Knuffelen, slapen, eten en verschonen. Daar draait het om in de eerste maanden met je baby’tjes. Het is ook de periode waarin je je baby’tjes leer kennen, en zij jou. Wanneer je met warmte en zorg reageert op de behoeften van je baby’tjes bouw je een hechte band met elkaar op. Het hechtingsproces is van vitaal belang voor de ontwikkeling van je baby’tjes. Tijdens de babyverzorging vinden baby’tjes het heel fijn als je ze veel knuffelt, tegen ze lacht, praat, liedjes zingt en oogcontact maakt. Zo voelen je baby’tjes dat je er voor ze bent.
Babyverzorging
Voor het verzorgen van je baby’tjes heb je veel spulletjes nodig, en veel tijd. Pasgeboren baby’tjes badder je doorgaans 2-3 keer per week. Houd wel dagelijks het luiergebied goed schoon. En zorg ook dat je de handen en het gezicht meerdere keren per dag schoonmaakt. Bij tweelingen doe je er verstandig aan om het in bad gaan van de baby’tjes af te wisselen. De ene dag de ene, de andere dag de andere. Uiteraard als je baby’tje echt vies wordt van het overgeven of enorme diarree, dan doe je verstandig aan om je baby’tje een wasbeurt te geven. De basics van de babyverzorgingsuitzet die je nodig hebt omvatten spullen en producten waarmee je je baby’tjes goed kunt verschonen, lekker kunt badderen. Vergeet ook niet de huidverzorgingsproducten en een nagelknippertje. Schaf een babybadje op een stevige standaard aan, handdoeken en leg ook een royale voorraad van luiers en billendoekjes aan. Wil je meer lezen over welke producten je kunt gebruiken voor de babyverzorging? Lees dan verder in het artikelen “Babyverzorging“.
Verzorging van een tweeling
De basisbehoeften van de verzorging van een tweeling verschilt niet van die van eenlingen. Gelukkig maar! Het enige wat verschilt is dat jij twee baby’tjes in dezelfde leeftijd moet ‘servicen’. Dat vergt vaak wat organisatie, planning en improvisatie. Zorg daarom voor een vast ritme, je dagelijkse routine. En wijk daar als het even kan niet (te ver) vanaf. Rust, regelmaat en reinheid klinkt wat oubollig…maar wel superfijn voor tweelingouders in frontlinie.
Vaste routine met voeding en verzorging
Van horen zeggen heb je vast al vernomen dat het eerste jaar flink aanpoten is. Daar waar je met een pasgeboren eenling vaak de rust op zoekt om elkaar te leren kennen en om bij te komen van de bevalling is dat bij een tweeling nét wat anders. In alle rust kennismaken met je beide baby’tjes is er eigenlijk niet bij. Je belandt in een speelveld waarin je het idee hebt dat je altijd bezig bent. Het beste (en misschien ook wel het enige) advies wat je als aanstaande tweelingouder kunt aannemen is: “Word georganiseerd en giet je dag in een vast ritme en routine”. Je zult merken dat het hebben van een routine je houvast, rust en daarmee extra ruimte gaat geven.
Routine in de voeding?
Voeden op verzoek is leuk bij eenlingen. Bij tweelingen kan het uitlopen op een regelrechte ramp. Lopen je baby’tjes uit de pas met elkaar? Dan kan het zijn dat je alleen nog maar bezig met simultaan voeden van je baby’tjes. Je baby’tjes verdienen je zorg en aandacht. Deze kun je het beste geven als je een strakke dagroutine aanhoudt. Soms voelt het hebben van een strakke routine aan als “Groundhog Day“, maar je redt er makkelijker het einde van de dag mee.
De meest voorkomende verzorgingstaken
Houd je voedings-, slaap- en ontlastingspatroon van je baby’tjes bij
Veelvoorkomende gezondheidsklachten
- darmkrampjes
- reflux
- luieruitslag
- pijn bij doorkomende tanden/kiezen
- diarree (ook bij doorkomende tanden/kiezen)
- eczeem
- obstipatie
- buikgriep
- (koemelk)allergie
- onregelmatige ontlasting
- overgeven/spugen
- infectieziekten zoals:
- verkoudheid
- waterpokken
- vijfde en zesde ziekte
Conclusie
Babyvoeding en babyverzorging met een tweeling houd je in het eerste jaar behoorlijk bezig. Om deze drukke tijd het hoofd te bieden doe je er verstandig aan om zo snel mogelijk een strak dagritme en routine aan te brengen in je dag. Wordt georganiseerd. Het zal je veel profijt opleveren. Maak ook gebruik van alle (structurele) hulp die je kunt ontvangen. Het is even omschakelen: je baby’tjes in alle rust leren kennen is er veelal niet bij. In dit artikel hebben we verwezen naar verschillende artikelen over voeding en verzorging. Een ding is zeker, met een goede organisatie en dagelijkse routine ben je veel beter in staat om de drukte in het eerste levensjaar van je tweeling te doorstaan. Wordt georganiseerd is het advies.