Fiets

door Tweelinggids Redactie
bike seat boyhood

Met een jonge tweeling op een normale (mama)fiets? Dat is vrijwel een onmogelijke uitdaging. Normale stads- of mamafietsen zijn niet bijzonder geschikt voor jonge tweelingen. Sterker nog, ze zijn eigenlijk helemaal niet handig met kinderen van dezelfde leeftijd. Waarom niet?  Lees dan snel verder!

Twee zitjes op een fiets?

Je ziet het zeker in het Nederlandse staatbeeld. Fietsen met kinderzitjes voorop en achterop. Wanneer je kinderen een leeftijdsverschil hebben is dit een constructie die prima te doen is. Althans, voor een korte periode. Daar waar de voorzitjes geschikter zijn voor kleinere kindjes, zijn de achterzitjes meer geschikt voor iets grotere kindjes. 

Voorzitje

Het voorzitje kan je gebruiken voor kindjes die kunnen zitten, vanaf ongeveer 9 maanden, tot de leeftijd van 3 of wanneer ze het gewicht van 15 kilogram hebben bereikt.

Achterzitje

Het achterzitje is geschikt voor iets grotere kinderen. Je baby’tje van 9 maanden is toch echt aan de kleine kant voor een achterzitje. Meestal verplaatsen de kleintjes naar achteren wanneer ze uit het voorstoeltje gegroeid zijn, veelal op de leeftijd rondom de 3 jaar. In z’n algemeenheid zijn achterzitjes geschikt voor kinderen tot ongeveer 6 jaar, met een maximum van 22 kg.

Fietszitjes bij Bol.com - Tweelinggids.nl

Met een tweeling op de fiets, wat zijn mijn opties?

De normale (mama/stads)fiets is dus geen handige oplossing om een tweeling te vervoeren. Maar wat de opties wanneer je geen bakfiets wilt gaan rijden?

  • Fietskar
  • Tweelingfiets
  • Bakfiets

Fietskar

Een fietskar is een aanhanger voor een gewone (stads-/mama-)fiets die je als aanhanger aankoppelt. Met een fietskar kun je maximaal 2 kinderen tegelijk vervoeren. Baby’tjes kun je speciale babyzitjes of babyschalen vervoeren. Ideaal dus wanneer je kinderen dezelfde leeftijd hebben. Met een fietskar heb je niet het probleem van de voor- en achterzitjes.  In een fietskar zitten je kinderen lekker beschut van wind en regen. De kar is voorzien van een kooiconstructie. Deze kooiconstructie voorkomt dat de kar snel omvalt of omgereden kan worden bij een ongeval. In plaats daarvan schuift de kar weg. Een veilige constructie dus. Meestal is het wagentje los te koppelen en als buggy te gebruiken. Even het derde wieltje bijklappen en je bent gereed om ermee te gaan wandelen. Erg praktisch voor als je even boodschappen wilt doen. Een fietskar heeft ook enkele nadelen. Zo heb je geen zicht op je kinderen, en de fietskar is niet zo wendbaar vanwege de lengte. Ook is het oppassen in het verkeer. Doordat fietskarren laag zijn, is zichtbaarheid voor andere weggebruikers beperkter.  Een overzicht van fietskarren vind je hier.

Tweelingfiets

De tweelingfiets is een fiets met een verlengde bagagedrager waarop twee kinderzitjes passen. Ook het frame is geschikt gemaakt voor de zwaardere belasting van de bagagedrager. De fietsen zijn iets langer, met een grotere wielbasis. Er zijn enkele fabrikanten die de tweelingfiets op de Nederlandse markt brengen of hebben gebracht, waaronder Azor, BiciCare en De Fietsfabriek.

bicicapace justlong
fietsfabriek pam duo
069 A%20AZOR%20TWEELINGFIETS%20NN8E%2049CM%20ZWART%20ALUMINIUM%20OPTIE%20ELECTRISCH%20%20FRAME%20%20KINDERZITJES%20NIET%20MEEGELEVERD

Linksboven: BicaCare

Linksonder: Fietsfabriek

Rechtsboven: Acor

Bakfiets

De bakfiets is een ideale fiets om meerdere kinderen in te vervoeren. Je hebt daarnaast ook voldoende ruimte om je boodschappen of andere bagage mee te nemen. Over de bakfiets hebben we een apart artikel geschreven. Wil je weten of de bakfiets bij jou past? Lees dan het artikel “Bakfiets“.

Conclusie

Met een tweeling op een normale stadfiets of mamafiets op pad gaan is geen aanrader. Gewone fietsen zijn eigenlijk slecht uitgerust om twee kinderen van dezelfde leeftijd op te vervoeren. En lukt het je al op ze op te zadelen? Dan houd je beperkte ruimte over voor bagage. Beter is het om uit te kijken naar een fietskar, een tweelingfiets of een bakfiets. Als tweelingouder is niks zo vervelend als vervoersmiddelen die niet praktisch zijn. Kies voor praktische vervoersoplossingen. Want alleen dan wordt dat dagje uit op de fiets gezellig. 

 

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer