Inrichting – ouderslaapkamer

door Tweelinggids Redactie

De eerste maanden na thuiskomst is het gebruikelijk dat je baby’s op de ouderslaapkamer slapen. Veel ouders vinden het plezierig om dichtbij hun baby’s te zijn ter geruststelling van de ouder(s) en het is bevorderlijk voor de ouder-kindbinding. Én het is praktisch met oog op de voedingen: je kunt sneller reageren op voedingssignalen en ander gedrag van de baby. Ook ben je dicherbij om sneller je baby’tjes te troosten.  Bovendien maakt samen in een kamer slapen het geven van nachtvoedingen gemakkelijker. Wil je weten welke uitzet heb je nu echt nodig op de ouderslaapkamer? Lees dan snel verder!

De must-have lijst

  • 2 wiegjes*, of een tweelingwieg of een twin co-sleeper
  • 2 matrasjes (per wieg een matrasje)
  • 4 sets lakentjes (per wieg 2 sets)
  • 4 dekentjes (per wieg 2 dekentjes; wol of katoen, afhankelijk van het seizoen)
  • 4 kruiken (per wieg 2 kruiken; in de winter noodzakelijk, in andere seizoenen afhankelijk van je situatie)
  • Comfortabele stoel voor het voeden
  • 12 grote hydrofiel-doeken (als hoofdkussen, als kruikzak, als alternatief voor een verschoonkussenovertrek)**
  • 8 kleine hydrofiel-doeken of 8 spuugdoekjes*
  • Schemerlamp
  • Waterflesjes voor de moeder (voor als je borstvoeding geeft)

De nice-to-have lijst

  • Extra voedingskussen of Babynestje (eentje voor boven, eentje voor beneden)
  • Verschoonkussen (voor als je geen andere verschoningsgelegenheid hebt in de badkamer/babykamer)
  • 2 sets extra beddengoed (voor het geval dat)
  • Minibar koelkastje
  • Flessenwarmer
  • Waterkoker (Voor kokend water in de kruik; afhankelijk van het seizoen)
  • Kruikzak (meestal los te koop)

De Must-Haves uitgelegd

Slaapgelegenheid en beddengoed

Heb je een wasdroger thuis? Dan volstaat een minimum van 2 sets beddengoed en twee dekentjes per baby. Bedenk wel, als je baby meerdere keren per dag/nacht overgeeft, dat snel een tekort aan beddengoed hebt. Zeker als ze beiden tegelijkertijd overgeverig zijn. Hetzelfde geldt voor de dekentjes. Heb je geen wasdroger, dan is het raadzaam om een minimumaantal van 3 sets /dekentjes aan te houden. 

Kruiken

Worden je baby’s in de winter geboren? Dan wordt aangeraden om 2 kruiken per wiegje aan te schaffen. Zeker als je baby’s aan de vroege kant zijn geboren, kunnen ze wat moeite met het op peil houden van de lichaamstemperatuur. 

Comfortabele stoel

Voor het zittend voeden van je baby’s is een comfortabele stoel op de slaapkamer erg plezierig. Zo hoef je niet altijd in bed te voeden. Een extra stoel is ook fijn voor tijdens het voeden van twee baby’s tegelijkertijd.

Hydrofieldoeken

Voor ouders van baby’s staan hydrofieldoeken gelijk aan 1001-dingen-doekjes. Je kunt ze gebruiken als handdoek, als hoofdkussen, als spuugdoekje, als onderlegger, als verschoonkussenhoes, als dweil, als kruikzak. Je zult merken dat hydrofieldoeken super praktisch en nuttig zijn. Zowel de grote als de kleine doeken. Hydrofieldoeken (of hydrofylluiers) schaf je voor een vriendelijke prijs aan bij onder andere Zeeman en de Action. 

Schemerlamp

Handig voor bij de nachtvoedingen. Zo hoef je geen fel licht aan te zetten. Voordeel van in schemer voeden is dat -als het meezit- iedereen weer snel in slaap valt na de voedings- en verschoningsronde. 

Waterflesjes

Geef je borstvoeding/moedermelk? Dan is het belangrijk dat je extra water drinkt. Zet (herbruikbare) waterflesjes neer zodat je voldoende kunt drinken.

De Nice-to-Haves uitgelegd

Extra voedingskussen/babynestje

Woon je in een huis met verdiepingen? Dan is een extra (tweeling)voedingskussen of babynestje aan te raden. Je voorkomt hiermee dat je in de nachtelijke uren veel op- en neer moet lopen naar de woonkamer. (Uiteraard niet nodig als je gelijkvloers woont.)

Extra sets beddengoed

Mochten je kinderen veel spugen, dan komt het voor dat je meerdere wiegverschoningen per dag uitvoert. Het is vervelend om ‘ernaast’ te grijpen als je even bent vergeten de wasmachine/wasdroger aan te zetten.

Minibar koelkastje

Ben je van plan om te gaan kolven? Dan is een minibar koelkastje op de slaapkamer echt aan te raden. Je voorkomt hiermee dat je in de nachtelijke uren veel op- en neer moet lopen naar de keuken. (Uiteraard niet nodig als je gelijkvloers woont.)

Flessenwarmer

Handig voor als je gekoelde gekolfde melk wilt opwarmen op de slaapkamer. Opwarmen van de melk verandert niks aan de voedingswaarde. Baby’s drinken warmere melk vaak beter dan lauwe of koude melk.

Waterkoker

Zijn jouw kinderen in een kouder seizoen geboren en gebruik je kruiken in de wiegjes? Overweeg dan een waterkoker op je verdiepingsvloer (badkamer of slaapkamer). Je voorkomt hiermee dat je in de nachtelijke uren veel op- en neer moet lopen naar de keuken. (Uiteraard niet nodig als je gelijkvloers woont.)

Kruikzakken

Kruikzakken worden los verkocht, maar hebben een nadeel. Een kruik kan erg heet zijn en kan -indien niet goed gesloten- gaan lekken. Om de veiligheid te vergroten kun je ook een grote hydrofyl-doek te gebruiken voor het inpakken van de kruik met gebruik van een dubbele knoop. Vraag de kraamzorg hiernaar. Door dat de knopen vrij dik zijn, is de kans op contact met je baby’s een stuk kleiner, en dus ook verbrandingsgevaar bij eventueel lekken van de kruik. Ook neemt een grote hydrofieldoek meer vocht op, mocht de kruik onverhoopt gaan lekken. 

*sommige ouders gebruiken 1 wiegje voor beide baby’s. Uit veiligheidsoverwegingen wordt dit niet aangeraden

**als je kinderen (veel) voeding teruggeven met boertjes laten, of last hebben van reflux kun je niet genoeg hydrofieldoeken in huis halen

Conclusie

Zorg voor gemak en comfort tijdens de eerste maanden in het leven van je tweeling. In dit artikel heb je enkele tips gelezen hoe je je slaapkamer kunt voorzien van de gemakken om sneller je baby’tjes te kunnen voeden. Lees hier voor meer inrichtingstips!

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer