Dragen – Je handen vrij met een tweeling

door Tweelinggids Redactie

Met een pasgeboren tweeling op pad gaan vergt extra creativiteit. Baby’s hebben hun ouders continu nodig. Door lichamelijk contact voelen je baby’s zich veilig en geborgen. Maar kun je een tweeling tegelijkertijd dragen in een draagzak of draagdoek? Ja, zélfs een tweeling kun je tegelijkertijd dragen. Hiervoor heb je één lange of twee korte draagdoeken of een speciale tweeling draagzak nodig. Door je baby’tjes te dragen heb jij je handen even vrij. Binnenshuis is een draagzak of draagdoek heel fijn voor jou en je kindjes. Of je kunt eropuit voor die lekkere wandeling op het strand wat toch net even onhandig is met een tweeling wandelwagen. Zo zijn er tal van omstandigheden waar een draagzak of draagdoek voordelen heeft. Voor vaders is het vaak nog eens extra bijzonder omdat zij hun kinderen niet in de buik hebben kunnen dragen. Dat alles maakt een draagzak of draagdoek ideaal, óók wanneer je een tweeling hebt! Wil je weten of een draagzak of draagdoek bij jou past? Lees dan snel verder!

De voordelen van dragen

Kinderen dragen is iets van alle tijden. Tegenwoordig zijn er twee type draagartikelen:  (1) een draagdoek of (2) een draagzak. Zowel de draagdoek als draagzak geeft ouders de mogelijkheid om je kindjes dichtbij je te hebben. Dit heeft vele voordelen. Je lichaamswarmte en lichaamsgeur, je stemgeluid en je hartslag zijn vertrouwd voor je kindjes. Dragen is ook een ideale manier om je kindjes te troosten als ze overstuur zijn. Ook voor vaders heeft het gebruik van een draagdoek of draagzak grote voordelen. Je kindjes raken sneller vertrouwd met je geur, je stemgeluid, waardoor je sneller een band opbouwt. Voor beide ouders geldt dat je tijdens het dragen je handen vrij hebt. Verwacht niet dat je het hele huishouden kunt doen, maar kleine activiteiten, óf even rustig televisie kijken zijn zeker mogelijk. Dragen binnenshuis is vooral plezierig als je kindjes last hebben van darmkrampjes of reflux. Tijdens het dragen in een draagdoek komen je baby’s gemakkelijker tot rust. De bewegingen, je warmte, je hartslag en je stemgeluid werken kalmerend. Bijkomend voordeel is dat je kindjes in de ideale houding zitten om minder last te hebben van reflux. En wil je een keertje weg zonder die grote tweeling wandelwagen, trek er dan op uit met een draagzak of draagdoek. Dragen geeft een hoop vrijheid en biedt je kinderen de nodige nabijheid.

Jouw mogelijkheden

Wanneer je je oriënteert op draagdoeken of draagzakken kun je snel de bomen door het bos niet meer zien. Er bestaan vele soorten draagdoeken en draagzakken. Groot voordeel voor tweelingouders; de keuze voor tweeling draagzakken of draagdoeken is aanmerkelijk kleiner dan voor eenlingouders. Dit maakt je keuze eenvoudiger. Zo kan je kiezen voor het gebruik van één of twee draagdoeken, een speciale tweeling draagzak of een combinatie van een draagzak en een draagdoek. Het is heel persoonlijk naar welke manier jouw voorkeur uitgaat en daarom ook een heel belangrijk onderwerp om met je partner te bespreken. Het dragen moet voor jullie beide een prettige ervaring zijn. Ben je helemaal nieuw in de wereld van draagzakken en draagdoeken? Overweeg dan om een draagconsulent in te schakelen. Een draagconsulent helpt jou met het kiezen van de optimale draagoplossing voor jouw situatie. Op de website van de “Nederlandse Vereniging van Draagdoekconsulenten” vind je draagdoekconsulenten in jouw regio. Schakel je een draagconsulent in? Informeer dan wel naar ervaring met tweelingen. Een consult van een draagconsulent wordt door sommige zorgverzekeraars vergoed indien je een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Informeer hiervoor bij jouw zorgverzekeraar. Meer over je zorgverzekering lees je hier.

Twee kinderen in een doek

Wanneer je een extra lange draagdoek aanschaft, kunnen beide kindjes in één doek. Een voordeel hiervan is dat je maar één product hoeft te kopen en je kindjes lekker bij elkaar kunnen zitten. Let wel goed op dat hun hoofdjes niet tegen elkaar stoten. Wat een nadeel kan zijn is dat je partner en jij niet beiden tegelijk een kindje kunnen dragen omdat je maar één draagdoek hebt. En houdt er rekening mee dat wanneer het ene kindje uit de doek wil, de andere er ook uit zal moeten.

Twee doeken, draagzak of een combinatie

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om twee draagdoeken te gebruiken. Op deze manier kan je het ene kindje uit de doek halen zonder het andere kind te storen. Twee losse draagzakken zijn ook een optie. De Limas draagzakken zijn hier bijvoorbeeld zeer geschikt voor. Deze zijn namelijk zo ontworpen dat ze elkaar niet in de weg zitten wanneer je er twee tegelijk wilt gebruiken. En dan is er ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor de combinatie van een draagdoek en een draagzak. Als dit jullie het meest aanspreekt, is het belangrijk om goed te kijken naar welke manier van dragen de voorkeur heeft (de draagzak op de rug en de doek op de buik, of andersom). Zo wil je niet dat de banden van de draagzak in de weg komen te zitten.

Tweeling draagzak 

Lijkt het knopen je maar ingewikkeld? Of wil je een praktische oplossingen voor thuis en onderweg? Kies dan voor een tweelingdraagzak. Er zijn draagzakken waarbij je je kindjes naast elkaar draagt, óf één kindje op je rug en ééntje op je buik. Voor beide typen tweeling draagzakken geldt dat je ze gemakkelijk om doet, waarbij je zelf de kindjes in de draagzak kunt doen zonder hulp van je partner. Tweelingdraagzakken zijn praktisch en makkelijk in gebruik, waarbij voor het gebruik nauwelijks oefening nodig is. Je neemt de tweelingdraagzak zo mee.

Minimonkey TWIN 9 mnth old babies

De MiniMonkey Twin – De comfortabele tweelingdrager van Nederlandse bodem

Conclusie

Een draagzak of draagdoek is een hele fijne manier om beide baby’s tegelijkertijd te vervoeren, zowel binnen als buiten je huis. Het is knus en gezellig, en fijn voor je baby’s. Ook kun je de draagzak of draagdoek gebruiken om je baby’s te kalmeren wanneer ze last hebben van darmkrampjes of reflux. Groot voordeel van dragen is dat je je handen vrij hebt voor kleine activiteiten in en om het huis. Wil je even zonder tweeling kinderwagen op pad? Of wil je wandelen in gebieden die niet zo handig zijn met een kinderwagen, zoals het strand of in een bos? Ook dan is een draagzak of draagdoek een aanrader. Bij het aanschaffen van een draagzak of draagdoek zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kan houden. Ga je voor modieus? Kies dan voor een draagdoek. Wil je praktisch gemak? Kies dan voor een draagzak. Overweeg je een draagzak of draagdoek, maar ben je onbekend met het gebruik hiervan? Overweeg dan om een draagdoekconsulent in te schakelen. Indien je aanvullend verzekerd bent wordt het inschakelen van een draagdoekconsulent mogelijk vergoed. Informeer hiervoor bij je verzekeraar. 

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer