Babyzwemmen

door Tweelinggids Redactie
girl standing on pool

Zwemmen is gezond. Als je regelmatig zwemt verbeter je je spierkracht, humeur en conditie. Misschien heb je tijdens je zwangerschap ook aan zwangerschapszwemmen gedaan. Goed nieuws! Want wist jij dat wanneer je baby’tjes de leeftijd van 4 maanden hebben bereikt je met ze kunt gaan babyzwemmen? Met babyzwemmen trainen jij en je baby’tjes jullie hele lichaam. Ook voor vaders is babyzwemmen een geweldige manier om vrije tijd door te brengen met je baby’tjes. Het is een fantastische mogelijkheid om de band met je kindjes te verstevigen. Met babyzwemmen geef je je gezondheid een boost en je doorbreekt even de dagelijkse bezigheden. Voor jou en voor je baby’tjes hartstikke fijn. 

 

Babyzwemmen

Als ouders heb je een belangrijke rol bij de kennismaking van je baby’tjes met water. Én om hen op hun gemak te stellen. Nederland is een waterrijk land. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen om je kindjes te leren omgaan met water. Met babyzwemmen maak je samen plezier. Met babyzwemmen doe je leuke oefeningen en spelletjes zodat je kindjes op een goede, fijne en plezierige manier vertrouwd met water. Hartstikke leuk! En de bewegingsoefeningen zijn ook nog eens goed voor de lichamelijke en motorische en zintuigelijke ontwikkeling van je baby’tjes. Daarnaast is samen zwemmen een fantastische manier om de band met je baby’tjes nog verder te versterken. En als kers op de taart, wat zullen ze lekker slapen wanneer ze terugkomen van het babyzwemmen.

 

Met z’n drieën (of vieren) mag ook!

Dat het zwemmen met tweelingbaby’tjes meer voeten in de aarde heeft weet een zwembad ook. Met een tweeling vergt het wel enige uitdaging om te gaan zwemmen. Je kunt immers maar één baby’tje tegelijk vasthouden. Als ouderpaar kun je gezellig samen met z’n allen gaan. Maar dit wordt even lastig als één van beiden moet werken. Heb je een fitte vader, moeder, schoonvader of schoonmoeder? Of een vriend, of vriendin of iemand uit de buurt? Vraag er eentje mee om je te helpen met zwemmen. Soms is het ook mogelijk dat de zwemdocent een van je baby’tjes onder zijn of haar hoede wil nemen. Informeer naar de mogelijkheden bij het zwembad bij jou in de buurt.

 

Zwemluier

Baby’tjes hebben nog geen controle over hun continentie. Ze willen nogal eens plassen bij het in het water gaan. De zwemluier is dus verplicht. Maar houdt de zwemluier dan echt plas tegen? Nee, de enige reden om een zwemluier te gebruiken is om eventuele poep tegen te houden. Je kunt dus prima voor een wasbare zwemluier kiezen. Zeker als je vaker zwemt dan heb je wasbare zwemluier er zo uit. Koop er wel twee per kindje. Het zal je maar net gebeuren dat…

huggies little swimmers small 12st

Zwemveiligheid

Baby’s en kleine kinderen kunnen nog niet zwemmen. Zorgen voor een goede zwemveiligheid is daarom belangrijk. Tijdens het babyzwemmen gebruik je veelal geen zwembandjes. Je houdt je baby’tje gewoon lekker knus vast. Maar ga je voor of na de les nog even vrijzwemmen? Dan is het gebruik van een zwemvestje, zwemgrodel, zwembandjes en/of armbandjes zeker aan te raden. Met deze hulpmiddelen blijven je kinderen makkelijk drijven. En bovendien leren ze sneller zwemmen. 

 

Wat heb je allemaal nodig?

Zwembaden die babyzwemmen aanbieden zijn ingericht op de allerkleinsten. Zo zijn faciliteiten zoals aankleedkussens, luieremmers en een gootsteen allemaal aanwezig. Evenals een magnetron om voeding in op te warmen.

 

Praktische benodigdheden:

  • Zwemkleding, kleding en een handdoek voor jezelf
  • Zwemluier
  • Badpak of zwembroekje voor over de zwemluier
  • Zwemvestje/Zwemgordel
  • 2x Handdoek / Hydrofieldoek
  • Schone luiers
  • (Schone) kleding voor je baby’tjes
  • Flesjes melk of beker en iets te eten
  • Zwemcape/Badjasje
 •  

Doe je je bestelling op werkdagen voor 14:00 uur? Dan wordt je bestelling nog dezelfde dag verzonden. 

Boven de €30 gratis verzending!

Ook is er de mogelijkheid om producten te laten personaliseren dmv borduren

Tips:

 • Omdat zwemmen intensief is voor je baby’tjes kunnen ze gaan spugen op het moment dat je te snel na het voeden gaat zwemmen. Om spugen tijdens het zwemmen te voorkomen laat je het beste een uur tijd zitten tussen het eten en het zwemmen. 
 • Neem een klein knabbeltje mee voor tijdens het afdrogen en aankleden. Zwemmen maakt hongerig. Je baby’tje kan wat onrustig zijn bij het afdrogen en aankleden. Geef je baby’tjes iets om op te knabbelen om het afdrogen en aankleden zonder strijd te laten verlopen. 

 

Conclusie

Babyzwemmen is goed voor de ontwikkeling van je baby’tjes. Babyzwemmen stimuleert niet alleen de motorische ontwikkeling, maar ook de zintuigelijke ontwikkeling. Het is een fantastische manier om de band met je baby’tjes te versterken. Door samen te gaan zwemmen kun je je baby’tjes op een fijne en veilige manier laten kennismaken met water en je kunt je baby’tjes laten zien dat zwemmen een leuke activiteit is.

Zwemluiers

Wasbare zwemluiers

Zwemveiligheid

Zwemveiligheid - helemaal hip vanaf 3 jarige leeftijd

De Puddle Jumper is hét zwemvest van het moment. Wie wordt er niet blij van deze vrolijke kleuren en opdrukken? De Puddle Jumper is er voor kinderen tussen de 15-30 kilogram lichaamsgewicht. 

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer