De badkamer is de ruimte waar je je baby’s wast, en indien je er ruimte voor hebt ook kunt verschonen. Badderen is een van de meest ontspannende dingen voor kleine kinderen. Zorg er wel voor dat je je kindjes niet net voor of net na etenstijd in bad doet. Een hongerige baby is voor niemand fijn. En een baby die net de fles gehad heeft wil nog weleens wat melk teruggeven, waardoor je een nieuw badje kunt gaan klaarmaken. Badderen kan voor ouders een heerlijk moment zijn om even alleen te zijn, terwijl kinderen er vrolijk op los spetteren. Maar voor je een bad laat vollopen, zijn er enkele veiligheidsartikelen die je in je badkamer op voorraad moet hebben. Wil je weten welke uitzet je nu echt nodig hebt op de badkamer? Lees dan snel verder!
De must-haves lijst:
- Babybadje met standaard
- Emmer
- Badthermometer
- Afsluitbare afvalemmer (Action)
- Antislip in de douche/badkuip
De nice-to-haves lijst:
- Commode/Verschoningsgelegenheid
- Verschoningsartikelen (Luiers, Billendoekjes, Billencrème, etc)
- Aankleedkussen
- Spiegel(tje) op de muur achter het verschoningskussen of erboven (Action)
- Luieremmer
- Luierzakjes (Action/Lidl)
- Wasmand / Poef / Zitje
De must-haves uitgelegd
Wasgelegenheid
Afhankelijk van de ruimte in de badkamer kun je meer of minder activiteiten uitvoeren. Belangrijkste is het kunnen badderen van je baby’s. Het is erg fijn om een baby-badje tot je beschikking te hebben. Ze zijn ervoor gemaakt en je kunt ze gemakkelijk opbergen. Je hebt er zeker geen twee nodig.
Emmer
Kun je gebruiken om het babybad te vullen met water, of tijdens het legen van het badje. De meeste badjes hebben een ventiel aan de onderkant. Emmertje eronder, en je kunt gemakkelijk je badje legen. Als je milieuvriendelijk wilt doen, kun je dit water ook gebruiken om het toilet mee door te spoelen nadat je zelf je behoefte gedaan hebt.
Badwaterthermometer
Voorkom dat het water te heet is om in te badderen.
Afsluitbare afvalemmer
Gewoon makkelijk, ook om wegwerpluiers in weg te gooien. Je hebt echt geen speciale luieremmer nodig. Een afsluitbare afvalemmer van de Action houdt ook prima de geurtjes tegen. Daarbij, met een goede hygiënestandaard leeg je deze bakken meerdere keren per dag.
Antislip in douche/badkuip
Zodra je kinderen kunnen lopen is antislip in de douche/badkuip aan te raden. Kinderen kennen nog weinig gevaar. Een natte badkuip of natte douchetegels kunnen glibberig en glad zijn. Kinderen glijden hier snel over uit. Voorkom onnodige verwondingen en plak een paar anti-slipstickers in de badkuip of in je douche.
De nice-to-haves uitgelegd
Commode/Verschoningsgelegenheid
Heb je ruimte voor het creeëren van een extra verschoningsplek in de badkamer? Zeker doen! Zo heb je een was- en verschoningsmogelijkheid in één ruimte. Super praktisch. Een welbekend Zweeds meubelwarenhuis heeft mooie, en betaalbare badkamerkasten met lades en een bovenblad die je zo kunt omtoveren tot verschoningsgelegenheid.
Verschoningsspullen
Als je ruimte voor een verschoningsgelegenheid hebt in de badkamer? Verschoningsspulletjes en rompertjes in de lades. Handig voor als een van je baby’s het ‘s nachts op een brullen zet na overgeven, en je wilt de ander niet wekken tijdens een verschoning.
Aankleedkussen
Als je ruimte voor een verschoningsgelegenheid hebt in de badkamer? Aankleedkussen erop en klaar is Kees.
Spiegeltje
Voor aan de muur of boven het verschoningskussen. Leuk voor na een paar maanden. Kleine kinderen vinden het heel leuk om in spiegels te kijken. Zo krijg jij de rust om je kind te verschonen zonder dat het alle kanten op draait. Spiegeltjes zijn met name intrigerend voor eeneiige tweelingen en voor hun ouders. Als ze het concept spiegel begrijpen , denken ze in eerste instantie het broertje of zusje te zien. Voor een eeneiige tweeling duurt het langer voordat hij/zij zichzelf in de spiegel herkent.
Luieremmer
Niet nodig, een afsluitbare afvalbak doet het ook prima.
Badringen
Heb je een bad? Dan kunnen badringen handig zijn tijdens het badderen in het grote bad. Badringen kun je pas gebruiken zodra je baby’tjes zelfstandig kunnen zitten.
Badringen geven een vorm van schijnveiligheid
Je denkt dat de baby’s veilig zitten. Maar ook een baby kan omkukelen in een badring, met alle gevolgen van dien. Gebruik met beleid. En begin nooit in je eentje met twee baby’s tegelijkertijd in bad. Je komt letterlijk handen te kort.
Luierzakjes
Handig voor onderweg. Thuis niet nodig. Met een afsluitbare afvalemmer en goede hygiène is het onnodig om moeite te doen om die poepluiers in zo’n klein luierzakje te wurmen om vervolgens weg te gooien.
Wasmand / Poef / Zitje
Handig en multifunctioneel! Je produceert een hoop was, dus die wasmand is nooit mis. En wanneer je na een drukke dag even wilt zitten met tandenpoetsen heb je gelijk je zitje bij de hand. Met een tweeling in huis zijn multifunctionele producten superhandig! Aanrader!
Conclusie
Je kinderen in bad doen is een arbeidsintensieve, maar ook hele leuke bezigheid. Baby’tjes vinden badderen geweldig. In dit artikel hebben we de must-have-artikelen en nice-to-have-artikelen weergegeven die je in je badkamer kunt gebruiken. Een goede voorbereiding is wat het verschil maakt in de badkamerorganisatie. Zorg dat je alle noodzakelijkheden zoals badgel, washand, handdoel, luiertje, schone kleertjes klaar hebt liggen voordat je je kindje in bad doet. Bij tweelingen wordt het niet aangeraden om je kinderen tegelijkertijd in bad te doen. Wil je je kinderen op dezelfde dag wassen? Doe ze dan na elkaar in bad. Of wissel de badsessies van je kinderen om de dag af. Last but not least, houd je badkamer schoon! Zeker wanneer je kindjes gaan kruipen en op ontdekkingstocht gaan.