Verzorging van huid, ogen, neus en oren

door Tweelinggids Redactie

Baby’s zijn klein en kwetsbaar. Alle ouders hebben veel vragen over hoe ze hun pasgeboren baby moeten verzorgen. De beste manier voor baby’s om gezond te blijven is door goede hygiënische gewoontes te hanteren. Was dus altijd eerst je handen voordat je de huid, het gezicht, de oren, de neus of de ogen van je baby’tjes verzorgt. Hier volgen enkele tips over hoe je de huid, oren, ogen en neus van uw baby kunt verzorgen.

Gezichtsverzorging

Het is een goede gewoonte om het gezicht van je baby’tjes om de paar uur schoon te maken. Je kunt het gezicht van je baby’tjes gemakkelijk schoonmaken met babydoekjes of een vochtige katoenen doek. Maak tijdens het schoonmaken ook het nek- en halsgebied schoon, evenals achter de oren. Gebruik geen zeep. Een babydoekje of een vochtige doek is voldoende.

Oog-, oor- en neusverzorging

Ogen

Was altijd eerst je handen voordat je aan de ogen van je baby’tjes zit. Neem een wattenschijfje en bevochtig het met lauw water. Veeg elk oog voorzichtig af, beginnend vanuit de binnenste naar de buitenste ooghoek. Gebruik voor elk oog een schoon wattenschijfje. Gebruik nooit je handen of nagels om oogprutjes te verwijderen. Handen zijn mogelijk niet zo schoon zijn én het kan pijn doen als je direct aan de ogen van je baby’tjes zit. 

Oren

Veeg rond en buiten de oorschelp van de baby met een zacht watje. Stop niets in het oorgat. Gebruik geen wattenstaafjes. Dit kan ernstige schade veroorzaken in het oor van je baby’tjes. 

Neus

Rol een wattenschijfje op. Bevochtig deze met een zoutoplossing. Maak de neusgaten schoon door het opgerolde wattenschijfje voorzichtig rond en in het neusgat te bewegen. Steek het opgerolde wattenschijfje niet te diep in het neusgat. Gebruik voor elk neusgat een schoon wattenschijfje. Net zoals bij de ogen, ga niet met je vinger of nagel in het neusje van je baby’tjes. Handen zijn mogelijk niet zo schoon zijn én het kan pijn doen als je in de neus je baby’tjes zit. 

Babydoekjes

Wattenschijfjes

Handzeep

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer