Met de komst van een tweeling wordt zelden rekening gehouden bij het stichten van een gezin. Denken we niet allemaal:“Het krijgen van een tweeling, dat gebeurt toch alleen bij anderen?”. Nu ben jij diegene voor wie een hoofdrol is weggelegd in het krijgen en opvoeden van dit natuurfenomeen. Een geruststellende gedachte is dat je als ouders op alle fronten groeit in het tweelingouderschap. Wil je weten hoe je het financieel kunt gaan regelen? En wil je weten wat je financieel te wachten staat? En hoe je je geldzaken kunt gaan plannen? Lees dan snel verder!
….en dan heel veel vragen
Veel moeten regelen in een kort tijdsbestek én je voorbereiden op het onbekende maakt dat aanstaande tweelingouders emotionele, financiële en praktische druk ervaren. Vragen als “Hoe gaan we om met twee baby’s tegelijk?” of “Hoe gaan we dit allemaal regelen?” of “Is ons huis wel groot genoeg?”, “Passen de kinderstoeltjes wel in onze auto?”, “Kan ik gewoon blijven werken?”, “Moet ik minder werken omdat de zorg voor de kinderen meer tijd vraagt?”, “Kunnen we straks de kinderopvang betalen?”, “Wat kost het om alle spullen in tweevoud te moeten aanschaffen?”. Allemaal vragen met een emotionele, praktische en/of financiële inslag.
Financieel zijn de gevolgen van het krijgen van een tweeling groter dan bij eenlingen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vragen over geldzaken en zorgen over de financiële situatie vaker voorkomen bij aanstaande tweelingouders. Daar waar voor eenlingen goede financiële inschattingen beschikbaar zijn (o.a. Nibud) is dit voor twee- en meerlingen naar wat wij hebben kunnen vinden nooit goed uitgezocht. Houd in ieder geval rekening met de volgende zaken:
- Meer kosten komen gelijk
- Minder inkomen – wellicht dat jullie beiden minder gaan werken
- Kosten kinderopvang/gastouder
- Hogere kosten voor boodschappen
- Hoger water- en energieverbruik
- Kosten voor andere vervoersmiddelen ((bak)fiets, auto)
Veel kosten komen tegelijk
Bij een tweeling is het eigenlijk niet goed mogelijk om je kosten voor essentiële zaken uit te smeren. Daar waar je bij opeenvolgende eenlingen gemakkelijker artikelen kunt ‘doorschuiven’, is dat bij tweelingen echt lastiger. Denk alleen al een ledikant, of aan kinderfietsjes. Dat meer kosten tegelijkertijd komen kan een financieel knelpunt zijn. Om deze reden hebben we enkele artikelen geschreven over hoe je als aanstaande tweelingouder je financiën kunt beteugelen. Plan je aankopen, let op de aanbiedingen, en wees een beetje brutaal en vraag om korting en ga Marktplaats actief gebruiken. Ben je al een financiële held? Dan zijn deze artikelen feest der herkenning.
Minder inkomen?
Voor tweelingouders (man/vrouw) is het lastiger om werk en gezin goed te combineren. Als je naast een tweeling andere kinderen hebt is dat nog meer van toepassing. In de eerste levensjaren is de zorg voor een tweeling intensief. Je zal niet de eerste tweelingouder zijn die besluit om minder te gaan werken. Dit geldt voor beide ouders. Wat de verhouding is tussen man/vrouw is naar ons weten nooit goed onderzocht. Mocht je besluiten minder te gaan werken, dan daalt het inkomen. Houd daarbij ook rekening dat je recht op kinderopvangtoeslag gekoppeld is aan het aantal uren dat je werkt. Werk je minder? Dan heb je ook minder uren recht op kinderopvangtoeslag.
Kosten kinderopvang/gastouder (aan huis)
Gaan de kinderen naar de opvang of een gastouder wanneer het zwangerschapsverlof verstreken is? Ook dan krijg je te maken met hogere kosten in vergelijking met eenlingouders. Hoeveel meer deze kosten zijn hangt uiteraard af van het aantal dagen opvang wat je voor je kroost arrangeert. Je ontvangt van de overheid een tegemoetkoming in de kosten voor de opvang. Deze is afhankelijk van het verzamelinkomen van de ouders. Voor het eerste kind is de kinderopvangtoeslag minder dan voor het tweede en opvolgende kind. Meer informatie is te vinden in het artikel “Toeslagen, waar heb ik recht op?”.
Kosten boodschappen
Door de komst van een tweeling ben je meer geld kwijt aan boodschappen. Denk alleen al aan verbruiksartikelen zoals luiers en billendoekjes. Voor een tweeling gebruik in het eerste jaar al zo’n 5000 luiers en 25.000-30.000 billendoekjes. In het artikel “Koop aanbiedingen” hebben we enkele tips op een rijtje gezet waarmee je de huishoudelijke kosten voor verbruiksartikelen voor een tweeling in het eerste jaar met €2000 kunt verlagen.
Hogere energiekosten
Met twee baby’tjes erbij ben je ook meer geld kwijt aan energie. Je wasmachine, wasdroger en vaatwasser ga je intensiever gebruiken. Gemiddeld stijgt het energieverbruik met 25-50% na de komst van een tweeling. In het artikel “check jaarlijks je energieleverancier” geven we enkele tips waarmee je de energiekosten kunt verlagen.
Kosten voor andere vervoersmiddelen
Doorschuiven van artikelen die je hebt gebruikt voor je oudere kinderen, zoals een kinderwagen en/of een buggy is wat lastig wanneer je een tweeling krijgt. Je zult kosten maken om je kroost te kunnen vervoeren, zoals de aanschaf van een tweelingwandelwagen. Als je al kinderen hebt kan het ook zo zijn dat je auto ineens te klein wordt. De goede boodschap is, voor grotere gezinssamenstellingen zijn er prima vervoersmiddelen op de markt. Meer over vervoersmiddelen lees je in de artikelen in de categorie “Vervoer“.
Conclusie
Bereid je financieel voor! Zeker als er een tweeling op komst is. Organiseer je geldzaken en doe dit vóór de geboorte van je tweeling. Want al voordat je gezin exponentieel groeit verschuift je uitgavenpatroon behoorlijk. Al tijdens de zwangerschap valt je betaalrekening al snel ten prooi aan allerhande uitgaven, waarvan je nooit dacht dat je je geld daaraan uit zou geven. In verschillende artikelen leggen we uit welke kosten je kunt verwachten, en geven we praktische tips over hoe je de kosten in hand kunt houden. Een ding is zeker, met een goede financiële voorbereiding en planning is de kans kleiner dat je ‘s nachts wakker ligt vanwege geldzaken als je tweeling geboren is. Tegen die tijd zijn er andere factoren die je nachtrust doen verstoren.