Tweelingbuggy’s, wat zijn mijn opties?

door Tweelinggids Redactie

Zijn jullie ouders die veel gebruik maken van de auto? Zijn jullie veel op pad met jullie tweeling en lopen jullie vaak te hannesen om de wandelwagens in en uit de auto te krijgen? Dan is de tweelingbuggy misschien wel uitgevonden voor jullie! Met dit artikel hopen we dat je de perfecte tweelingbuggy voor je gezin kunt vinden – ongeacht je budget! Lees snel verder!

Wat is een buggy?

Buggy’s zijn vouwwandelwagens. De tweelingbuggy is ontworpen voor tweelingen waarbij je met een wagen tegelijk beide kinderen kunt vervoeren.

Voordeel van een buggy ten opzichte van een wandelwagen

Een buggy is net even anders dan een wandelwagen. De wandelwagens zijn robuuster en je kunt er meer mee. Meer informatie hierover vind je op in ons artikel over tweeling kinderwagens. De buggy heeft een aantal voordelen:

  • Gemakkelijk opvouwbaar
  • Gemakkelijk mee te nemen
  • Lichtgewicht

Gemakkelijk opvouwbaar

Buggy’s zijn vooral geschikt voor onderweg, op vakantie en voor korte wandelingen. Ze zijn doorgaans kleiner dan de kinderwagens. Het woord impliceert het al, buggy’s of vouwwandelwagens zijn compact en vooral ook gemakkelijk opvouwbaar. Doordat je er een klein pakketje van kunt maken passen ze met gemak in de achterbak van de auto. Ze nemen veel minder ruimte in beslag dan wandelwagens.

Gemakkelijk mee te nemen

Hierboven omschreven we het al. De buggy is gemakkelijk mee te nemen. Je vouwt de buggy op en neemt hem mee. Dit maakt een buggy een ideaal hulpmiddel voor onderweg in de auto of in de bakfiets. Hoewel er zoiets bestaat als een buggydrager voor op je fiets, raden we dit niet. De normale stadsfiets of mamafiets raden wij niet aan voor het vervoer van je tweeling. Lees meer over de fiets als vervoersmiddel hier, en waarom je beter kunt kiezen voor de auto of een bakfiets

Lichtgewicht

Buggy’s zijn een stuk lichter dan tweelingwandelwagens. Dit komt door het materiaal wat gebruikt wordt en de manier waarop de buggy’s zijn opgebouwd. Het nadeel hiervan is dat de buggy’s over het algemeen minder steun bieden voor je baby’s. Ook zal dit effect hebben op het rijgemak.

Waarop letten bij het aanschaffen van een tweelingbuggy?

Wil je een buggy aanschaffen dan is het belangrijk om te weten of je het als primair vervoersmiddel gebruikt of een buggy aan wilt schaffen voor erbij. Om je te helpen noemen we hier ook een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van jullie nieuwe tweelingbuggy.

Voor erbij of als primair reismiddel

Houd er rekening mee dat de buggy over het algemeen minder steun biedt dan een wandelwagen. Kies je ervoor om geen wandelwagen aan te schaffen maar alleen een tweelingbuggy zorg er dan voor dat de baby’s helemaal plat kunnen liggen in de buggy. Dit is alleen mogelijk wanneer de rugleuning plat kan.

Waar kan ik uit kiezen?

Hieronder volgen een aantal opties waar je uit kunt kiezen. Wij hopen dat dit jullie keuzeproces versnelt en gemakkelijker maakt. Er bestaan twee type tweelingbuggy’s waar je uit kunt kiezen. De keuze komt er met name op neer of je extra lang of extra breed wilt zijn:

  • De naast-elkaar-zitter
  • De achter-elkaar-zitter

De naast-elkaar-zitter

Een van de populairste soorten dubbele buggy is de side-by-side waarbij de kinderen naast elkaar zitten. Beide stoeltjes zijn zo gemonteerd dat je baby’s op dezelfde hoogte naast elkaar komen te zitten. Dit is niet alleen gezellig omdat beide baby’s dicht bij elkaar zitten. Ze kunnen jou ook goed zien en jij hun. Door de opbouw van de buggy moeten jullie er wel rekening mee houden dat jullie extra breed zijn.

De achter-elkaar-zitter

De andere optie waar jullie voor kunnen kiezen is een achter elkaar zitter. Zoals de naam al aangeeft zitten beide baby’s in deze buggy achter elkaar. De stoeltjes zitten vaak niet op dezelfde hoogte. De ene baby zit lager dan de andere. Dit kan het uitzicht van één van de baby’s verminderen. Daarnaast zal je zelf de ene baby minder goed kunnen zien en zij jou. Het voordeel van de achter elkaar zitter is dat je een stuk minder breed bent en je gemakkelijker door smalle paadjes manoeuvreert. Houd er bij dit type buggy wel rekening mee dat je langer bent.

Opslagruimte

Niet onbelangrijk bij het vervoeren van een tweeling is de hoeveelheid spullen die mee kan. Ben je met jullie tweeling op pad dan moet je nou eenmaal veel meenemen. De ene buggy zal meer opbergruimte hebben dan de andere. Vaak zit dit onder de stoeltjes. Wil je zoveel mogelijk ruimte dan is het fijn om te weten dat de naast elkaar zitters veel meer opbergruimte bieden. Er is ruimte voor twee kinderen tegelijk!

Vind je de opslagruimte belangrijk maar wil je echt liever een naast elkaar zitter dan bestaan er ook accessoires waardoor je toch meer spullen mee kunt nemen. Zo kun je bijvoorbeeld een luiertas aan de buggy hangen. Dit zorgt er wel weer voor dat de buggy zwaarder wordt en wellicht lastiger te bewegen is.

Type wielen

Buggy’s hebben vrijwel altijd twee typen wieltjes. Dit zijn vaste wieltjes of zwenkwieltjes
De meeste buggy’s hebben aan de voorkant zwenkwieltjes en aan de achterkant vaste wieltjes. De zwenkwieltjes aan de voorkant zijn gemaakt zodat het gemakkelijker is om krappe bochten te nemen en om op verschillende ondergronden te rijden. Sommige buggy’s hebben de optie om de zwenkwieltjes onder de buggy vast te zetten wanneer je over een verharde weg en rechtdoor wandelt. De keuze die je hierbij maakt zal afhangen van de omstandigheden waar je met de buggy rijdt.

Verstelbaar voetensteun

Sommige buggy’s zijn voorzien van een verstelbare voetensteun. Deze voetensteun kun je dan verder schuiven wanneer je baby’s groter worden. Buggy’s worden voornamelijk in de eerste vier jaar gebruikt. Dat jullie kindjes in deze periode flink groeien spreekt voor zich. De verstelbare voetensteun kan dan het comfort vergroten. Worden ze groter dan komen ze niet in de knel in de buggy te zitten. Ben je van plan om de buggy voor langere tijd te gebruiken dan is een verstelbare voetensteun wel zo prettig.

Verstelbare of vaste zitting

Hierboven noemden we het al. Er is keuze uit buggy’s die een verstelbare en vaste zitting hebben. Is de buggy jullie primaire vervoermiddel dan wordt het aangeraden om te kiezen voor een buggy met verstelbare zitting. Baby’s kunnen nog niet lang achter elkaar rechtop zitten. Kun je de zitting verstellen dan heb je de optie om je baby’s te laten liggen. Is de buggy niet je primaire vervoermiddel maar wil je wel dat je baby’s erin kunnen slapen wanneer je ze erin vervoerd, kies dan ook voor een verstelbare zitting.

Heb je de buggy alleen achter in de kofferbak liggen voor noodgevallen? Zit je tweeling er niet lang achter elkaar in? Dan kun je ook kiezen voor een buggy met een vaste zitting. De zitting is dan dus niet verstelbaar. Beide baby’s zitten nu rechtop wanneer zij in de buggy vervoerd worden.
Wil je er zeker van zijn dat je de juiste buggy aanschaft voor jullie gezin, dan kan het fijn zijn om hem van tevoren even te testen. Ook wel het bekende proefritje.

Wat kost een tweelingbuggy?

Zoals bij veel baby en kinderartikelen worden buggy’s ook in allerhande soorten, maten en prijzen geleverd. De prijs kan behoorlijk uiteenlopen. Zo kunnen jullie een nieuwe tweelingbuggy aanschaffen vanaf €100. Kies je voor een luxere uitvoering die meer mogelijkheden heeft. Dan kan de prijs al snel oplopen tot boven de €1000. De duurdere wagens bestaan uit vaak een volledige tweeling wandelwagen die je kunt ombouwen naar een buggy.

Afhankelijk van jullie budget is het bij het kiezen van belang dat jullie kijken waarvoor jullie de buggy willen gebruiken. Is deze voor erbij? Dan kun je prima uit de voeten met een eenvoudige, compact opvouwbare buggy die je zo in de achterbak schuift.  Een overzicht van tweelingbuggy’s van diverse merken vind je hier

Voetenzak buggy 1 970x250 1 e1633348452504

Kijk voor alle Koeka Buggy voetenzakken

Voetenzak buggy 3 970x250 1

Conclusie

Tweelingbuggy’s zijn ideale vervoermiddelen voor jullie meerling. Ze zijn licht, compact en gemakkelijk opvouwbaar. Vergeleken met een kinderwagen zijn ze minder stevig en kun je er minder mee. Wil je een wagen die jullie gemakkelijk in de auto mee kunnen nemen en die niet veel ruimte in beslag neemt. Dan is de tweelingbuggy een echte aanrader om aan te schaffen.

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer