Zo! De eerste maanden zitten erop! Heeft je kind de leeftijd van 4 maanden bereikt? Dan kun je oefenen met de eerste hapjes. Is je baby jonger dan 4 maanden? Wacht dan nog heel even met de oefenhapjes. Pas als je baby’tjes de leeftijd van 6 maanden bereiken hebben ze pas echt vast voedsel nodig, naast de borstvoeding of flesvoeding. De eerste hapjes gaan gepaard met vallen en opstaan. YouTube staat er vol mee! Je baby’tjes weten vaak niet hoe ze met de eerste hapjes overweg moeten. En jij hebt er twee! Zorg dat je assistentie hebt als je begint met het (tegelijkertijd) geven van de oefenhapjes aan je baby’tjes. Met twee baby’tjes tegelijkertijd kom je snel in de situatie dat je handen te kort komt en het één grote smeerboel wordt. Wil je weten hoe jij je baby’tjes de eerste hapjes kunt geven? En wil je weten wat je je baby’tjes als eerste kunt geven? En wil je weten waarom je niet té vroeg of té laat moet beginnen met de eerste hapjes? Lees dan snel verder!
Wanneer begin je met de eerste hapjes?
In de leeftijd van 4 tot 6 maanden kun je beginnen met het geven van de eerste hapjes. Let wel, dit is een algemeen advies voor baby’s die geboren zijn na een normale zwangerschapsduur van 39-42 weken. Zijn jouw baby’tjes (veel) te vroeg geboren zijn, dan kan dit iets langer duren. Je zult de leeftijd ietwat moeten corrigeren voor de tijd dat je baby’tjes te vroeg zijn geboren. Wil je meer informatie hierover, vraag dan advies aan het consultatiebureau. Zorg er in ieder geval voor dat je niet té vroeg, maar ook zeker niet té laat begint. Het is wetenschappelijk aangetoond dat de kans op een voedselovergevoeligheid wordt verkleind als je tussen de 4 en 6 maanden begint met het aanbieden van de eerste hapjes.
Wat geef je als oefenhapjes ?
De meeste gezonde producten zoals groente, fruit, pasta, aardappel en rijst kun je in geprakte vorm als eerste hapje aan je baby’tjes geven. Let wel, door de (moeder)melk is je baby vooral zoete en romige smaken gewend. Wanneer je begint met de eerste hapjes, dan is het een praktisch om eerst met zachte en romige smaken te beginnen. Dan is het verschil in smaakbeleving met (moeder)melk minder groot. Geschikte groentes om mee te beginnen zijn daarom bloemkool, pompoen, broccoli, worteltjes. Geschikte fruitsoorten zijn onder andere banaan, mango, perzik, peer of meloen. Omdat jij twee baby’tjes hebt is het verstandig te investeren in tijdsbesparende keukenapparatuur. Gekookte groenten of fruit prak je gemakkelijk met een vork, of je gebruikt een staafmixer/blender voor wat grotere hoeveelheden.
Pasta, rijst of aardappel?
Wil je pasta, aardappel of rijst geven? Begin dan met de witte soorten, zoals witte rijst. Door met de witte soorten te beginnen wennen de darmen van je baby’tjes aan voedingsvezels. Gebruik dan zeker een staafmixer of blender om een goed vermalen puree te maken van pasta, rijst of aardappel. Je baby’tjes kunnen nog niet goed overweg met grotere stukjes voeding. Bijkomend voordeel als je een blender/staafmixer gebruikt voor het pureren van voedingen is dat je ook een voorraadje kunt aanleggen om in te vriezen. Zodra je merkt dat je kinderen goed overweg kunnen met vast voedsel? Dan kun je langzaam overstappen naar producten met meer vezels zoals volkorenproducten.
Welke producten kun je beter niet geven?
Je kunt beter geen rauwe vlees, vis, schaal- en schelpdieren of eieren geven. In deze producten kunnen ziektekiemen zitten . Baby’tjes zijn erg gevoelig voor deze ziektekiemen. En voorkomen is beter dan genezen. Je kunt ook beter geen honing geven. Ook in honing kunnen ziektekiemen zitten waar baby’s erg ziek van kunnen worden. Producten met veel zout worden ook afgeraden. Dus geen kaas, of kant-en-klaar maaltijden (Potjes babyvoeding uiteraard uitgezonderd). Wees ook spaarzaam met zoetigheid. In het eerste jaar hebben baby’s geen toegevoegd suiker nodig. Wacht dus even met zoetigheid zoals zoete toetjes, sapjes. Je kunt je kinderen beter leren om vers fruit en water te nuttigen. Veel meer informatie, tips en recepten vind je op de website van het Voedingscentrum. Daar vind je ook dit handige koelkastschema met wat je wel of niet met een gerust hart kunt geven
Waarom is variatie in eerste hapjes belangrijk?
Je baby’tjes zullen sommige hapjes vanaf het begin af aan lekker vinden. Ook zullen er vele hapjes zijn die je baby’tjes niet lekker zullen vinden. Dat is heel normaal. Want nieuwe smaken leren kennen is even wennen. Het is wel het aanraden waard om te blijven proberen om diverse smaken aan te bieden. Want leer je je kinderen nu gevarieerd eten? Dan is de kans groter dat je kinderen op latere leeftijd ook gevarieerder eten. Geduld is een schone zaak, maar loont op lange termijn zeker. Ook is het handig (& praktisch) om voor het derde levensjaar je kinderen te laten kennismaken met veel verschillende smaken. Dit omdat de eerste twee levensjaren van je kinderen erg belangrijk zijn in hun smaakontwikkeling. Bijkomend voordeel is dat kinderen tot de leeftijd van 2 jaar meestal zonder ‘nee’ zeggen nieuwe smaken accepteren. Zijn je peuters twee, dan zeggen ze weleens nee…Ook tegen nieuwe smaken.
Nog enkele tips
- Start met zachte smaken, zoals pompoen, wortel, peer of perzik
- Geef één smaak per keer
- Forceer het niet als je kind iets niet lekker vindt. Volgende keer beter
- Lukt het na 10-15x nog steeds niet? Probeer een andere bereidingswijze, of probeer het later nogmaals
- Zien eten doet eten! Als ouders gezellig eten wordt het voor kinderen ook leuk om mee te eten. Eet wel hetzelfde!
- Zijn je kinderen ouder dan 6 maanden? Laat ze dan eens zelf proberen om eten in de mond te stoppen.
Conclusie
Je hebt de eerste maanden met je baby’tjes achter de rug. De tijd is aangebroken dat je met vast voeding kunt experimenteren. Begin met zachte en romige smaken. De smaakbeleving van deze producten vertoont de grootste overeenkomst met de smaakbeleving van je baby’tjes met moedermelk. Begin eerst met fijn gepureerde producten. Naarmate je baby’tjes meer gewend raken aan vast voedsel kun je de fijnheid langzaam aan verminderen. Het geven van de eerste hapjes tussen 4-6 maanden is belangrijk om de kans op voedselallergieën ter verkleinen. Er is echter wel aantal producten dat je beter niet kunt geven gedurende het eerste jaar, zoals rauwe melk, rauwe vis, rauw vlees. Deze producten kunnen microorganismen bevatten waarvan je kinderen erg ziek kunnen worden. Voeg ook geen extra zout toe. De nieren van kleine kinderen kunnen nog niet goed overweg met zout. De periode van 0-2 jaar is belangrijk in de smaakontwikkeling van je kinderen. Biedt daarom een veel smaken aan. Grote kans dat ze dan op latere leeftijd ook gevarieerd eten.