Verschoningstips

door Tweelinggids Redactie

In de eerste maanden verschoon je je baby’tjes gemiddeld 8 keer per dag. Zijn je baby’tjes te vroeg geboren? Let dan vooral op dat je maat 0 luiers aanschaft. De maat 1 luier is echt te groot voor te vroeg geboren baby’tjes. Premature of dysmature baby’tjes dien je ook iets vaker te verschonen. Soms komt het ook voor dat je een uitschieter naar boven hebt. Met een tweeling zit je dus al gauw aan de 16-18 luiers per dag. 

Tips voor het verschonen van luiers

Belangrijk bij het verschonen is dat je bij elke luierwissel het luiergebied goed schoonmaakt met billendoekjes. Urine en poep kunnen de tere en gevoelige huid van je baby’tjes snel beschadigen. Wacht dus niet te lang met verschonen, anders ben je verder van huis. Check bij het openen van de luier altijd de ontlasting en urineproductie. Beide zijn een weerspiegeling of het goed gaat met je baby. Noteer in een baby tracker app het soort luier (poep/plas/beide) van ieder baby’tje. Zo kun je gemakkelijk eigenaardigheden en afwijkingen opsporen. Voor het schoonmaken van het luiergebied gebruik je billendoekjes. Werp je wegwerpluiers of het inlegvelletje bij wasbare luiers weg in een afsluitbare vuilnis met een vuilniszak erin. Deze werkt net zo goed als een dure luieremmer. Wanneer de schoonmaak is afgerond, laat je het luiergebied even opdrogen voordat je de nieuwe luier aan doet. Je kunt ook het luiergebied droogdeppen met een droge tissue of katoenen doek zoals een hydrofieldoek. Daarnaast kun je talkpoeder gebruiken om zweten te voorkomen, of de laatste restjes vocht weg te werken. Doe dan pas de schone luier aan. Luiers verschonen is een secuur werkje. Blijft er urine, ontlasting of (veel) vochtigheid achter? Dan kan snel roodheid en pijn optreden. Als er roodheid optreedt, maak dan het gebied voorzichtig schoon en droog. Breng voordat je de nieuwe luier aantrekt een dikke laag luieruitslagcrème aan op het rode gebied. Ben je klaar met de luierwissel? Was dan ook je eigen handen! Helemaal hygiënisch is het als je het zeeppompje niet hoeft aan te raken om er zeep uit te halen.

i?c=25436&m=1768633&a=411537&r=&t=html
i?c=25436&m=1771040&a=411537&r=&t=html

Billendoekjes

Luiers

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer