Bakfiets

door Tweelinggids Redactie

Steeds vaker zie je ze in het straatbeeld – de bakfiets. En dat is niet voor niets. Nederlanders fietsen graag. Heb je twee of meer kinderen? Dan biedt een bakfiets écht meerwaarde. Bakfietsen zijn ontworpen met kinderen in gedachten. Ze zijn perfect voor ouders die hun kinderen door de stad willen krijgen terwijl ze toch wat beweging krijgen. Voor kinderen is het leuk en enerverend om met de bakfiets op stap te gaan. Én ze bieden ook de mogelijkheid om je kinderen al vroeg vertrouwd te maken met fietsveiligheid en het verkeer. Wil je weten of een bakfiets bij jou past? Lees dan snel verder!

Fietsen op een bakfiets

Fietsen op een bakfiets is even wennen. De lengte van de fiets is anders, en de ook de breedte. Zeker bij een driewieler is dit het geval. Welke bakfiets je ook probeert, ze fietsen allemaal nét even anders als je normale fiets. Als je een bakfiets wilt aanschaffen, ga dan vooral proefrijden. Ga hiervoor langs bij een fietsenspeciaalzaak die het merk van jouw interesse verkoopt. Heb je nooit eerder op een bakfiets gefietst? Ga dan eerst proefrijden zonder kinderen. Als je een bakfiets hebt aangeschaft is het hoe dan ook aan te raden om eerst een uurtje alleen te fietsen. Probeer het daarna rustig op te bouwen met je kinderen in de bak. De zwaardere belading heeft een effect op de rijeigenschappen. Hier is dan ook de trapondersteuning een welkome aanvulling. Fietsen op een bakfiets moeilijk? Nee, maar het is wel even wennen. 

Vele voordelen

Het gebruik van een bakfiets heeft vele voordelen. Een bakfiets is een milieuvriendelijke manier van vervoer, waarmee je benzine bespaart en voorkomt dat je afhankelijk bent van het openbaar vervoer. Ook hebt je nauwelijks last van verkeersopstoppingen of parkeerproblemen. Je aankomsttijden – en dus ook je vertrektijden – worden dus voorspelbaar. En met de kinderen voor je neus kun je ook nog eens meer tijd met ze doorbrengen. Bakfietsen stellen je in staat je kinderen gemakkelijk mee te nemen naar bijvoorbeeld de supermarkt of een park en jij krijgt wat lichaamsbeweging. Met een bakfiets heb je dus een win-win-win situatie. Zeker als je de bakfiets in drukke stedelijke gebieden gebruikt. Met een bakfiets kun je met gemakt 2 tot wel 10 kindjes vervoeren. Hoe meer kindjes, hoe groter de bak…en het aantal wielen. Brengt dit ons gelijk naar het grootste verschil tussen de typen bakfietsen. Het aantal wielen.

Ontdek de handige luiertassen van NanaBeebi

Nanabeebi - tweelinggids.nl

Tweewielers en Driewielers

Bakfietsen zijn er in soorten en maten. Het grootste verschil in de typen bakfietsen zit in het aantal wielen. Zo zijn er tweewielers en driewielers. Welke bakfiets je ook kiest, je zult altijd moeten wennen aan hoe een bakfiets fietst. De tweewieler fietst het meest overeenkomstig met een normale fiets. Met name in de bochten en bij oneffenheden fietst de tweewieler comfortabeler. Doordat de fiets meehelt in de bocht kun je het bochtenwerk sneller maken. Ook hobbels worden beter opgevangen. De ruimte in een tweewieler is toch echt minder. Een tweewieler is uitstekend geschikt voor twee kindjes en wat bagage.

3 of meer kinderen?

Wil je drie kinderen of meer vervoeren? Kijk dan naar een driewieler. De fiets is breder, maar heeft ook veel meer ruimte in de bak. Veelal zijn er twee bankjes of de optie om gemakkelijk een tweede bankje te plaatsen. Vanwege de drie wielen en zijn formaat is de driewieler minder flexibel. Voor bochten moet je echt afremmen om te voorkomen dat je een ‘wieltje’ optilt. Ook de schuine stoepranden om een woonerf op te rijden is uitkijken geblazen. Ook hobbelt een driewieler veel meer dan een tweewieler. Op hobbelige wegen zal je daarom wat langzamer moeten fietsen om het comfortabel te houden voor je kinderen.

?wi=367686&ws=

Elektrisch of niet?

Tja, kwestie van vraag of je écht hard wilt trappen. Je baby’tjes zullen in eerste instantie nog niet zoveel gewicht in de schaal leggen. Maar ze worden langzamerhand groter én zwaarder. Met twee kinderen van 25 kilo in de bak tors je heel wat extra gewicht mee ten opzichte van een standaard fiets. Trapondersteuning maakt het een stuk comfortabeler om een brug of heuvel op de trappen, of om de ‘wind tegen’ te trotseren. En zet je een regentent op je bakfiets, dan heb je er een behoorlijke windvanger bij. Trapondersteuning is dus zeker geen overbodige luxe als je veel en comfortabel gebruik wenst te maken van een bakfiets. Ook is trapondersteuning fijn om je met ‘geschwinde spoed’ door het verkeer te bewegen. Zowel met een twee- als driewieler zit je snel aan de 25 km/uur waarop de fiets begrensd is. 

De merken

De Nederlandse markt wordt gedomineerd door 5 producenten van bakfietsen:

  • Urban Arrow
  • Johnny Loco
  • Gazelle
  • Fietsfabriek

Wat zijn mijn opties?

Urban Arrow

Ook Urban Arrow komt van Nederlandse bodem. Wil je iets meer design? Geschikt voor vervoer tot maximaal 3 kindjes.

Urban Arrow Family Bosch Cargo Line White UA4.2 T4 F1

Urban Arrow

Bakfietsaanbod

Tweewielers

Johnny Loco

Johnny Loco bakfietsen zijn stuk voor stuk eyecatchers. Ook een merk van Nederlands bodem.

JLB E

Johnny Loco

Bakfietsaanbod

TweewielersDriewielers

Fietsfabriek

Met de kenmerkende bakopdruk is Fietsfabriek is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld.  

defietsfabriek

Fietsfabriek

Bakfietsaanbod

Driewielers

Gazelle

Gazelle voert momenteel een model bakfiets, de Makki. Geschikt voor vervoer tot maximaal 3 kindjes. 

Gazelle

Bakfietsaanbod

Tweewielers
?wi=367686&ws=

Conclusie

Je komt al snel handen te kort als je in je eentje met een tweeling op de fiets erop uit wilt. De bakfiets is bij uitstek een vervoersmiddel voor tweelingouders. De bakfiets geeft je als ouder de vrijheid om met meerdere kleine kinderen zelfstandig op stap te gaan. Het is aan te raden om een fiets met trapondersteuning te kiezen. Met volle belading, een regentent en wind tegen wordt het toch buffelen om je fiets vooruit te krijgen. Er zijn diverse mogelijkheden in de wereld van bakfietsen. Bedenk hoeveel kinderen én bagage je wilt vervoeren. Vervolgens maak je een keuze in het aantal wielen. Kinderen vinden het fietsen in een bakfiets geweldig. En jij komt aan je lichaamsbeweging toe. En je geniet van de vele voordelen die een bakfiets biedt! Aanrader dus!

Ontdek de handige luiertassen van NanaBeebi

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer