Inrichting – keuken

door Tweelinggids Redactie

De keuken is vaak een vergeten plek in de woning als het gaat om het uitzoeken van spullen voor je inrichting. En nee, veelal heb je geen meubilair nodig in de keuken. Doorgaans houd je je kleine kinderen uit de keuken, zeker wanneer je kookt. Want voor kleine kinderen is de keuken één van de gevaarlijkste plekken in je woning. In veel Nederlandse huizen is de keuken open. Dat betekent dat je vanuit de woonkamer in de keuken kunt lopen, zonder dat je daarvoor een deur hoeft te openen of te sluiten. Vandaar dat we in dit artikel juist de veiligheidsaspecten benadrukken van de keukeninrichting. Met eenvoudige middelen kun je veel onnodig kinderletsel voorkomen. Wil je weten hoe jij je keuken kindvriendelijk kunt maken? Lees dan verder!

De ‘essentials’

In de keuken kun je veelal met eenvoudige middelen doeltreffend de veiligheid verhogen. Zorg ervoor dat je je kinderen het moeilijk maakt om in de keuken te komen. En zorg daarnaast dat je keuken altijd netjes opgeruimd is. Berg kleine huishoudelijke apparatuur op als je deze apparaten niet dagelijks gebruikt. Houd schoonmaakmiddelen, messen en ander gevaarlijk kookgerei buiten bereik van kinderhandjes. We hebben de must-haves voor je op een rijtje gezet:

De must-haves lijst:

De nice-to-haves lijst:

  • Veiligheidshekje tussen keuken en woonkamer

De must-haves uitgelegd

Kast- en ladebeveiliging

Plaatst veiligheidshaken op lades en kastdeurtjes die voor kinderhandjes bereikbaar zijn. Veiligheidshaken zijn plastic haakjes en plaatjes waarmee je kastdeurtjes en lades kunt afsluiten. Door deze veiligheidshaken te monteren kunnen lades en deurtjes niet verder geopend worden dan de kierstand. Een volwassene kan de haak indrukken om de lade of het deurtje te ontgrendelen. Kleine kinderen kunnen deze haken niet indrukken. Daarmee voorkom je dat kinderen gaan speurneuzen in keukenkastjes en lades. Wil je meer weten over keukenveiligheid? Lees dan verder in het artikel “Veilig wonen – binnen“.

Blusdeken

Het kan zomaar gebeuren. De vlam slaat in de pan. In dat geval is het fijn als je een beginnend vuur kunt doven met een blusdeken. Hang deze dichtbij je kookplaat zodat je deze onder handbereik hebt. Voor het geval dat. 

De nice-to-haves uitgelegd

Veiligheidshekje naar keuken

Heb je een open keuken en wil je comfort en rust? Overweeg dan het plaatsen van een extra breed veiligheidshekje tussen de woonkamer en de keuken. Een veiligheidshekje werkt hetzelfde als een traphekje. Ze zijn alleen wat breder. De vrije doorgang naar de keuken wordt zo bijzonder effectief geblokkeerd voor je kleine kinderen. Extra voordeel is ook dat je niet alle lage kastjes en lades hoeft uit te rusten met veiligheidsklemmen. Én tijdens het koken is het ook een stuk rustiger dat je kinderen niet zonder meer de keuken in kunnen lopen. Je zult niet de eerste zijn die over een kind struikelt omdat je hem of haar niet hebt horen of zien aankomen. 

Rookmelder? Niet in de keuken

Vanuit veiligheidsoogpunt wordt aangeraden om op elke verdiepingsvloer in je woning een rookmelder op te hangen. Rookmelders zijn gevoelige apparaten, die al bij weinig rookontwikkeling af kunnen gaan. Houd jij ervan om je grillpan te gebruiken? Dan kan een rookmelder in de keuken snel afgaan. Beter is het om de rookmelder in de hal te hangen.

 Hang geen rookmelder in de keuken.

Conclusie

Voor de keuken zijn geen specifieke kinderspullen nodig voor wat betreft de inrichting. Wel wordt je arsenaal aan huishoudelijke apparatuur uitgebreid, evenals de spullen die nodig hebt voor de melkflesjes. Speciaal voor de huishoudelijke apparatuur hebben we een apart artikel geschreven. Wil je meer weten over welke huishoudelijke keukenapparatuur je nodig hebt? Lees dan verder in het artikel “Huishoudelijke apparatuur“. Weten welke spullen je nodig hebt voor de flesvoeding? Lees dan verder in het artikel “Drinkflesjes” en “Flesvoeding“. Omdat de keuken tot de gevaarlijkste plekken in huis behoort hebben we in dit artikel stilgestaan bij keukenveiligheid. Met eenvoudige middelen zoals veiligheidshaken op lage kastdeurtjes en lades voorkom je dat je kinderen op eigen houtje gaan grasduinen in je keukenkastjes en -lades. Een andere snelle en hele effectieve oplossing is het plaatsen van een extra breed veiligheidshekje, waarmee je de keuken van de woonkamer afsluit. Beperkt de toegang tot de keuken. Maak je woning tot een fijne, veilige en comfortabele omgeving. Vergeet design en ga voor praktisch…al is het maar voor je eigen comfort en rust. 

KokenKoken
KokenKoken

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer