Flesvoeding

door Tweelinggids Redactie

Als aanstaande tweelingouder heb je genoeg om over na te denken als je een tweeling verwacht. Het onderwerp voeding is daar een van. Borstvoeding is de beste voeding voor je baby’tjes. Hierbij maakt het niet uit of de moedermelk rechtstreeks uit de borst komt, of eerst wordt afgekolfd en vervolgens met de fles gegeven wordt. Maar met een tweeling is het niet iedere moeder gegeven om gedurende langere tijd de baby’tjes te voeden met moedermelk. Gelukkig is er kwalitatief hoogstaande kunstvoeding beschikbaar. Oftewel volledige zuigelingenvoeding, ook wel flesvoeding genoemd. Wil je overstappen op flesvoeding? Overleg dan even met je (huis)arts of het consultatiebureau. 

Flesvoeding, wat zijn mijn mogelijkheden?

Flesvoeding is een melkpoeder gemaakt op basis van koe- of geitenmelk, waarvan de samenstelling een benadering is van moedermelk. In de volksmond wordt dit ook wel flesvoeding genoemd. Er is behoorlijk wat keuze in flesvoeding. Zo kun je kiezen uit de welbekende merken als NutrilonHero of HIPP. Daarnaast zijn er vele huismerken op de markt. In flesvoeding wordt het onderscheid gemaakt tussen “standaard” en flesvoeding voor baby’tjes met “speciale behoeftes”.

Standaard

Standaard flesvoeding wordt verkocht met een duidelijke vermelding op het etiket  “volledige zuigelingenvoeding standaard”, gevolgd door een nummer. Nummer 1 is geschikt voor baby’tjes tussen de 0-6 maanden. Let er dus altijd op dat je voor je kleintjes tot 6 maanden het juiste nummer te pakken hebt. Overleg met je (huis)arts of consultatiebureau om te bepalen welke flesvoeding voor jouw situatie en baby’tjes het beste is. 

Speciale behoeftes

Ook zijn er speciale flesvoeding gericht op baby’tjes met speciale behoeftes. Zo zijn er hypo-allergene melkpoeders  van de merken NutrilonHeroHIPP. Deze melkpoeders verkleinen de kans op koemelkallergie. Heeft je baby last van een koemelkallergie? Dan heeft Nutrilon het Pepti 1 melkpoeder. In dat geval kun je ook melkpoeder op basis van geitenmelk proberen (KabritaLouloukaPure Goat Company). Ook kan het voorkomen dat je baby’tje(s) veel melk teruggeven en last hebben van reflux. Ook hiervor zijn producten op de markt (NutrilonHeroNestléAptamil). Doen de darmkrapjes je de das om, of is het juist de moeizame ontlasting? Dan heeft Hero hier een product voor. 

A-merk of huismerk?

Als je door de supermarkt loopt in het pad van de babyvoeding of online shopt merk je dat er een enorme keuze is aan melkpoeders voor zuigelingen. Maar wat is het verschil? In ieder geval de prijs. A-merken zijn doorgaans 2 keer zo prijzig als de huismerken. En koop je melkpoeder op basis van geitenmelk? Dan ben je al snel 4 keer duurder uit. Maar vertaalt dit prijsverschil zich ook in kwaliteit? Het simpele antwoord is nee. De kwaliteit van melkpoedermerken die in de Europese Unie op de markt wordt gebracht is nagenoeg gelijk. 

Europese Kwaliteitsregelgeving

Dat de kwaliteit en een groot deel van de samenstelling van volledige zuigelingenvoeding tussen merken vrijwel gelijk is, is te danken aan de strenge Europese regelgeving. Deze EU-regelgeving bepaalt wat de essentiële samenstelling van zuigelingen- en opvolgzuigelingenvoeding moet zijn. Deze is gebaseerd op de nutriëntenbehoeften en de inname via de voeding van zuigelingen en jonge kinderen in de Europese Unie. Met andere woorden, elk melkpoederproduct wat verkocht wordt als volledige zuigelingenvoeding voorziet in de essentiële voedingsbehoeften voor het overgrote deel van de zuigelingen. A-merk voeding is dus niet beter of slechter dan een huismerk. Je kunt dus met een gerust hart een keuze maken in het beschikbare aanbod van zuigelingenvoeding.

Flesvoeding op basis van koemelk of geitenmelk?

Het merendeel van de zuigelingenvoeding is gebaseerd op koemelk. Wil je wat anders dan koemelk? Dan kun je kiezen voor volledige zuigelingenvoeding op basis van geitenmelk (KabritaLouloukaPure Goat Company). Het is een duurder alternatief, terwijl het bewezen niet beter is dan zuigelingenvoeding gemaakt op basis van koemelk. Melkpoeder op basis van geitenmelk blijkt vergelijkbaar verteerbaar te zijn, en geeft een vergelijkbaar patroon aan darmklachten zoals darmkrampjes. 

Hoe wordt flesvoeding verkocht?

Flesvoeding wordt meestal als poeder verkocht. Met dit poeder bereid je zelf de hoeveelheid melk die je nodig hebt. In Nederland kan je het kraanwater prima gebruiken om flesvoeding te bereiden. Wil je gebotteld water (o.a. mineraalwater) gebruiken? Let dan heel goed op dat op het etiket vermeld staat dat het water geschikt is voor de bereiding van zuigelingenvoeding. Niet elke fles (bron)water is hiervoor geschikt.

Bereiding flesvoeding

Bij de bereiding van flesvoeding heb je warm water van ±40 graden Celcius nodig, melkpoeder en drinkflesjes. Houd je daarbij aan het bereidingsvoorschrift op de verpakking. Schep het benodigde aantal schepjes melkpoeder in het drinkflesje. Strijk hierbij altijd het maatlepeltje af voordat je het melkpoeder in het drinkflesje doet. Gebruik voor het opwarmen van het kraanwater een waterkoker, magnetron of flessenwarmer. Voor iets meer gemak kun je ook een waterkoker gebruiken waarvan je de temperatuur kunt instellen. Giet het voorverwarmde water bij het melkpoeder in de drinkfles. Roer met een vork en meng de flesvoeding goed en klontvrij. Klonten zijn erg vervelend in een antikolieksysteem en/of in de speen en voor de schoonmaak. Schud de melkfles niet! Het gaat enorm schuimen. Controleer altijd of de bereide melk de juiste drinktemperatuur heeft. 

Handige huishoudelijke apparaten

Heb je geen zin in al dat gedoe met melkpoeders, waterkokers en het afpassen van de juiste hoeveelheden? Er is ook huishoudelijke apparatuur op de markt waarmee je water speciaal tot melktemperatuur kunt verwarmen, zoals een Baby Brezza Flesmaker en de Easybaby. Een superhandig apparaatjes die voor jou melkpoeder én water op temperatuur brengen en mengen zodat je in een handomdraai je flesvoeding gereed hebt. De melkvolautomaat die gelijk staat aan jouw volautomatische koffiemachine. Super fijn! Als alternatief op de flesmakers zijn er ook heetwaterdispensers te koop. Handige apparaten waarmee je snel het water voor de flesvoeding op de mengtemperatuur hebt. Luxere uitvoeringen kun je instellen op hoeveelheid water. Melkpoeder erbij scheppen, en klaar is Kees. 

Hoe lang is bereide flesvoeding bruikbaar?

Aangeraden wordt om bereide en opgewarmde flesvoeding binnen een uur te geven. Heb je voeding over?  Gooi dan de restjes weg. In melk kunnen bacteriën groeien waarvan je baby’tjes erg ziek kunnen worden. Het is dus ook belangrijk dat je schoon en hygiënisch werkt. Spoel daarom na elke voedingsronde de flessen goed uit en was ze daarna af. Ook doe je er goed aan om de drinkflessen elke dag te steriliseren totdat je baby’tjes de leeftijd van 6 maanden hebben bereikt. 

Extra vitamines nodig bij kunstvoeding?

Vitamines die baby’tjes extra toegediend krijgen zijn vitamine K en vitamine D. Deze vitamines zijn verkrijgbaar in een handige combi-verpakking. Drinken je baby’tjes minimaal 500 ml flesvoeding op een dag? Dan krijgen ze voldoende vitamine K binnen. Zit je nog onder de 500 ml zuigelingenvoeding per dag? Geef dan extra vitamine K. Daarnaast hebben alle kinderen extra vitamine D nodig totdat ze 4 jaar oud zijn. Hierbij maakt het niet uit of je wel of geen borstvoeding geeft. 

Conclusie

Het is niet iedere moeder gegeven om gedurende langere tijd een tweeling te voeden met moedermelk. In zulke gevallen is het fijn dat je kunt rekenen op flesvoeding. Er is veel keuze in flesvoeding. Van standaard zuigelingenvoeding tot voeding voor baby’tjes met speciale behoeftes. Flesvoeding wordt meestal in poedervorm verkocht, waarna je het thuis in de gewenste hoeveelheid kunt bereiden. Houd je hierbij aan de bereidingsvoorschriften van de fabrikant. Maak je je zorgen over kwaliteitsverschillen tussen A-merken of huismerken? Niet doen. Melkpoeders staan onder strenge EU-regelgeving die ervoor zorgt dat er nauwelijks kwaliteitsverschillen zijn tussen de merken die verkocht worden. Ook zit er nauwelijks verschil in de gezondheidseffecten van melkpoeders op basis van geiten- of koemelk. Wanneer je flesvoeding geeft aan je baby’tjes, zorg er dan voor dat je altijd netjes en hygiënisch werkt. Flessen goed schoonhouden en steriliseren voorkomt een hoop ellende. Als je je kindjes flesvoeding geeft, vergeet dan niet de extra vitamines te geven.

BabyBaby

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer