Inrichting – kinderkamer

door Tweelinggids Redactie

De eerste 3-6 maanden na thuiskomst is het gebruikelijk dat de baby’s bij de ouders op de slaapkamer slapen. Toch is het fijn om de babykamer gereed te hebben voordat je tweeling ter wereld komt. De eerste maanden kom je handen en tijd te kort om de meubels van de babykamer in elkaar te zetten. Ook schilderwerk doe je liever voordat je baby’tjes er zijn.  Het inrichten van een babykamer kan heel leuk zijn. Maar het kan ook behoorlijk stressvol zijn, vooral als je wilt dat alles er perfect uitziet voor de komst van je kleintje. Wil je weten welke uitzet heb je nu echt nodig hebt voor de kinderkamer? Lees dan snel verder!

De ‘essentials’

De basis van de babykamer wordt gevormd door een ledikantje, een commode en een kledingkast. Zorg dat je ook houdt voor de veiligheid. Zet losstaande meubels vast aan de muur. Je kinderen groeien snel op. Voor je het klimmen ze overal op en onder. Of ze trekken alle lades van de commode open, waardoor deze naar voren kan vallen. 

De must-haves uitgelegd

Babyfoon

Handig om te horen of er iets aan de hand is met één of beide kindjes. Met een babyfoon ben je altijd verbonden met je kinderkamer. Kijk uit naar een babyfoon die ook de temperatuur van de kinderkamer toont. Zo kun je gemakkelijker de gezonde slaaptemperatuur monitoren. Een mobiel ouderstation is ook handig. Zo kun je met de babyfoon door je huis lopen of even in de tuin gaan zitten. Let wel op het zendbereik van je apparaat. Er bestaan ook babyfoons met camerafunctie (al dan niet via een app op de smart phone). Dit heb je niet strikt noodzakelijk nodig, maar het is wel leuk!

Ledikant

Uiteraard mag een bedje voor je kindjes niet ontbreken. Kijk uit naar een in hoogte verstelbaar ledikantje of spijlenbed. Als je een ledikantje uitzoekt, dan doe je er verstandig aan om deze ‘op de groei’ te kopen als je hiervoor de ruimte hebt. Er zijn bedjes  te koop die je kunt ombouwen naar peuterbedje. Door een bedje ‘op de groei’ te kopen kun je er in ieder geval zolang mee vooruit tot dat je kind 5-6 jaar oud is. Dit scheelt een hoop kluswerk doordat je geen peuterbed hoeft aan te schaffen. Is je kind er helemaal uitgegroeid, dan kun je er nog een zitbankje van maken. Een duurzame oplossing én een besparing van veel kluswerk. Let er bij de aanschaf van bed op dat het product voldoet aan geldende Europese veiligheidsnormen.

Matras

Voor in het bedje. De standaard ledikantmaat is 60 cm x 120 cm. Kijk je uit naar een meegroei-bedje? Dan is de matrasmaat veelal groter, en komt dan uit op 70 cm x 140 cm. Maten verschillen van winkel tot winkel. Voor de hygiène is het fijn als de matrashoes wasbaar is. 

Matrasbeschermer

Een vochtafstotende matrasbeschermer beschermt je kinderbed gegarandeerd. Met een matrasbeschermer houd je je kinderbed schoon en vlekvrij, bijvoorbeeld als je kind veel voeding teruggeeft, of in de periode waarin je kindje zonder luier gaat slapen.

Beddengoed

Heb je een wasdroger thuis? Dan volstaat een minimum van 2 sets beddengoed en 2 dekentjes per baby. Bedenk wel, als je baby meerdere keren per dag/nacht overgeeft, dat snel een tekort aan beddengoed hebt. Zeker als ze beiden tegelijkertijd overgeverig zijn. Hetzelfde geldt voor de dekentjes. Heb je geen wasdroger, dan is het raadzaam om een minimumaantal van 3 sets / dekentjes aan te houden. Beddengoed bestaat gedurende de eerste twee jaar uit een molton (onderlaken), een hoeslaken. Pas na 2 jaar gaan je kindjes pas slapen met een kussen en eventueel een dekbedje. Onder de leeftijd van 2 jaar worden kussens en dekbedjes afgeraden. Deze spullen hoef je dus niet direct aan te schaffen.

Commode en aankleedkussen

Een commode op de kinderkamer is bijzonder plezierig voor zowel de opbergruimte als ook de mogelijkheid om je kindjes op de slaapkamer te kunnen verschonen. Commodes worden in verschillende maten verkocht. Als je een tweeling verwacht kun je uitkijken naar een groter model, zodat je voldoende bergruimte hebt voor de spulletjes die je voor twee kindjes tegelijkertijd nodig hebt. In de bovenste la is er voldoende ruimte voor de verschoningsspullen en reserve overtrekken voor je aankleedkussen. 

Kledingkast

Handig om kleertjes in op te bergen die je niet in de commode opbergt. Overweeg de aanschaf van twee kledingkasten. Niet omdat je dit per sé nodig hebt, maar meer omdat je baby’tjes beide individuën zijn. Rond de leeftijd van 3 jaar vinden peuters het heel fijn om een eigen plekje te hebben voor de eigen kleding. Als (aanstaande) tweelingouder ben je snel geneigd om voor praktisch te gaan. Hierdoor kun je voorbij gaan aan de individuele behoeften van je kinderen. Het hebben van een eigen kast is er een van. 

Comfortabele stoel

Voor het zittend voeden van je baby’s is een comfortabele stoel op de slaapkamer erg plezierig. Zo hoef je niet altijd in bed te voeden. Een extra stoel is ook fijn voor tijdens het voeden van twee baby’s tegelijkertijd.

Hydrofieldoeken

Voor ouders van baby’s staan hydrofieldoeken gelijk aan 1001-dingen-doekjes. Je kunt ze gebruiken als handdoek, als hoofdkussen, als spuugdoekje, als onderlegger, als verschoonkussenhoes, als dweil, als kruikzak. Je zult merken dat hydrofieldoeken super praktisch en nuttig zijn. Zowel de grote als de kleine doeken. Hydrofieldoeken (of hydrofylluiers) schaf je voor een vriendelijke prijs aan bij onder andere Zeeman en de Action. Als je kinderen (veel) voeding teruggeven met boertjes laten, of last hebben van reflux kun je niet genoeg hydrofieldoeken in huis halen

Schemerlamp

 Handig voor bij de nachtvoedingen. Zo hoef je geen fel licht aan te zetten. Voordeel van in schemer voeden is dat -als het meezit- iedereen weer snel in slaap valt na de voedings- en verschoningsronde. 

Raamverduistering

Kleine kinderen laten doorslapen vergt wat training. Bij geboorte kennen baby’tjes nog geen dag- en nachtritme.  Om je kindjes een dag- en nachtritme bij te brengen is het belangrijk om de kinderkamer goed te kunnen verduisteren. Onderzoek heeft aangetoond dat duisternis nodig is om de hersenen van baby’tjes stofjes aan te laten maken waardoor baby’tjes worden voorbereid op slaap. Investeer dus in goede raamverduistering. Daarmee investeer je ook in je eigen nachtrust. 

Inbakerdoek

Ingebakerde baby’tjes huilen minder en worden minder snel wakker van de eigen schrikreakties. Daardoor slapen ingebakerde baby’s beter en langer en zijn ze rustiger. Ook is het het overwegen waard om prematuur geboren baby’s in te bakeren. Voor advies, vraag altijd je (huis)arts of verpleegkundige van het consultatiebureau.

alecto full eco dext babyfoon dbx 125 wwwbabyplusnl

De nice-to-haves uitgelegd

Decoratie

 Leuk, maar niet strikt noodzakelijk. Mocht je tijd over hebben tijdens je voorbereidingen? Neem dan de tijd om wat leuke snuisterijen op te hangen op de babykamer. 

Voorleesboekjes

Baby’tjes, hoe klein ook vinden het geweldig om voorgelezen te worden. Ze horen je stemgeluid, je intonatie en voelen je aanwezigheid. Hoewel niet niet strikt noodzakelijk zijn leesboekjes wel heel leuk op hele jonge leeftijd. Én door vroeg te beginnen met voorlezen creëer je een goede basis voor het introduceren van een nachtroutine. Zorg ervoor dat je altijd hetzelfde ritueel afspeelt bij het naar bed brengen van je baby’tjes. 

Speeldoosje

Nog zo eentje die niet strikt noodzakelijk is, maar wel erg behulpzaam is bij het creëren van je routine. Na het voorlezen, en in bed leggen even de speeldoos opwinden. Vervolgens verlaat je met een muziekje de kinderkamer.  De doosjes van Robin Wood zijn heel bijzonder! Deze zijn gemaakt van gekapt hout uit Nederlandse steden. 

Nachtlampje

Op hele jonge leeftijd is een nachtlampje niet nodig. Bang zijn in het donker, of spoken zien begint pas bij de leeftijd van 2 à 2,5 jaar. 

Babyfoon met camerafunctie

Een babyfoon is essentieel. Eentje met camerafunctie is leuk. Maar als er echt iets aan de hand is dan hoor je dat eigenlijk altijd. En als ouder ben je toch al geneigd om meerdere keren per avond even een kijkje op de kinderkamer te nemen. Een babyfoon met camerafunctie is dus niet strikt noodzakelijk, maar het is wel leuk!

Conclusie

Op de kinderkamer heb je een aantal ‘essentials’ die je echt nodig hebt, zoals voor ieder kind een ledikant, matras, beddengoed en een kledingkasten. Kussen en dekbedden zijn een no-go voor als je kinderen de leeftijd van twee jaar nog niet bereikt hebben. Je baby’tjes groeien snel, kijk dus naar ledikantjes ‘op de groei’. Hiermee voorkom je dat je na twee jaar een peuterbed moet aanschaffen. Zeker met een tweeling voorkom je hiermee veel kluswerk. Naast een bed heb je een commode en een kledingkast nodig. Een commode volstaat. Kijk wellicht naar een iets groter model zodat de spulletjes van beide baby’tjes erin passen. Bij de aanschaf van een kledingkast doe je er verstandig aan om er tóch twee te kopen. Wanneer je kinderen de leeftijd van 2 à 2,5 bereiken gaan ze het fijn vinden om eigen plekjes te hebben, zoals een eigen kledingkast. Zorg ook voor een goede verduistering van de kinderkamer. Als de kinderkamer goed donker te maken is, wordt het makkelijker om je kindjes te laten slapen. Worden je kindjes vaak wakker tijdens hun slaap doordat ze met de armen zwaaien? Dan kun je een inbakerdoek gebruiken. Je baby’tjes zullen rustiger slapen en zichzelf minder snel wekken. Voed je je baby’tjes op de kinderkamer? Zorg dan voor een comfortabele stoel. Probeer fel licht de vermijden door een schemerlampje te gebruiken tijdens de voeding en verschoning. Voor het monitoren van je baby’tjes op de momenten dat ze slapen gebruik je een babyfoon. Deze kan met of zonder camera uitgerust zijn. Voor de alarmfunctie maakt het al dan niet hebben van beeld niet uit. Als Nice-to-haves hebben we een aantal artikelen genoemd die heel behulpzaam zijn bij het creeëren van een routine. Zoveel ouders, zoveel routines. Geef er zelf de draai aan die je wilt. Maar vergeet niet dat baby’tjes wel varen bij rust, regelmaat en reinheid! Routine – zeker als je een tweeling hebt – is dus belangrijk….ook voor je eigen rust. 

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer