Inrichting – hal, trap en gang

door Tweelinggids Redactie

Kleine kinderen herkennen gevaar nog niet. In Nederland vallen jaarlijks zo’n 2000 kinderen van de trap, met veelal ernstig letsel als gevolg. Het is dus aan jou als ouder om veiligheidsmaatregelen te treffen. Neem daarom veiligheidsmaatregelen om te voorkomen dat je kind van de trap valt, of toegang krijgt tot gevaarlijke plaatsen zoals de meterkast of de garage. Door vooruit te denken en een paar belangrijke benodigdheden aan te schaffen, kun je een hoop onnodig letsel vermijden. Wil je weten hoe jij je hal, gang en trap veilig en kindvriendelijk kunt maken? Lees dan verder!

De ‘essentials’

In de tussenverblijven in je woning zoals de hal, de gang en de trap kun je veelal met eenvoudige middelen doeltreffend de veiligheid verhogen.  Zorg dat je tussenverblijven goed opgeruimd zijn en vrij zijn van obstakels. We hebben de must-haves voor je op een rijtje gezet.

De must-haves lijst:

De nice-to-haves lijst:

  • Commode/Verschoningsgelegenheid
  • Verschoningsartikelen (Luiers, Billendoekjes, Billencrème, etc)
  • Aankleedkussen
  • Spiegel(tje) op de muur achter het verschoningskussen of erboven (Action)
  • Luieremmer
  • Luierzakjes (Action/Lidl)
  • Wasmand / Poef / Zitje

De must-haves uitgelegd

Traphekjes

Plaatst traphekjes zowel onderaan als bovenaan de trap. Een trap is geen speelgoed voor kinderen. Voorkom dat je kind zelf de trap op kan klimmen door onderaan de trap een traphekje te plaatsen. Denk er ook aan om boven aan de trap een veiligheidshekje te plaatsen. Zo zijn je kinderen ook beschermd tegen het naar beneden vallen.  Traphekjes vormen een onderdeel van de veiligheidvoorzieningen in je woning. Hoe jij afdoende veiligheidsmaatregelen kunt treffen voor in de hal, de gang en de trap lees je in ons artikel “Veilig wonen“ en “Veilig wonen – binnen“.

Vaste kapstop

Zorg voor een vastzittende kapstok. Kleine kinderen zijn erg onderzoekend en kijken altijd met de handen. Losstaande meubels zoals kapstokken vormen daardoor een gevaar in de hal. Vervang lossen meubelstukken voor meubelstukken en accessoires die aan de muur of de vloer zijn bevestigd. 

Veiligheidssloten

Kleine kinderen zijn erg onderzoekend en kijken altijd met de handen. Ook de voordeur of de deur van de meterkast zijn een interessant objecten. Installeer veiligheidssloten om te voorkomen dat je kinderen toegang krijgen tot ruimtes waar je ze niet wilt hebben, of dat ze zomaar naar buiten lopen

Conclusie

De gang, de hal en de trap zijn voor kinderen gevaarlijke ruimtes. Kinderen herkennen nog geen gevaar van dieptes of hoogtes. Om onnodig letsel te voorkomen doe je er goed aan om je kinderen zo min mogelijk toegang te geven tot deze ruimtes. Installeer ook veiligheidsmaatregelen zoals traphekjes en veiligheidssloten om te voorkomen dat je kinderen op de trap gaan spelen, of zonder jouw toezicht naar buiten lopen. Zet desnoods de deurklinken van de deuren die toegang geven tot de gang, de hal, de meterkast, of naar buiten omhoog. Het duurt eventjes voordat kinderen een omhoogstaande deurklink kunnen bedienen. Beperkt de toegang tot de hal, de gang en de trap. Maak je woning tot een fijne, veilige en comfortabele omgeving. Vergeet design en ga voor praktisch…al is het maar voor je eigen comfort en rust. 

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer