Zorgverzekering

door Tweelinggids Redactie
Doctor with a stethoscope

In verwachting zijn van een tweeling is spannend en enerverend. Een tijd die ook extra medische kosten met zich meebrengt. Je doet er daarom dan ook verstandig aan om je eigen gezondheidssituatie eens tegen het licht te houden en je zorgverzekering te checken. Wanneer je een tweeling verwacht is een ding zeker. Je gaat extra gebruik maken van (ziekenhuis)zorg. Wil je weten wat je kunt doen om je zorgkosten te beheersen? Lees dan verder!

Check je zorgverzekering

Op het moment dat je zwanger bent van een tweeling, dan weet je twee dingen zeker:

  • Je zal in het ziekenhuis bevallen
  • Je tweeling komt eerder ter wereld dan de gebruikelijke 40 weken voor eenlingen.

Waarom? Het risico op bevallingscomplicaties bij het uitdragen van een tweelingzwangerschap is eenvoudigweg groter dan bij eenlingen. Tweelingen worden daarom uiterlijk tussen de 36-38 weken zwangerschap gehaald. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar  ons artikel over tweelingzwangerschap. Dus de zekerheid die je hebt is dat je in het ziekenhuis bevalt. En dat je meer zorg nodig hebt. Het is dus geen kwestie meer van óf je die ‘onverwacht’ extra zorgkosten gaat maken, maar meer van hoeveel extra zorgkosten je gaat maken.

Extra zorg

Het is gebruikelijk dat je na de bevalling enige tijd in het ziekenhuis verblijft, evenals je baby’s. Je krijgt immers een tweeling. Hoe lang dit is, is erg afhankelijk van je situatie. Win hierover advies in bij je behandelend gynaecoloog. Maak je gebruik van de kraamzorg? Dan geldt hiervoor een eigen bijdrage. Ook is het niet uitzonderlijk dat je gebruik wilt maken van (bekken)fysiotherapie na afloop van de zwangerschap. En wellicht wil je tijdens de periode van borstvoeding extra advies of ondersteuning van een lactatiekundige. Heb je vragen over het dragen van je baby? Dan kun je hiervoor een draagconsulent inschakelen. Al deze kosten worden (deels) vergoed in een aanvullend pakket. De moeite waard om ernaar te kijken!

Ook kosten vooraf!

Kosten die je tijdens de zwangerschap maakt, zoals zwangerschapscursussen kun je in sommige aanvullende pakketten vergoed krijgen. 

Zorgverzekering wijzigen?

Het is een gegeven dat tweelingbevallingen extra medische kosten met zich meebrengen. Heb je alleen een basisverzekering, en niet het minimale eigen risico van €385? Dan doe je verstandig aan je eigen risico te verlagen naar de minimale €385 voor het jaar dat je gaat bevallen. Doe dit dan tussen 12 november en uiterlijk vóór 31 december van het lopende kalenderjaar. Tussentijdse aanpassing van je eigen risico is niet mogelijk.

Is aanvullend verzekeren interessant?

Als jou gezondheidstoestand hiertoe aanleiding geeft is het ook verstandig óf om je aanvullend te laten verzekeren óf je lopende aanvullende verzekering aan te passen. Let dan vooral op de dekking en vergoedingen van de aanvullende verzekeringen met betrekking tot nazorg van de zwangerschap, zoals (bekken)fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. Een aanvullende verzekering vraag je doorgaans ook aan in de periode tussen 12 november en uiterlijk 31 december van het lopende kalenderjaar. Enkele zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid om aanvullende modules gedurende het jaar aan of uit te zetten. Voor aanvullende verzekeringen is het overigens mogelijk om een andere verzekeraar te kiezen dan de verzekeraar waarbij je je basisverzekering hebt afgesloten. Meer informatie vind je op consuwijzer, een website van de overheid. Het aanpassen van je verzekering resulteert in een hogere premie, maar betaalt zich hoe dan ook terug in het voordeel dat je realiseert met de aanpassing van je zorgverzekering. Hoe groot dit voordeel in geld is, is eigenlijk niet op individueel niveau in te schatten. Er zit nogal een verschil in zorgtrajecten bij individuele tweelingzwangerschappen. 

Zorgverzekeringen met elkaar vergelijken?

Er zijn diverse vergelijkingsswebites waar je gemakkelijk polisvoorwaarden van zorgverzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Prettige vergelijkingswebsites zijn Independer of Prisewise. Kijk goed naar jouw persoonlijke situatie en probeer vooraf een inschatting te maken van welke zorg je mogelijk nodig gaat hebben. Dan is het een kwestie van kiezen voor de zorgverzekeraar de het beste voldoet aan jouw wensen.

Conclusie

Wanneer je zwanger bent van een tweeling is het geen kwestie meer van of je extra zorgkosten gaat maken. Bij tweelingzwangerschappen is het een gegeven dat je extra kosten gaat maken. Heb je alleen een basisverzekering met het hoogste eigen risico? Verlaag dan je eigen risico naar het minimum van €385. Aanpassen van je zorgverzekering doe je tussen 12 november en uiterlijk 31 december van het lopende kalenderjaar. Wens je je aanvullend te verzekeren? Dan heb de mogelijkheid in deze zelfde periode. Kijk altijd naar je individuele zorgbehoefte en pas je zorgverzekering daarop aan. 

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer