Babyflesjes voor tweelingen, waar kan ik uit kiezen?

door Tweelinggids Redactie
Baby feeding from a bottle

Leuk!! Een dagje shoppen voor jullie toekomstige baby’tjes! Het volgende op jullie lijstje is het aanschaffen van babyflesjes. Babyflesjes of drinkflesjes gebruik je om je baby’tjes te voeden met afgekolfde borstvoeding of met flesvoeding. Hoe moeilijk kan het zijn om babyflesjes uit te zoeken? Ook hier is het assortiment reuze. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen het materiaal, de vorm en de grootte. Om te voorkomen dat je uren kwijt bent om het drinkflesje te kiezen die het beste bij jou en je gezin past, helpen we je graag een handje! In dit artikel beschrijven we de kenmerken en noemen we de populairste merken. Lees snel verder! 

Tweelingen

Allereerst is het handig om te weten dat het aangeraden wordt om drie babyflesjes per baby aan te schaffen. Dit is er één meer dan bij een eenling. Je bent als ouder van een tweeling al druk genoeg. Eén flesje meer scheelt afwassen. In de eerste fase geef je namelijk zo’n 10 tot 12 voedingen per dag. Met een flesje per baby meer, grijp je minder snel mis als er eerder gebruikte flesjes nog niet schoon zijn. Het kan helpen om verschillende kleuren aan te schaffen zodat iedere baby zijn eigen kleur heeft. Zo kan je een goed beeld krijgen van hoeveel melk welke baby gedronken heeft. Even de consumptie noteren in een baby app. Zo wordt het bijhouden van het voedingspatroon van je baby’tjes kinderspel.

Te vroeg geboren?

Nog een punt van aandacht specifiek voor tweelingen. Ziet het ernaar uit dat je baby’tjes (veel) te vroeg geboren worden? Kijk dan ook naar prematuur drinkflesjes die zijn ontwikkeld voor te vroeg geboren baby’s. Deze flesjes zijn iets kleiner en geschikt voor baby’tjes die nog weinig zuigkracht hebben.

 

Waar kan ik uit kiezen 

Naast de hoeveelheid babyflesjes en de kleuren kun je kiezen uit een aantal kenmerken die we hieronder verder omschrijven:

  • Materiaal 
  • Brede hals of smalle hals 
  • Maten 
  • Anti-koliek systeem 
  • Soorten spenen

Materiaal 

Het drinkflesje is gemaakt van plastic, glas of roestvrij staal. Elk van deze materialen heeft voor- en nadelen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Plastic 

Plastic drinkflesjes zijn nog steeds de meest verkochte flesjes. Kies je voor plastic dan kies je voor een lichter drinkflesje wat gemakkelijk mee te nemen is. Ook liggen plastic flesjes gemakkelijker in de hand. Het nadeel is dat deze lastiger schoon te houden zijn.  Plastic flesjes verkleuren vrij snel, zeker als je ze in de vaatwasser wast. Naast dat deze flesjes dof worden van kalkaanslag, kunnen ze ook snel verkleuren. Bijvoorbeeld als je ze samen in de vaatwasser zet met een pan waarin je rode pasta(tomaten)saus hebt gemaakt.

Glas  

Kies je voor glas dan heeft dat een aantal voordelen. Zo verkleurt het flesje niet, is het gemakkelijker schoon te houden, het kan in de vaatwasser en is bestendig tegen hogere temperaturen. Daarnaast zijn glazen flesjes ook duurzaam omdat ze een langere levensduur hebben dan plastic flesjes. Maak je je zorgen over de gezondheidsrisico’s van chemische stoffen die in plastic zitten? Kies dan voor glas. Glas is 100% vrij van stoffen zoals weekmakers. De drinkflesjes zijn over het algemeen wel zwaarder en ze zijn breekbaar. Om breekbaarheid te verminderen kun je als accessoire een flessenhoes aanschaffen. Glazen drinkflessen vormen een duurzaam, milieu- en gezondheidsvriendelijk alternatief voor plastic flesjes.

Roestvrij Staal 

Roestvrij staal (RVS) is net als een glas een duurzamer en milieuvriendelijker alternatief voor de plastic babyflesjes. De keuze in rvs-babyflesjes is nog beperkt. Voordelen van RVS zijn ondermeer dat deze flesjes de temperatuur van de melk behouden. Ook gaan de flesjes niet stinken en smaken niet naar plastic. Deze drinkflesjes zijn wel duurder in de aanschaf. Toch is het het overwegen waard. Want dan heb je ook een duurzame, veilige, 100% plasticvrije en milieuvriendelijke fles.

Brede of smalle hals

Er zijn babyflesjes op de markt met zowel een brede als een smalle hals. Ieder heeft zo z’n voor- en nadelen. 

Brede hals 

Deze flessen zijn bedoeld voor moeders die naast flesvoeding ook borstvoeding geven. Een fles met een brede hals heeft ook een bredere speen. Hierdoor moet je baby tijdens het drinken de mond iets wijder opendoen. De kans op tepel/speenverwarring is met deze brede halsflessen veel kleiner. Ander voordeel is dat het gemakkelijker is om het melkpoeder in een brede halsfles te scheppen. Brede halsflessen liggen wel wat onhandiger in de hand.  

Smalle hals 

De smalle halsflessen wordt vaak gebruikt bij te vroeg geboren baby’tjes waarbij de zuigreflex nog beperkt is. Smalle halsflessen worden, ook door jonge baby’tjes, gemakkelijk geaccepteerd. De voor- en nadelen van een smalle hals zijn precies tegenovergesteld als je het vergelijkt met een brede hals. Zo ligt een smallere hals makkelijker in de hand maar is het nadeel dat het lastiger is om het melkpoeder erin te scheppen. 

Maten

Er zijn 2 à 3 verschillende maten babyflesjes voor baby’s. Dit heeft met leeftijd te maken. Voor de kleinsten is de meeste voorkomende inhoud van de drinkflesjes 60 ml tot 150 ml.  Is je baby’tje iets groter dan zijn er drinkflesjes van 250 ml. Sommige merken verkopen ze nog groter en dan is de inhoud 300 ml.  

Krijgen jullie een tweeling dan raden wij aan om 3x de kleinste babyflesjes en 3x 250ml drinkflesjes aan te schaffen per baby. Zoals hierboven omschreven grijp je dan minder vaak naast een schone fles.

Zijn je baby’tjes (veel) te vroeg geboren en hebben ze daardoor nog geen sterke zuigreflex? Schaf dan ook de premature babyflesjes aan. Deze prematuurflesjes zijn met een volume van 60 ml wat kleiner van formaat.

Anti-koliek systeem 

Baby’s kunnen last krijgen van boertjes, reflux en darmkrampjes na hun voeding. Dit ontstaat vaak doordat zij lucht binnenkrijgen tijdens het drinken. Tegenwoordig bestaan er anti-koliek systemen om dit tegen te gaan. Het systeem is zo ontworpen dat je baby minder lucht binnenkrijgt. Geventileerde babyflesjes zijn hiervan een voorbeeld. Er zijn ook S-vormige drinkflesjes op de markt die ook bedoeld zijn om lucht in de zuignap te verminderen. Deze zijn echter wel lastiger schoon te maken.

Soorten spenen

Wellicht niet iets waar je meteen aan denkt als je een drinkflesje aanschaft maar flesjes komen met verschillende soorten spenen. De maten lopen van 1 op tot 4. Hoe hoger de speenmaat hoe hoger de stroomsnelheid. Heb je een klein baby’tje die nog niet veel voeding tegelijk binnen kan krijgen kies je dus voor de fase 1 speen. De speenmaat wordt aan de leeftijd gekoppeld. Let erop dat als je baby’tjes (veel) te vroeg geboren zijn dat je -indien dit door het ziekenhuis wordt aangeraden- ook prematuurspeentjes en/of prematuurflesjes aanschaft

Vorm

Je kunt kiezen uit diverse speenmaterialen en -vormen. Voor wat betreft de vorm heb je de keuze uit: 

          • Traditionele spenen in een klokvorm.  
          •  Orthodontische spenen die ontworpen zijn zodat het gehemelte van je baby’tje beschermd is. 
          • Anti-vacuümspenen tegen gasvorming.  
          • Multiflow spenen voor verschillende leeftijden.  
          • Wegwerpspenen die voor hygiëne zijn ontwikkeld.  

Materiaal

Spenen worden in twee materialen geproduceerd:

          • latex
          • siliconen

Beide materialen hebben hun eigen voordelen: 

Latex 

Meest voorkomende materiaal is latex. Deze zijn soepel maar moeten wel vaker vervangen worden. Latexspenen smaken en ruiken naar rubber. Juist omdat de speen heel andere smaak en geur heeft dan borst, zouden je baby’tjes borstvoeding kunnen weigeren. Een nadeel van latex is dat het allergieën kan veroorzaken. Zodra je baby’s allergisch zijn, moet je overstappen op spenen van een ander materiaal.

Siliconen 

Siliconenspenen zijn smaak- en geurloos. Ook veroorzaken siliconenspenen geen allergieën.
Siliconenspenen gaan langer mee, ze zijn soepeler en zachter dan latex spenen. Dit zijn ideale spenen wanneer je baby allergisch is voor latex. Dit zie je ook terug in de prijs.  

        •  

En nu?

Je hebt nu een beter idee van waar een drinkflesje uit bestaat en uit welke verschillen je kunt kiezen.  Er zijn veel verschillende merken op de markt. Om je te helpen noemen we hieronder de drie meest populaire merken, hun overeenkomsten en verschillen en hun unique selling points. 

Merken: overeenkomst, verschillen en unique selling points 

Je hebt nu een beter idee van waar een drinkflesje uit bestaat en uit welke verschillen je kunt kiezen.  Er zijn veel verschillende merken op de markt. Om je te helpen noemen we hieronder de drie meest populaire merken, hun overeenkomsten en verschillen en hun unique selling points. 

Dr. Brown

Philips

Difrax

Dr. Brown

Kies je voor het merk Dr. Brown dan kies je voor een innovatieve drinkfles. Hun fles heeft een anti-koliek systeem die de lucht wat je baby bij andere flessen binnenkrijgt tegengaat. Deze drinkflesjes worden geleverd met een speen die voor een natuurlijke stuwing zorgt zodat het lijkt op borstvoeding. Dr. Brown’s verkoopt diverse type drinkflessen geschikt voor ieders eigen voorkeur. De drinkflessen zijn BPA-vrij, vaatwasser- en magnetronbestendig. Daarnaast zijn ze volledig steriliseerbaar. Zijn je baby’tjes (veel) te vroeg geboren? Kijk dan ook naar de speciale prematuurflesjes. Deze zijn verkrijgbaar in een handzaam formaat van 60 ml, speciaal ontwikkeld voor premature baby’tjes. De flessen van Dr. Brown’s zijn zowel in plastic als in glas leverbaar.

Philips Avent

Philips Avent is een bekend merk in de wereld van babydrinkflesjes. De drinkflesjes van Philips Avent zijn ergonomisch vormgegeven, je kindje kan hem snel zelf vasthouden. Daarnaast zijn de flesjes zo ontworpen dat ze gemakkelijk te combineren zijn met het geven van borstvoeding. Kies je voor een Philips Avent drinkfles dan kan je het combineren met gehele Philips Avent assortiment, zoals de flessenwarmer, borstkolf en sterilisator. Ook kun je bijvoorbeeld kiezen uit verschillende typen speentjes waaronder de orthodontische speen. Ze zijn in diverse maten verkrijgbaar waaronder 125ml en 260ml. De flessen zijn BPA-vrij  (dit is een chemische stof die vaak gebruikt wordt om plastic soepel te maken) en gemakkelijk te steriliseren. 

Difrax

Als laatste in de lijst is het merk Difrax. Dit merk verkoopt S-vormige flessen die ontwikkeld zijn door logopedisten en tandartsen. De S-vorm zorgt ervoor dat baby’s minder lucht binnenkrijgen. De drinkflesjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen zoals plastic en glas. Het fijne van dit merk is ook dat hun flesjes volledig recyclebaar zijn.

Prijzen

Afhankelijk van je budget kan het soms wikken en wegen zijn waar je extra geld in investeert bij het kopen van alle nieuwe producten voor je baby’tjes. Om je een idee te geven zetten we hier de prijsverschillen van de bovengenoemde drie merken uiteen. Dit doen we door starterspakketten te vergelijken.  

Philips Avent

Het starterspakket van Philips Avent bestaat uit:

  • 2x 125ml kunststof fles 
  • 2x 260ml kunststof fles 
  • 1x flesborstel 
  • 1x avent fopspeen  

Dr Brown’s

Het starterspakket van Dr. Brown’s bestaat uit:

  • 1x kunststof halsfles 150ml 
  • 2x kunststof halsfles 270ml 
  • 2x fase twee speen  
  • 2x fase drie speen 
  • 2x reinigingsborsteltje 

Difrax

Het starterspakket van Difrax bestaat uit:

  • 2x kunststof  S- babyfles 170ml 
  • 2x kunststof  S- babyfles 250ml 
  • 1x fopspeen natural 
  • 1x fopspeen dental 

Zoals je ziet lopen de prijzen uiteen. Dr. Brown en Philips Avent zitten dichter bij elkaar qua prijs, echter bestaat het starterspakket ook uit andere dingen. Zo krijg je bij Philips Avent een fles meer maar bij Dr. Brown’s drie spenen meer. Kies je voor Difrax dan krijg je evenveel drinkflessen als bij Philips Avent maar één speen extra. Difrax heeft in hun starterspakket twee spenen minder dan Dr. Brown’s. Daarnaast zit er in ieder pakket een verschil in type spenen. Voor Difrax betaal je minder. Wanneer je voor een merk kiest is het belangrijk om na te gaan waar jullie het meeste waarde aan hechten. Dit kan bijvoorbeeld de aantallen zijn of de type flesjes en spenen. 

Gebruiksvriendelijkheid 

Tijd staat vaak niet aan de kant van tweeling ouders, daarom raden wij aan om te kiezen voor drinkflesjes die gemakkelijk schoon te maken zijn. Denk hierbij aan de brede of smalle hals flesjes zoals hierboven omschreven en of de drinkflesjes vaatwasser bestendig zijn.  

RVS flessen – milieuvriendelijk en duurzaam alternatief

Is duurzaamheid en milieuvriendelijkheid voor jou belangrijk? Kijk dan naar glazen of RVS flessen. De keuze is minder ruim én je bent iets duurder uit. Voordeel is wel dat glazen en RVS flessen veel duurzamer zijn en daardoor stukken langer meegaan. Dit gaat helemaal op voor de RVS flessen die na gebruik als babyfles verder dienst kunnen doen als peuter- en kleuterdrinkbeker.

Kid Kanteen

De Kid Kanteen flessen zijn duurzame roestvrijstalen babyflessen die gemakkelijk zijn schoon te maken. De voorgevormde, taps toelopende vorm is ontworpen voor kleine handen, en de brede mond zorgt voor gemakkelijk schenken en vullen. Door de brede hals is ook de maataanduiding aan de binnenkant makkelijk zichtbaar. De Kid Kanteen flessen worden geleverd in drie groottes: 148 ml (5 fl. oz.) voor 0-3 maanden, 266 ml (9 fl. oz.) voor 3-9+ maanden en een kinderfles van 355 ml (12 fl. oz.) voor latere leeftijd (3+ jaar).

Pura Kiki

Volgens de producent zijn de Pura Kiki babyflessen de ter wereld! De Kiki-babyflessen zijn 100% plasticvrij, milieuvriendelijk. De Pura Kiki fles past zich aan aan de behoeften van je opgroeiende kind. De top is verwisselbaar. Zo kan de fles meegroeien van speenfles naar tuitbeker, rietjesbeker en sportfles. Ideaal, want zo hoef je niet steeds nieuwe flessen en/of bekers te kopen. Pura is als enige ter wereld NONToxic gecertificeerd door MadeSafe.org.

Accessoires

Om tweeling ouders te helpen zijn er nog een aantal flesvoedingsaccessoires die de moeite zijn om aan te schaffen om te helpen tijd te winnen:    

Magentron sterilisator

De eerste zes maanden wordt het aangeraden om de drinkflesjes iedere dag te steriliseren omdat baby’s gevoelig zijn voor infecties. Als je een magnetron sterilisator gebruikt gaat dit een stuk sneller dan wanneer je ze uitkookt. 

Flessen droogrek

Na het uitkoken van de drinkflesjes kun je ze in een daarvoor bestemd droogrek zetten, dit scheelt afdrogen.  

Flessenwarmer

Een flessenwarmer is speciaal ontworpen om de flesjes in op te warmen. Geen gedoe meer om iedere keer te voelen of de melk al warm is of juist te heet. 

Melkpoeder doseerdoosjes

Deze melkpoeder doseerdoosjes zijn ontworpen om afgepast melkpoeder in te doen. Handig voor onderweg!

Conclusie

Het assortiment drinkflesjes is reuze. We hopen dat je na het lezen van dit artikel wat wijzer bent geworden over welke drinkflesjes je wilt aanschaffen voor jullie tweeling. Zo kun je letten op het materiaal waarvan de flesjes en de spenen gemaakt zijn. Ook heb je een keuze uit een smalle of brede halsfles en uiteraard de maatvoering van de fles. Hebben je baby’tjes een prematuurfles nodig? Kijk dan uit naar producten die specifiek voor prematuren zijn ontwikkeld. Koop deze pas alleen op het moment dat je ze echt nodig hebt. De grotere flessen kun je prima vooraf aanschaffen. Want deze ga je zeker nodig hebben. Wil je goed voorbereid zijn dan is er een aantal accessoires, zoals hierboven omschreven, die een extra handje kunnen helpen wanneer je zelf geen handen meer vrij hebt. 

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer