Handige tweeling kinderwagens, wat zijn mijn opties?

door Tweelinggids Redactie

Als aanstaande tweelingouder heb je genoeg om over na te denken als je een tweeling verwacht. Daarom willen we je graag een handje helpen. Zodra jouw beide kindjes geboren zijn is er niks leukers dan samen op pad te gaan en bijvoorbeeld een mooie wandeling te maken. Hiervoor is een kinderwagen wel zo handig. Maak je geen zorgen, je hoeft niet met twee losse kinderwagens tegelijk te lopen. Er bestaat namelijk zoiets als een tweelingkinderwagen, ook wel tweelingwandelwagen. Er zijn verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Heb jij nog geen tweelingwandelwagen? Ben jij op zoek naar een kinderwagen, maar weet je niet wat je opties zijn? Of wat voor tweelingwandelwagen je moet kiezen? Lees dan snel verder! 

Tweelingkinderwagens, wat zijn mijn opties?

Er bestaan twee typen tweelingwandelwagens verkrijgbaar die je kunt gebruiken om meerdere kinderen in te vervoeren. Dit zijn de ‘tweelingwandelwagen’ en de ‘duo-wandelwagen’. Beide tweeling kinderwagens worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn het echt andere producten.

Tweelingwandelwagen

De tweelingwandelwagen is ontworpen voor twee baby’s van dezelfde leeftijd. De tweelingwandelwagen wordt standaard geleverd met twee reiswiegjes en twee kuipstoeltjes. Het reiswiegje zorgt ervoor dat de baby kan liggen en vrij kan bewegen. De kuipstoeltjes zorgen ervoor dat je je kindje zowel kan laten liggen als rechter op kan laten zitten, zodra ze wat ouder zijn. Vaak bieden tweelingwandelwagens ook de mogelijkheid om met speciale adapters je autostoeltjes (Maxi-Cosi’s) op het frame te zetten. Let erop dat het niet goed is voor pasgeboren baby’s om te lang rechtop in een autostoeltje te zitten. Met pasgeboren baby’s wandel je het veiligst in de reiswiegjes. Tweelingwagens zijn echt geschikt voor baby’tjes. Ben je op zoek naar een (vouw)wandelwagen voor je iets oudere tweeling? Lees dan ons artikel over de tweelingbuggy.

De tweelingwandelwagen is verkrijgbaar in drie verschillende uitvoeringen. Dit zijn:

 • de naast-elkaar-zitter
 • de tandem-zitter
 • de tandem 2.0
 • De naast-elkaar-zitter

Het leuke van deze wagen is dat de wiegjes of kinderstoeltjes of wiegjes naast elkaar zitten. Als je met je kinderwagen op stap gaat kan niet alleen jij je beide baby’s goed zien, maar zij jou ook. Daarnaast is het voor de baby’s ook gezellig om naast elkaar te zitten. Ga je met deze wagen op stap dan zal er geen twijfel zijn over dat je met een tweeling onderweg bent. Binnen het segment van de naast-elkaar-zitter is de Bugaboo Donkey 3 Twin de meest verkochte tweelingwagen.

Bugaboo Donkey Twin - Tweelinggids.nl

Met z’n tweeën is het altijd leuker

 • De tandem-zitter

Wil je liever wat smaller zijn en dat je kindjes voor, achter of tegenover elkaar zitten dan kies je voor de tandem-zitter. Het leuke hiervan is, dat je kan afwisselen. Wil je je baby’s goed zien dan zet je ze voor of achter elkaar. Wil je dat ze elkaar kunnen zien dan zet je de stoeltjes zo dat ze tegenover elkaar komen te zitten.

 • De tandem 2.0

De nieuwste tweeling kinderwagen op de markt is de tandem 2.0. Het verschil tussen de tandem-zitter en de tandem 2.0 is dat je meerlingen schuin boven elkaar komen te zitten. Doordat beide baby’s boven elkaar zitten zullen ze elkaar niet kunnen zien. Deze wagen is prettig om mee te rijden en vooral geschikt voor de eerste jaren.

Naast de bovengenoemde eigenschappen zijn er nog veel meer dingen waar je rekening mee kan houden bij het kiezen van één van deze drie typen wagens. Welke wagen het beste bij jou past hangt af van jouw wensen en eisen. Voordat we hier verder ingaan op de andere eigenschappen en de voor- en nadelen van de verschillende tweelingwagens leggen we eerst nog kort uit wat een duo wandelwagen is.

 Duo wandelwagen

De duo wandelwagen is ontworpen om twee kinderen van verschillende leeftijden in te vervoeren. Deze wandelwagen is dan ook vaak uitgerust met één reiswieg voor je baby. Verder bestaat het uit een kuipstoeltje waar je kind in kan zitten die al wat ouder is.

Voor tweelingen wordt het daarom aangeraden om een tweelingwandelwagen aan te schaffen.

Welke wagen past bij mij?

Als aanstaande tweelingouder ga je je verdiepen in een wereld die waarschijnlijk nog geheel onbekend voor je is. Er zijn tal van opties waar je uit kan kiezen. Uiteindelijk heb je als het goed is producten die het beste bij jou en je gezin passen. Zoals al eerder omschreven heb je bij het kiezen van een tweeling kinderwagen drie verschillende opties. De naast-elkaar- zitter, de tandem-zitter en de tandem 2.0. Om je keuze te vergemakkelijken worden van de drie type wagens hier de volgende eigenschappen verder omschreven:

 • Wendbaarheid
 • Compactheid
 • Bergruimte
 • Lengte/Breedte
 • Gezelligheidsfactor. 
 • Wendbaarheid

 • De naast-elkaar-zitter

Doordat dit de breedste kinderwagen is van de drie wagens, is hij qua wendbaarheid het minste. De wagen vraagt soms wat oefenen om hem goed te manoeuvreren in smalle ruimtes. Echter is de wagen zo ontwikkeld dat hij overal tussendoor past waar een rolstoel ook doorheen kan.

 • De tandem-zitter of tandem 2.0

Het voordeel van tandemwandelwagens is dat ze even breed zijn als een eenling kinderwagen. Tandemwandelwagens zijn goed wendbaar en door deuren of smalle gangen wandelen is geen probleem. De draaicircel is wel wat groter dan die van een naast-elkaar-zitter. 

Afhankelijk van welk merk je kiest zal het onderstel anders zijn en zullen er andere wieltjes onder zitten. Dit kan de wendbaarheid beïnvloeden. Vaak worden grotere luchtbanden als prettiger ervaren tijdens het rijden. TIP: Wandel een rondje door de winkel met een wagen en je voelt snel of deze makkelijk stuurt en fijn aanvoelt. 

 • Compactheid

 • De naast-elkaar-zitter

Je kan het je waarschijnlijk wel voorstellen dat de naast elkaar-zitter meer ruimte in beslag neemt. Echter kan je de wagen wel in- en uitklappen. De wielen kunnen vaak gemakkelijk van de wagen afgehaald worden waardoor hij beter in de auto past. Houd er wel rekening mee dat je een vrij grote kofferbak nodig hebt om de kinderwagen erin te kunnen leggen

 • De tandem-zitter of tandem 2.0

De tandemwagens hebben beide de optie om ze in en uit te klappen. Afhankelijk van het merk is het ook mogelijk om de wielen van het onderstel af te halen om de wagen kleiner te maken en gemakkelijker in de auto te laten passen. Vergeleken met de naast elkaar-zitter is deze wagen compacter. De tandem 2.0 is het meest compact. Deze past zelfs tussen de voorstoel als je hem inklapt.

 • Bergruimte

De meeste bergruimte heb je in een naast-elkaar-zitter. De bergruimte is wisselend per merk, uitvoering en kinderwagen. De ene zal meer bergruimte hebben dan de ander. De bergruimte zit vaak onder de kinderwagen. Hier kan je allerlei spullen in kwijt. Mocht je niet voldoende ruimte hebben zijn er vaak ook leuke accessoires te koop als een luier- of babytas die je gemakkelijk bevestigt aan de duwstang je kinderwagen. 

 • Breedte en lengte

De lengte en breedte hebben invloed op de wendbaarheid en het gemak waarmee je met de wagen kan rijden. Hoe breder de wagen hoe lastiger het is om door smalle ruimtes te manoeuvreren en om op stoepranden te komen. Ook de lengte hangt af van welke wagen je aanschaft. 

  • De naast-elkaar-zitter

De naast elkaar zitter is de breedste van de drie wagens. De precieze breedte hangt af van het merk en de wagen. Echter moet je rekening houden met een breedte van ongeveer 74 cm tot 79 cm. Naast-elkaar-zitters zijn gemiddeld korter dan de tandem zitters. Hier kan je rekening houden met ongeveer 82 cm.

  • De tandem-zitter en de tandem 2.0

De tandem-zitter is smaller dan een naast-elkaar-zitter. Ook hier hangt het weer af van welke wagen je aanschaft wat de precieze breedte zal zijn. Bij een tandem-zitter kan je rekening houden met een breedte van ongeveer 55 cm tot 65 cm. Deze wagens zijn langer dan de naast-elkaar-zitters. Weer is het afhankelijk van het type wagen die je aanschaft wat de precieze lengte is. Houdt hier rekening met een wagen van zo ongeveer 105 cm tot 121 cm. De tandem 2.0 is gemiddeld iets korter dan de tandem zitter.

 • Gezelligheidsfactor

 • De naast-elkaar-zitter

Eén van de grootste voordelen van de naast elkaar zitter is de gezelligheidsfactor. Je baby’s zitten naast elkaar waardoor ze elkaar en jou goed kunnen zien. Houd er wel rekening mee dat je kinderen ook groter worden. Ze zullen dan krapper komen te zitten. Waarbij ze elkaar kunnen aanraken. Dit kan gezellig zijn, maar ook tot irritaties lijden. 

  • De tandem-zitter en de tandem 2.0

In vergelijking tot de naast elkaar zitter is de tandem-zitter minder gezellig. Je baby’s zullen elkaar en jou moeilijker kunnen zien afhankelijk of je de wiegjes of stoeltjes zo zet dat ze voor, achter of tegenover elkaar zitten. De tandem 2.0 is veruit het ongezelligst. Je kinderen zitten schuin boven elkaar. Ze zullen elkaar niet kunnen zien. Je baby’tje dat onder in de wagen zit zal bijna niks kunnen zien.

Pas ik door een deur?

Alle drie de tweeling kinderwagens zijn zo ontworpen dat ze door deuren of tussen paaltjes door kunnen waar rolstoelen ook door kunnen. De naast–elkaar-zitter is de breedste van de drie waardoor het even wennen kan zijn als de opening smaller wordt. Houd er rekening mee dat wanneer je autostoeltjes (Maxi-Cosi’s) op een naast-elkaar-zitter monteert je wagen nét te breed kan zijn en je dan kans loopt dat je bijvoorbeeld niet door een standaard deuropening past. In dat geval is het even een van de autostoeltjes eraf halen en met je wagen door de deur rijden. 

IMG 7168

Tweelingwandelwagens passen door elke deur waar ook een rolstoel of een scootmobiel doorheen kan. Ook is de loopband geen enkel probleem. 

Investering

Een tweelingkinderwagen aanschaffen is een investering die zeker de moeite waard is. Het maakt het een stuk gemakkelijker om met je beide baby’s tegelijkertijd het huis uit te kunnen. Afhankelijk van het merk en de kwaliteit van de wagens lopen de prijzen behoorlijk uiteen. Het voordeel van de tweelingkinderwagens is dat er niet veel zijn. Dit zorgt ervoor dat de wagen gemakkelijk is door te verkopen voor een goede prijs. Hier kun je alvast wat inspiratie op doen in het aanbod van tweelingkinderwagens bij Bol.com.

Conclusie

Wil je met je hele gezin op pad dan is het aanschaffen van een tweelingkinderwagen 100% de investering waard. Bij het aanschaffen van een tweelingkinderwagen is er een aantal dingen waar je rekening mee kan houden. Iedere wagen heeft voor- en nadelen. Houd er rekening mee dat een tweelingkinderwagen en een duowagen niet hetzelfde zijn. 

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer