Zwangerschapsverlof en tweelingen – ben je in verwachting van een tweeling? Wanneer je werkt of een uitkering ontvangt heb je recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Want zwangerschapsverlof en bevallingsverlof is cruciaal voor nieuwe ouders om een band op te bouwen met hun kind(eren), en geeft moeders ook de kans om te herstellen van de bevalling. Krijg je een tweeling? Dan is het zwangerschapsverlof nét wat anders geregeld dan bij een eenlingzwangerschap.
Aanvragen zwangerschapsverlof
Als je zwanger bent heb je recht op zwangerschaps-, bevallingsverlof en een uitkering. Hoe je deze regelingen aanvraagt verschilt van je persoonlijke arbeidsomstandigheden. De aanvraagprocedures zijn verschillend voor de volgende situaties:
In loondienst
Werk je in loondienst? Dan is het de werkgever die voor jou het verlof aanvraagt. Zelf hoef je hiervoor niets te doen, behalve aan je werkgever doorgeven dat je in verwachting bent en wat de uitgerekende datum is.
Zelfstandig ondernemer
Heb je een eigen bedrijf? Ook als zelfstandig ondernemer kun je in aanmerking komen voor een ZEZ-uitkering. ZEZ staat voor de regeling Zelfstandig en Zwanger
Uitkering
Ontvang je een uitkering? Dan kun je het verlof en de uitkering aanvragen bij het UWV.
Zwangerschapverlof bij tweelingen
Als je zwanger bent van een meerling, heb je recht op tezamen minimaal 20 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit is 4 weken meer in vergelijking met een eenlingzwangerschap. Het verlof begint 10 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum. Uiterlijk moet je 8 weken voor de uitgerekende datum het verlof in laten gaan. Bij de uitgerekende datum wordt altijd uitgegaan van een zwangerschapsduur van 40 weken. De duur van het zwangerschapsverlof is tot en met de dag van de bevalling.
Bevallingsverlof bij tweelingen
Het bevallingsverlof begint op de geboortedag van je kinderen. De duur van het bevallingsverlof is minimaal 10 weken. Ben je later met zwangerschapsverlof gegaan? Dan mag je de ongebruikte weken vanuit het zwangerschapsverlof optellen bij het bevallingsverlof. Worden je kinderen te vroeg geboren? Ook dan kun je de gemiste dagen van het zwangeschapsverlof optellen bij het bevallingsverlof.
Overleg met (bedrijfs)arts
Zwanger zijn van een tweeling is zwaarder dan een eenlingzwangerschap. Vanaf week 20 van de zwangerschap wordt dit ook fysiek merkbaar. Let op jezelf en je lichaam. Overleg met je (bedrijfs)arts wat haalbaar is met betrekking tot je werktijden. Meer hierover lees je ook in “Tweelingzwangerschap – wat kan ik verwachten?“
Extra bevallingsverlof bij ziekenhuisopname kinderen
Liggen je kinderen na de bevalling langer dan één week in het ziekenhuis? Dan heb je maximaal recht op 10 weken extra bevallingsverlof krijgen. Dit extra verlof gaat in vanaf de tweede week dat je kinderen in het ziekenhuis liggen.
Conclusie
Werk je en ben je in verwachting van een tweeling? Dan heb je recht op een langer zwangerschaps- en bevallingsverlof. In totaal heb je recht op 20 weken verlof. Werk je in loondienst? Dan regelt je werkgever het verlof. In andere gevallen dien je zelf het verlof aan te vragen bij het UWV. Lukt het niet om tot 10 weken voor de uitgerekende datum te blijven werken? Bespreek dit dan met je (bedrijfs)arts. Meer informatie over de zwangerschaps- en bevallingsverlofregelingen vind je op de sites van de Rijksoverheid en het UWV.