Kleine kinderen en het toilet: uitdaging! Met kleine kinderen naar het toilet gaan verandert echt je kijk op de dingen. Je moet aan meer dan alleen aan jezelf gaan denken. Kleine kinderen weten namelijk nog niet wat schoon en wat vies is. Zo zullen ze geweldig vinden om met de toiletbril te spelen, of om lege toiletrolletjes in de toiletpot te gooien. Je zult je toilet intensiever moeten schoonhouden. En alles wat je kind kan aanzien voor speelgoed moet je óf weghalen, of buiten bereik van kinderhanden plaatsen, zoals de toiletborstel, of het toiletblokje. Het toilet inrichten met kleine kinderen in je gezin kan een uitdaging zijn. Met opstapkrukjes, brilverkleiners, aanwezigheid van water en allerhande spullen in het toilet zijn alle ingrediënten voor ongelukken aanwezig. Door vooruit te denken en een paar belangrijke benodigdheden aan te schaffen, kun je een hoop stress vermijden en je kind eerder op weg helpen naar zelfstandigheid op het toilet. Wil je weten hoe jij je toilet schoon, veilig en kindvriendelijk kunt maken? Lees dan verder!
Kinderen later zindelijk
Wat is een goed moment om over te gaan naar zindelijkheidstraining? Sommige ouders vinden dat je eerst moet wachten totdat het kind zelf interesse krijgt in poepen en plassen. Anderen zeggen juist dat je kinderen de zindelijkheid ook kunt aanleren, nog voordat ze er zelf over beginnen. Feit is dat kinderen tegenwoordig later zindelijk worden dan vroeger. Dit heeft er mee te maken dat de luier van tegenwoordig erg comfortabel is. In andere woorden, je kindjes hebben er niet zoveel last van als ze hun behoefte in de luier doen. In vroeger tijden was dat wel anders.
Zorg voor een eigen plekje
Wat over het algemeen goed helpt in de zindelijkheidstraining is om je kinderen een ‘eigen plekje’ te geven. In andere woorden, geef je kind een eigen potje of een eigen plekje. In eerste instantie hoeft dit helemaal niet op het toilet te zien. Door het kind een eigen potje op een eigen plekje te geven is heel belangrijk voor je kind om het gevoel te geven dat het een onafhankelijk persoon is die zijn eigen keuzes kan maken. Dit voorkomt de nodige worsteling om daadwerkelijk te leren poepen en plassen op een vaste plek. Bij een tweeling kun je prima één potje neerzetten. De kans dat je ze tegelijkertijd onderwerpt aan de zindelijkheidstraining is klein.
Wanneer zijn kinderen groot genoeg voor de wc?
Zijn je kindjes al heel goed in staat om hun behoefte op een potje te doen? En hebben ze weinig last meer van ‘ongelukjes’? Dan is een goed moment om de gang naar het grote-mensen-toilet in te zetten. Meestal is dit rond de leeftijd van 3 jaar. Sommige kinderen zijn eerder, sommigen zijn later. Het grote-mensen-toilet is veelal te groot voor je kindjes. Zorg dus voor spullen zoals een toiletbrilverkleiner en een opstapkrukje. Alleen dan kunnen (zelfstandig) op het toilet klauteren. Aan keuze is er geen gebrek als het gaan om trapjes/krukjes en brilverkleiners.
Veiligheid
Kijk naar veilige artikelen. Wankele trapjes, of brilverkleiners zonder antislip zijn gevaarlijk. Door veilige producten te kopen voorkom je potentieel onnodig letsel. Haal ook de spullen uit je toilet die je niet noodzakelijkerwijs nodig hebt. Denk hierbij aan plantjes, een losstaande houder voor toiletrollen, geurkaarsjes of -stokjes. Zorg voor een schone en opgeruimde omgeving. Meer over woningveiligheid lees je hier
De must-haves lijst:
- Potje
- Brilverkleiner
- Opstapkrukje
- 1 afsluitbare afvalemmer
- Billendoekjes
- Voldoende desinfectiedoekjes
- Zeepvrije wasemulsie
De nice-to-haves lijst:
De must-haves uitgelegd
Potje
Potjes zijn er in alle soorten en maten. Van eenvoudige uitvoeringen tot hele uitgebreide modellen in de vorm van stripfiguren of tekenfilmhelden. Er zijn ook potjes op de markt waar een muziekje uitkomt als erin geplast wordt. Zo wordt je kindje beloond als het de behoefte in het potje doet. Het belangrijkste is dat je kindjes leren om hun behoefte op een vaste plek te doen én dat ze doorkrijgen dat ze de toiletgang zelf kunnen controleren. Voor tweelingen heb je in principe geen twee potjes per verdieping nodig. De kans dat je met beide kindjes tegelijkertijd op het potje gaat oefenen is klein.
Brilverkleiner
Brilverkleiners zijn er in alle soorten en maten. Van eenvoudige uitvoeringen tot hele uitgebreide modellen met een geïntegreerde ladder/opstap. Alle verkleiners liggen op de normale toiletbril. Belangrijk in de keuze van een brilverkleiner is dat deze stevig op de toiletbril ligt met voldoende antislip aan de onderzijde.
Opstapkrukje
Een apart opstapkrukje is heel praktisch. Na het toilet wil je natuurlijk de handjes van je kindjes wassen. Door gebruik te maken van een los opstapkrukje heb je maar één krukje nodig in het toilet. Dit opstapkrukje kan zowel gebruikt worden om op de toiletbril te klimmen als ook om na het toiletteren de handen te kunnen wassen.
Afsluitbare afvalemmer
Gewoon makkelijk, ook om billendoekjes in weg te gooien. Een afsluitbare afvalemmer van de Action houdt ook prima de geurtjes tegen. Daarbij, met een goede hygiënestandaard leeg je deze bakken meerdere keren per dag.
Billendoekjes
Gewoon makkelijk, ook om de poepresten mee af te vegen die je minder makkelijk met toiletpapier weg krijgt.
Gooi billendoekjes nooit in het toilet!
Desinfectiedoekjes
Gewoon makkelijk om de toiletbril en het toilet en eventueel de vloer voor en na gebruik van je kleintjes even af te nemen. De behoefte van je kleintjes wil nog wel eens kanten op gaan die je liever niet hebt.
Gooi desinfectiedoekjes nooit in het toilet!
Zeepvrije wasemulsie
Oei! De huid van je handen krijgt veel te voortduren door het vele handen wassen bij de toiletgangen. Door een zeepvrije wasemulsie te gebruiken – zoals Sebamed – spaar je je handen terwijl je toch op de hygiëne let.
De nice-to-haves uitgelegd
Hangende toiletborstel
Toiletborstels zijn vieze artikelen in het toilet, die juist een bovengemiddelde aantrekkingskracht hebben op je kleintjes. Omvallende toiletborstelhouders geven vaak een vieze toestand in de toiletruimte. Dit is eenvoudig te voorkomen door gebruik te maken van een toiletborstelhouder die je aan de muur kun bevestigen. Neem er dan wel eentje die je met schroeven vast zet. Dubbelzijdig plakband is helaas niet zo peuter-proof…
Conlcusie
Zindelijkheidstraining met je kleintjes is een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. De spullen die je in het toilet nodig hebt zijn overzichtelijk – een potje, brilverkleiner en een opstapkrukje. Verder is het handig om wat hygiëneartikelen zoals billendoekjes, desinfectiedoekjes en een prullenbakje tot je beschikking te hebben in het toilet. Zorg dat de omgeving schoon en opgeruimd is. En maak samen met je kind het toilet schoon na elk toiletgebruik. Oefen niet te veel druk uit. Bedenk dat élk kind uiteindelijk leert om zindelijk te worden.