Zorg voor later

door Tweelinggids Redactie
Zorg voor later

Het einde van het leven – in de bloei van je leven denk je er liever niet over na. Maar als tweelingouder weet je dat het leven verrassingen zit. Want zeg nou zelf, had jij rekening gehouden met de komst van je tweeling? De zorg voor later begint daarom nu. Een opgroeiende tweeling brengt extra kosten met zich mee. Wellicht dat jij en je partner beiden minder (zijn of willen) gaan werken. Het is niet ongebruikelijk dat bij tweelingouders de inkomsten tijdens de jonge kinderjaren dalen, terwijl het uitgavenpatroon stijgt. Het is een periode waarin vele tweelingouders de financiële broekriem moeten aanhalen. In deze periode is het gewoon moeilijker om een spaarcentje opzij te leggen. Er is dus minder ruimte om grote onverwachtse kosten te dragen. Helaas is het leven niet zonder risico’s. Dus je kunt je er maar beter goed op voorbereiden. Gewoon voor het geval dat. Want het is een fijne gedachte als het leven financieel gewoon door kan gaan op het moment dat één of beide ouders wegvallen. Wil jij weten hoe je de zorg voor later nu goed kunt regelen? Lees dan snel verder

Zorg voor de kinderen

Bij het overlijden van één van de ouders krijgt de achterblijven ouder automatisch het ouderlijk gezag over de kinderen onder de 18 jaar. Overlijden beide ouders en heb je bij leven niks geregeld over de voogdij? Dan is het de kantonrechter die een voogd aanwijst om zorg te dragen voor je kinderen. In dat geval bekijkt de kantonrechter in samenspraak met de families en eventueel de kinderen wat de meest passende oplossing is. Een geruststellendere gedachte is om – voor het geval dat – de voogdij zelf te regelen. Bij leven kun je als ouders zelf voogden aanwijzen en dit bij een notaris laten vastleggen in een testament. Uiteraard doe je dit in overleg met de beoogde aangewezen voogden. Zijn de wensen rondom voogdij in een testament zijn vastgelegd? En willen de aangewezen voogden de zorg voor je kinderen op zich nemen? Dan gaat de kantonrechter in vrijwel alle gevallen akkoord. Meer weten hoe je het voogdij kunt vastleggen? Overleg dan met je notaris.

Donorcodicil

Om als nabestaande een keuze te moeten maken over of je wel of geen donor wil zijn is heel moeilijk. Vul daarom zelf het Donorregister in, en geef daarbij aan wat jouw keuze is. Zo is voor iedereen duidelijk wat jouw wensen zijn ten aanzien van wel of niet donor worden. Met je DigiD kun je op Donorregister.nl aangeven wat je keuze is. Het is een kleine moeite en een groot gebaar naar je nabestaanden. 

Nabestaandenpensioen

Werk je in loondienst? Grote kans dat je deelneemt aan de (verplichte) pensioenvoorziening via je werkgever. Vele pensioenvoorzieningen kennen een nabestaandenpensioen. Deze keert een nabestaandenpensioen uit bij overlijden van de verzekerde. Veelal is dit wel aan voorwaarden geboden. Zo dien je een duurzame relatie met je partner te onderhouden. Het bewijs hiervan is veelal een onderliggend samenlevingscontract dat tenminste ouder is dan één jaar, geregistreerd partnerschap of een huwelijk. Check of jouw pensioenfonds voorziet in een nabestaandenpensioen, én wat de hoogte hiervan is. Want dan kun je je eventueel extra verzekeren tegen inkomstenverlies indien dit nodig is om in je levensonderhoud te blijven voorzien. En ook kun je dan een inschatting maken van de hoogte van het te verzekeren bedrag. 

Zelfstandig ondernemer en nabestaandenpenioen?

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan bestaat er niet zoiets als een nabestaandenpensioen. Je kunt in dat geval je nabestaanden financiële zekerheid geven met een overlijdensrisicoverzekering. Het hoe en wat lees je in de volgende paragraaf.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering keert eenmalig een bedrag uit bij overlijden van de verzekerde. Deze verzekering biedt dus bescherming op korte termijn tegen financieel verlies in het geval van overlijden. Zo kun je hiermee het weggevallen inkomen opvangen, de hypotheekbetalingen, de studiekosten van de kinderen of andere voor jou belangrijke zaken bekostigen. Je bepaalt zelf de hoogte van het te verzekeren bedrag en de looptijd van de verzekering. Op deze manier heb je ook invloed op de kosten van de verzekering. Een overlijdensrisicoverzekering sluit je doorgaans af via je je verzekeringsagent. Er zijn weinig verzekeraars waarbij je je rechtstreeks kunt verzekeren.

?c=20132&m=2159677&a=411537&r=&t=html

Uitvaartverzekering

Net als bij de overlijdensrisicoverzekering keert de uitvaartverzekering uit bij overlijden. De uitvaartverzekering sluit je af om de kosten van de uitvaart te dekken. In Nederland kost een uitvaart gemiddeld €6500-€11000. Een behoorlijke som geld die niet iedereen kan opbrengen bij plotseling overlijden van één ouder. De uitvaartverzekering dekt de kosten van de uitvaart. Het is een goede manier om uw dierbaren te beschermen tegen onverwacht hoge kosten. 

Testament

Laat je wensen vastleggen in een testament. Een testament is een akte die je bij de notaris laat opmaken. Je kunt in het testament vastleggen hoe jij je zaken na je overlijden geregeld wilt hebben. Je wijst een persoon aan die namens jou je erfenis afwikkelt.Je kunt ook aangeven wat de verdeling van je nalatenschap wordt. En zoals eerder besproken kun je in het testament de voogdij over je minderjarige kinderen vastleggen. Het is goed te weten dat je in je testament kunt afwijken van het standaard Nederlands erfrecht. Jij hebt dus zelf het heft in handen hoe jij je zaken na je overlijden geregeld wilt hebben. Testamenten worden ingeschreven in het Centraal Testamentenregister. Het testament is een levend document. Kijk daarom bij grote gebeurtenissen zoals het krijgen van een of meerdere kinderen of je testament nog klopt. Het is hoe dan ook verstandig om bijvoorbeeld elke 5 jaar (met je partner) je testament na te lopen. Ook met een testament kun je veel zorgen bij nabestaanden wegnemen. Overleg met jouw notaris wat voor jou passend is. 

Conclusie

De zorg voor later begint nu. Eigenlijk geldt dit voor iedere ouder. Maar zeker voor tweelingouders. Doordat je als tweelingouder vaker minder werkt gecombineerd met een hoger uitgavenpatroon is het verstandig om nu al de zorg voor later te regelen. Want het risico van (vroegtijdig) overlijden zit soms in een klein hoekje. In het bijzonder hoe je omgaat met het inkomstenverlies als een ouder wegvalt. Het is een geruststellende gedachte dat je gezin bij overlijden van één of beide ouders niet in de financiële problemen. Werk je in loondienst? Check dan of je pensioenregeling voorziet in een nabestaandenpensioen. Financiële risico’s kun je afdekken met bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering. Daarnaast is het verstandig om een testament te laten opstellen bij de notaris. Hierin leg je onder meer je wensen vast omtrent het voogdij van je minderjarige kinderen. En wil je wel of geen donor zijn? Leg het vast in het Donorregister. Verder is het verstandig om een gedegen financiële planning te voeren. We geven je enkele financiële tips hoe jij beter je budget kunt beheren. Het leven is niet zonder risico’s. Dus maak er wat moois van en geniet!

?c=20132&m=1842703&a=411537&r=&t=html
?c=20132&m=1842701&a=411537&r=&t=html

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer