Badtips

door Tweelinggids Redactie
Babybadprodukten

Gedurende het eerste jaar hoeven je baby’tjes niet zo vaak in bad. Zeker niet als je het luiergebied tijdens de dagelijkse verschoningen goed schoon houdt. Doorgaans is het voor je baby voldoende om 2 tot 3 keer per week in bad te gaan. Hoewel in bad gaan voor de meeste baby’tjes erg plezierig is wordt het afgeraden om ze vaker dan 3 keer per week in bad te doen.

Tips voor het badderen

De tere en gevoelige huid kan namelijk snel uitdrogen door het gebruik van zeepproducten. Begin niet met badderen voordat het stompje van de navelstreng eraf is gevallen en de navel netjes is dichtgegroeid. Tot die tijd was je je baby’tjes voorzichtig op een verschoonkussen met een zacht en bevochtigd washandje of een wegwerp washandje.

Bij tweelingen is het praktisch om de badsessies om de dag af te wisselen. De ene dag de ene, de andere dag de andere. Het is namelijk een tijdrovend klusje om op dezelfde dag beide baby’tjes te wassen. Heb je de hulp van een partner? Dan kan dit natuurlijk wel. Maar let erop dat je toch echt twee handen per baby’tje nodig hebt. En ook dan doe je er verstandig aan om de baby’tjes na elkaar te wassen. Voordat je begint met een badsessie doe je er goed aan om alle badartikelen en alle andere benodigdheden binnen handbereik te hebben, zoals:

Veilig in bad

Was altijd goed je handen voordat je je baby’tjes in bad doet. Zorg dat het babybadje stevig op een standaard staat. Vul het badje met warm water. Staat het babybadje niet direct onder een (douche)kraan? Dan kun je hiervoor een emmer gebruiken. Check altijd eerst de watertemperatuur voordat je je baby’tje in bad doet. Dit doe je gemakkelijk met een badthermometer Sommige ouders vinden een inzetbadje fijn; anderen vinden dit een onding wat je eigenlijk niet gebruikt. Baby’tjes kunnen doorgaans helemaal niet zo goed in die badinzetjes zitten. Het makkelijkst is om tijdens het badderen je baby’tje op je hand en onderarm te laten rusten. Als je met je duim van de hand waar je baby’tje op rust de oksel vastpakt is de kans kleiner dat je baby’tje van je arm glijdtMet je andere hand kun je je baby’tje voorzichtig wassen, al dan niet met een zacht washandje of een Baby Shower Glove. Met de Baby Shower Glove heb je nog meer grip en glibbert je baby’tje minder snel uit je handen.

Zeepvrije wasgel

Het gebruik van zeepvrije babywasgel is aan te raden. Zeep kan de tere en gevoelige huid van een baby snel doen uitdrogen. Het luiergebied kun je goed schoonmaken met een vochtige zachte (katoenen) doek. Maak ook de huidplooien goed schoon. Spoel je baby’tje goed af voordat je met het afdrogen begint.

Babycape met capuchon

Zorg dat je je baby warm houdt. Wikkel je baby’tje in een (voorverwarmde) babycape met capuchon als je je baby’tje uit bad haalt. De capuchon is fijn om het hoofdje van de baby te drogen en warm te houden. Dep je baby’tje droog en maak het haar droog. Borstel de haartjes vervolgens met een zachte babyborstel. Trek je baby’tje een luiertje aan. Kleed vervolgens je baby’tje aan in (voorverwarmde) kleding. Een tip voor superfijne rompertjes: gebruik omslagrompertjes. Doordat je deze rompertjes van boven naar beneden kunt sluiten hoef je deze niet over het hoofdje aan te trekken. Je bent zo veel sneller klaar en het is veel plezierige voor je baby’tjes.

Omslagdoek 2 970x250 1

Geen olie of lotion

Gebruik geen olie of lotions op uw baby, omdat deze huiduitslag kunnen veroorzaken. De meeste oliën en lotions zijn te hard voor de gevoelige huid van je baby. Wil je toch olie gebruiken? Let er dan goed op dat deze geschikt is voor de tere en gevoelige babyhuid, en gebruik met mate. Als je baby’tje weer goed en wel is aangekleed ruim je je spullen op. Of je doet de ronde met je tweede baby’tje. Als je je tweede baby’tje een bad geeft, dan is het heel gezellig om de eerste baby in een wippertje in de badkamer erbij te zetten.  

Opruimen

Zijn de wasbeurten afgerond? Dan is het tijd voor een voeding en daarna lekker slapen. Dan heb jij even de handen vrij om de spullen op te ruimen. Bij het opruimen komt de emmer ook weer van pas. De emmer kun je gebruiken om het bad mee leeg te maken. Met de emmer schep je gemakkelijk het water uit het badje. Of je zet ‘m eronder, en gebruikt het leegloopventiel dat sommige badjes hebben. 

Conclusie

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je gemakkelijk je tweelingbaby’tjes in bad kunt doen. Het in bad doen van je tweeling is een belevenis voor ouder én kind! Je baby’tjes vinden het warme water en de aandacht fijn en plezierig. Plan een badsessie altijd tussen voedingen in. Zo voorkom je spugen in het water of dat je baby’tjes ongedurig worden doordat ze hongerig worden. Wissel de badsessies van je tweelingbaby’tjes af, of badder ze na elkaar als je de tijd hiervoor hebt. Zorg altijd voor een goede voorbereiding door alles wat je nodig hebt onder handbereik klaar te zetten. Geniet ervan!

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer