van de Lidl gaan soms met 33% in de aanbieding. Je hebt dan een luier voor €0,10 per stuk. Kies je voor huismerken, let dan op of je huismerkproduct dan toch niet duurder is dan een A-merk product dat stevig in de aanbieding is. Aldi en Lidl zijn zeker niet altijd het goedkoopst. Bij groter wordend kroost neemt ook de maat van luier toe. In frequentie gaat het luieraantal omlaag naar zo’n 4-5 luiers per dag, maar de kosten zullen stijgen. De prijs van de luier groeit als het ware mee met de groeicurve van je kroost. Een A-merkluier in maat 5 kost je zonder korting al snel €0,45-€0,55. Met een 1+1 aanbieding kom je op de helft uit. 

  Besparing luiers: tot €600 per jaar

Besparingstip 2 – Billendoekjes

Dezelfde vlieger gaat op voor billendoekjes. Afhankelijk van het type verschoningsbeurt gebruik je tussen de 3-25 velletjes. Schrik niet, de reguliere A-merkprijs voor 1 billendoek bedraagt bijna €0,03-€0,05. De veelgebruikte Zwitsal doekjes zitten op een prijs van €0,03 per stuk. Waar je een klein plasje met drie doekjes hebt schoon gewist, kun je je lol op met een korrelige kleverige poepluier. Bij poep die je meer uitsmeert dan opruimt veeg je met gemak de billen van telg af met een hoeveelheid billendoekjes ter waarde van €1. En ja, het komt weleens voor dat je 2 van de 2 telgen tegelijkertijd een dergelijke poepluier hebben. Met name vaders en hygiëne-minnende moeders zijn notoir in het royale gebruik van billendoekjes. Dus eigenlijk vrijwel elke ouder…Enfin, billendoekjes vormen ongemerkt een behoorlijke kostenpost bovenop de luiers. Gebruik maken van 1+1 gratis aanbiedingen zet dus écht zoden aan de dijk. Met een gemiddeld gebruik van 5 billendoekjes per verschoningsbeurt zal je gebruik voor een tweeling ongeveer op 1 pakje van 65 doekjes per dag uitkomen; 365 pakjes per jaar. Omgerekend zijn dat meer dan iets meer 15 dozen Zwitsal billendoekjes met 24 pakjes erin. Daar kun je dus 50% op besparen door gebruik te maken van 1+1 gratis aanbiedingen. De reguliere prijs van een doos van 24 pakjes bedraagt €60 – €0,03 per doekje. In de aanbieding halveert de prijs naar €0,015 per doekje. Deze tip levert je rond de €450 besparing op A-merkdoekjes. Kies je voor huismerk van bijvoorbeeld Kruitvat, dan ben je nog goedkoper uit; in de aanbiedingen kun je uitkomen op €0.01 per doekje. Jaarlijks kan je besparing met Kruidvat huismerkdoekjes oplopen tot €675 per jaar. Oh ja, je realiseerbare besparing is afhankelijk van het aantal dagen dat je kinderen naar de dagopvang of gastouder gaan. Het luier- en billendoekjesgebruik thuis daalt evenredig met de tijd dat je kroost elders wordt ondergebracht.

  Besparing luiers: tot €450-675 per jaar

Besparingstip 3 – Wasmiddelen

Over Aldi en Lidl gesproken. De artikelen die wij hier altijd vandaan halen zijn wasmiddelen, wasverzachter en vaatwasblokjes. De Consumentenbond – wie kent deze club nog? –  heeft de wasmiddelen van de Lidl als beste beoordeeld. Wat zijn belangrijke koopbeslissingen voor wasmiddelen? Bij ons is dit vrij recht-toe-recht-aan. Een wasmiddel moet de poep-, eetvlekken, en wat voor andere smurrie er op de kinderkleding komt netjes uitwassen. En het wasmiddel moet een fris ruiken. In wat voor flesje of pakje het goedje verpakt zit dat na gebruik ‘down-the-drain’ gaat is voor ons van ondergeschikt belang. Kijkend naar het financiële aspect, een wasbeurt met vloeibare Formil Color reduceert je wasmiddelkosten tot €0,07 per wasbeurt. De prijs van een A-merkwasmiddel varieert tussen de €0,25-€0,45 per wasbeurt. En zelfs al is een A-merkwasmiddel in de aanbieding, die €0.07 per wasbeurt haal je nooit. Met huismerk wasmiddelen van de grote supers zoals Albert Heijn kom je hier wel in de buurt. Met gemiddeld 2 wasbeurten per dag heb je dat ritje naar de Lidl er al snel uit. Deze tip levert je een besparing van rond de €11 per maand op. Is het zeepsop in de aanbieding bij de Lidl? Dan is je besparing groter.

  Besparing luiers: tot €130 per jaar

?c=24118&m=1689724&a=411537&r=&t=html
?c=24118&m=1689705&a=411537&r=&t=html

Besparingstip 4 – vaatwasblokjes

Als je naar aanleiding van bespaartip 3 toch bij de Lidl bent, neem dan ook wat all-in-one vaatwasblokjes mee. Geen gerommel met apart poeder, zout en glasspoelmiddel. Blokje erin en gaan met die wasbeurt. Daar waar een A-merk tussen de €0,25-€0,47 per blokje vraagt, levert Lidl – een door de Consumentenbond ‘als beste getest’-vaatwasblokje voor €0.07. Ook onze vaatwasser heeft een routine van 2-3 wasbeurten op een dag. Ook deze tip levert je tenminste €10 besparing per maand op. Nog wat ‘inside information’ over vaatwasblokjes. Wereldwijd zijn er slechts een paar producenten die de enzymen maken die in vaatwasblokjes worden gebruikt, de zogenaamde proteases. Dus heel veel verschillende merken van blokjes in heel veel verschillende verpakkingen bevatten grotendeels vrijwel gelijkwaardige samenstelling, en daardoor dus ook vergelijkbaar vaatwasresultaat. Aan jou de keuze!

  Besparing luiers: tot €130 per jaar

Besparingstip 5 – Melkpoeder en Babyvoeding

Melkpoeder en Babyvoeding is een gevoelig onderwerp. Wanneer je van borstvoeding overstapt op kunstvoeding en later vaste voeding, dan wil je immers het beste voor je baby’s. Hierdoor ben je snel geneigd om melkpoeder- en babyvoedingproducten zo uit het schap te trekken of in je virtuele winkelmandje te klikken. Maar let je weleens op de aanbiedingen? Daar waar melkpoeder zelden in de aanbieding is – melkpoeder is essentieel, dus waarom zou je ook? -, zijn voedingsproducten zoals Olvarit toch ook met dezelfde rotatiecyclus van 6-8 weken in de aanbieding. Het is echt de moeite waard hierop te letten. Zeker als je je realiseert dat een aanzienlijke hoeveelheid inhoud van de babyvoedingpotjes vaak in de groenbak belandt. Eerder opgewarmde restjes bewaren en meerdere keren in de magnetron opwarmen is niet aan te raden vanuit oogpunt van voedselhygiëne. Tip hier is dan ook, schep alleen datgene uit het potje waarvan je verwacht dat je kroost dit consumeert en warm alleen dat op. Zet de rest in de koelkast voor een later moment. Met tweelingen heb je nog wel het schaalvoordeel omdat je beide baby’s kunt voeden vanuit een potje. Maar wat als je nageslacht het gewoon niet willen happen? Juist, je babyvoeding krijgt de bestemming ‘groenbak’….of huisdier. Nu naar de getallen. Eerst het melkpoeder, en daarna de babyvoeding.

Kies je voor het meest verkochte melkpoedermerk Nutrilon, dan kost een bus van 800 gram zo’n €17 kwijt. De richtlijn is dat je baby per dag ongeveer 150 milliliter voeding per kilo van het lichaamsgewicht consumeert. Je baby van 5 kilo drinkt per dag zo’n 750 milliliter. Dit kan een beetje meer of een beetje minder zijn. Je baby’s geven zelf aan hoeveel en hoe vaak het wil drinken. Maar hoe lang doet je tweeling dan met een bus melkpoeder van 800 gram? De 800 gram melkpoeder is in totaal goed voor 5,7 liter babyvoeding (800 gram / 4,6 gram [gewicht afgestreken schepje poeder] * 30 ml. Wanneer je het poeder oplost in water wordt het eindvolume ±33ml). Op een leeftijd van 4-6 maanden slobbert je tweeling zo’n bus in ongeveer 3-4 dagen leeg en dit tempo gaat omhoog…Per maand kom je dus op zo’n 8-9 bussen melkpoeder à €17 per stuk. Jawel, €145 per maand. Sommige supermarkten zoals Albert Heijn willen je nog weleens een persoonlijke aanbieding doen toekomen waarmee ±15% korting krijgt. Als je dat interessant vindt is dit je moment om wat bussen in te slaan. Meestal mag je niet meer dan 2 bussen tegelijk meenemen om ervoor te zorgen dat andere ouders in de buurt niet naast het melkpoeder grijpen, of vanwege een andere reden. Je zult niet de eerste zijn die in de consternatie van het jonge ouderschap de voorraad niet op orde heeft en verwilderd een supermarkt in stormt op zoek naar het schap van de melkpoeders. Wij hebben het meegemaakt dat we shoppend met onze tweeling slapend in tweelingwagen dat het ons werd geweigerd om 4 bussen melkpoeder aan te schaffen. De caissière verschuilde zich achter ‘regels zijn regels’. Vraag op zo’n moment even vriendelijk naar de bedrijfsleider voor een luchtig en humoristisch gesprekje en wijs vriendelijk naar je kroost in de kinderwagen. Want zo krijg je wel het schaamrood op de kaken van de ietwat jonge en naïeve kassamevrouw. Wil je op melkpoeder besparen? Weet dan dat alle producten die in de Nederlandse supermarkten worden verkocht voldoen aan de strenge eisen van de Voedsel en Warenautoriteit. Dit betekent dat alle babymelkproducten veilig zijn voor de beoogde doelgroep. Enfin, je kunt dus met een gerust hart kiezen voor een huismerkprodukt, of een goedkoper A-merk. Daarmee halveer je met gemak je maandelijkse rekening voor melkpoeder. Je realiseert een mooie besparing van €70 per maandJe besparing zal langzamerhand teruglopen wanneer je baby’s meer vast voedsel gaan eten. Wanneer je in staat bent om je tweeling vanaf geboorte borstvoeding te geven zal je besparing ook minder zijn. Veel tweelingmoeders hebben de wens om hun tweeling te voorzien van borstvoeding. Dat dit geen sinecure is lees je in het artikel Tweeling en borstvoeding. Als laatste tip over de melk voor als je uiteindelijk overstapt naar dreumesmelk (bv. Nutrilon 4). Koop dat de kant-en-klaar pakken, in plaats van het melkpoeder. Dit levert je een besparing op van maar liefst 18%. De 5,7 liter melk die je bereidt uit poedermelk kost je €17, terwijl je voor het kant-en-klaar product voor deze hoeveelheid identieke melk slechts €13,05 betaalt. Marketing zit soms raar in elkaar. Na de dreumesmelk (#4) zijn wij op koemelk overgestapt waar wij financieel erg blij van werden. 

  Besparing luiers: tot €840 per jaar

Besparingstip 6 – Tissues

Snottebel!!! Jawel, de kinderziektes en verkoudheden. Houdt er rekening mee dat je kroost de eerste twee levensjaren gemiddeld 7x per jaar verkouden zijn. Je maait er wat tissues en zakdoekjes doorheen. Herinner je je tip 3 nog? Als je toch bij de Lidl bent? Sla dan gelijk dozen tissues in. Voor €1,29 krijg je een doosje met 150 velletjes mooi en zacht papier voor een vriendelijke prijs. Met een huismerk van A-merk supermarkten ben je rond een €1,65 (150 velletjes) kwijt. Kies je voor een A-merk, dan betaal je €2,79 voor 128 velletjes. Gemiddeld zitten wij op 8 doosjes in de maand omdat we de tissue-dozen ook aan tafel gebruiken. Besparing loopt op tot ongeveer €10 per maand.

  Besparing luiers: tot €120 per jaar

Besparingstip 7 – Handzeep

Wat goed dat je al bij tip 7 bent aanbeland! Van harte gefeliciteerd, je bent hard op weg je prijsbewustheid te optimaliseren! Zekers, ook voor handzeep gaat de vlieger van 1+1 gratis veelvuldig op. Doe er je voordeel mee! Wat met twee of meer kleine kinderen was je heel vaak je handen. En als je kroost wat groter wordt vinden ze het ontzettend leuk om met heel veel handenzeep te gaan spelen. Je zeeppompjes gaan dan net even wat sneller leeg al je even niet oplet. Uitgaande van gebruik van 3 zeeppompjes tegelijkertijd (Keuken, toilet, badkamer) heb je zo’n 3-4 pompjes per maand nodig. Wie het kleine niet eert, een besparing van €5 per maand is toch mooi meegenomen.

  Besparing luiers: tot €60 per jaar

Conclusie

Het krijgen van een tweeling heeft financiële consequenties. Die zijn best groot. Om je financiële gezondheid te bevorderen hebben we de bovenstaande besparingstips voor je samengesteld, waarmee je met gemak een heel mooi besparingsrendement kunt neerzetten. In dit artikel hebben we toegelicht hoe je op eenvoudige wijze een jaarlijkse besparing in huishoudkosten van ±€2000 realiseert. Het enige dat je hoeft te doen is: koop je spullen in de aanbieding!

In dit artikel hebben we de nadruk gelegd op het kopen van aanbiedingsproducten die je als aspirant-grootgebruiker de komende 3-4 jaar veelvuldig zult gaan gebruiken. Denk alleen al aan een dikke 5.000 luiers en 25.000 billendoekjes die je tweeling in het eerste jaar zal gebruiken…Het mooie van bovenstaande besparingstips is dat je deze vrijwel vlekkeloos en zonder grote ingrepen kunt doorvoeren in je eigen huishouding.  Maar je rendement is hoog wat je moeite die je moet doen ruimschoots compenseert. In een jaar tijd een dikke €2000 besparen op huishoudelijke uitgaven is heel leuk. En zo houd je ook je huishoudelijke financiële gezondheid op pijl. Heel veel succes met het verder ontwikkelen en verfijnen van je prijsbewustheid. Doe er je voordeel mee! Laat weten wat je van de tips vindt. Heb je suggesties? Stuur ze door.

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer