Toeslagen, waar heb ik recht op?

door Tweelinggids Redactie
green plant on brown round coins

Als aanstaande tweelingouder heb je genoeg om over na te denken. Voor meerlingouders zijn er geen specifieke toeslagen. Gelukkig zijn er wel reguliere toeslagen die je van de overheid kunt ontvangen als tegemoetkoming voor ouders met minderjarige kinderen. Toeslagen vormen een aanvulling op je inkomen. Als ouder van minderjarige kinderen heb je recht op toeslagen. Wil je weten op welke toeslagen jij recht hebt? En heb jij de toeslagen waarvoor je in aanmerking komt nog niet uitgezocht? Lees dan snel verder

Wat zijn mijn opties?

In dit artikel richten we ons alleen op de toeslagen die specifiek gericht zijn op ouders met minderjarige kinderen. Toeslagen waarvoor je als ouder in aanmerking komt zijn:

 • Kinderbijslag
 • Kindgebonden budget
 • Kinderopvangtoeslag

Kinderbijslag

Kinderbijslag is een sociale uitkering die je ontvangt als je minderjarige kinderen verzorgt en/of onderhoudt. Met deze toeslag kun je een deel van de kosten van je kind betalen. Kinderbijslag is niet afhankelijk van inkomen of vermogen. Wel is de hoogte afhankelijk van de leeftijd van je kinderen. Op 18-jarige leeftijd stop de kinderbijslag. De kinderbijslag wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Hoe hoog de bedragen zijn voor de kinderbijslag lees je op de website van de SVB. Wanneer je je kinderen aanmeldt bij de Burgerlijke Stand van je gemeente krijg je vanzelf een brief van de Sociale Verzekeringsbank. In deze brief staat hoe je de kinderbijslag kunt aanvragen. Heb je geen brief van de Sociale Verzekeringsbank gekregen? Neem dan hier contact op de Sociale Verzekeringsbank.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een tegemoetkoming die je als ouders naast de kinderbijslag kunt ontvangen voor kinderen tot 18 jaar. Deze regeling is inkomens- en vermogensafhankelijk. Hoe meer je verdient, en/of hoe hoger je vermogen is, hoe minder kindgebonden budget je krijgt. Is jullie verzamelinkomen hoger dan €99.000 per jaar of €70.000 als alleenstaande ouder, dan heb je geen recht op het kindgebonden budget. Voor vermogen ligt de grens op €149.819 (met partner) of €118.479 (voor alleenstaanden). Wil je weten of jij in aanmerking komt voor het kindgebonden budget? Maak dan hier een proefberekening op de website van De Belastingdienst. Gegevens die je nodig hebt voor een proefberekening zijn:

   • Toetsingsinkomen
   • Vermogen

Het kindgebonden budget hoef je normaal gesproken niet zelf aan te vragen. De Belastingdienst beoordeelt zelf of je voldoet aan de voorwaarden voor het kindgebonden budget.

BabyBaby

Kinderopvangtoeslag

Werk jij (en je partner) en wil je je kinderen naar een kinderdagopvang? Dan kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. De kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten voor dagopvang. Als werkende of studerende ouder heb je recht op kinderopvangtoeslag tot en met het 12e levensjaar van je kinderen. Deze toeslag is inkomensafhankelijk. Hoe hoger het verzamelinkomen, hoe minder kinderopvangtoeslag je ontvangt. Ook is de hoogte van de kinderopvangtoeslag afhankelijk van het soort opvang. Zo verschilt de tegemoetkoming voor opvang in een kindcentrum van die van een gastouder (aan huis). Let erop dat de opvang van keuze een geregistreerde opvanglocatie is. Geregistreerde kindcentra en gastouders kun je opzoeken in het Landelijk Register Kinderopvang (LKR). Alle voorwaarden om in aanmerking te komen zijn terug te vinden op de website van De Belastingdienst. Ook kun je hier een proefberekening maken. Om een proefberekening te maken heb je de volgende gegevens nodig: 

   • Toetsingsinkomen van jou en je partner (Je salaris, uitkering of pensioen)
   • Het aantal werkuren per week (bijvoorbeeld 36 uur)
   • Soort opvang (dagopvang – gastouder of kindcentrum)

Vraag op tijd aan

Let erop dat je de kinderopvangtoeslag aanvraagt binnen 3 maanden vóórdat je kinderen voor het eerst naar de opvang gaan. Anders loop je mogelijk een deel van de toeslag mis.

TIP: Uurtarieven van opvanglocaties wijzigen jaarlijks. Controleer daarom of de tariefswijzigingen van jouw opvanglocatie ook bekend zijn bij de belastingdienst. Deze gegevens kun je inzien op https://mijn.toeslagen.nl. Kloppen de gegevens? Dan hoef je niets te doen. Kloppen de gegevens niet? Dan kun je zelf een wijziging aanvragen.

Naast kind-specifieke toeslagen kom je mogelijk in aanmerking voor andere overheidstoeslagen. Kijk voor een compleet overzicht van de overheidstoeslagen waarvoor jij mogelijk in aanmerking kunt komen op https://mijn.toeslagen.nl. Voor meer financiële tips kun je hier terecht. 

Conclusie

Aanstaande tweelingouders hebben recht op één of meerdere toeslagen. Kinderbijslag is een tegemoetkoming in kosten voor minderjarige kinderen en is onafhankelijk van inkomen en vermogen. Een inschrijvingsbrief voor het aanvragen van kinderbijslag ontvang je van de Sociale Verzekeringsbank na inschrijving van je kinderen in de gemeentelijke basisregistratie. Als aanvulling op de kinderbijslag kun je onder voorwaarden het kindgebonden budget ontvangen. Hiervoor gelden inkomens- en/of vermogensvoorwaarden. Maak een proefberekening om te bepalen of je in aanmerking komt voor deze toeslag. Wil je, naast de opvoeding van je kinderen, als ouder blijven werken? Dan kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. De kinderopvangtoeslag is inkomensafhankelijk. Maak een proefberekening om te bepalen wat de hoogte voor deze toeslag is voor jouw situatie. Kinderopvangtoeslag ontvang je alleen als je kinderen naar een geregistreerde opvanglocatie gaan. Verder dien je kinderopvangtoeslag zelf aan te vragen. Doe dit in ieder geval 3 maanden voordat je kinderen naar de opvang gaan. 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer