Als je kinderen krijgt is één ding zeker. Je energiekosten gaan stijgen. Zeker als je twee baby’tjes tegelijk krijgt. Je zet de wasmachine, de wasdroger en de vaatwasser veel waker aan. En ook alle badjes met warm water kosten de nodige energie. Na de komst van je tweeling stijgt je energieverbruik met ±20-30%. Wist je dat in een gezin met 3 jonge kinderen het gebruik van witgoed zoals wasmachine, wasdroger, vaatwasser, koelkasten en voorraadvriezer veelal goed is voor de helft van je totale stroomverbruik? Misschien stook je in de winter je verwarming 1 à 2 graden hoger op om het leefklimaat voor je baby’s aangenamer te maken. Hoe dan ook, je weet zeker dat je energieverbruik stijgt. Wil je weten hoe jij op je energiekosten kunt beheersen? Lees dan snel verder!
Check je energieleverancier
Energieprijzen schommelen het hele jaar door. Meestal sluit je een contract af met jouw energieleverancier voor een contractperiode van 1, of 2 of 3 jaar. Je spreekt met elkaar af dat je je energiebehoefte afneemt tegen een vooraf vastgesteld bedrag per eenheid gas en/of stroom. Jij betaalt dus gedurende de contractperiode een vast bedrag aan je energieleverancier. Maar is dit nog steeds de meest prijsbewuste keuze? Tot voor kort was het zo dat vrijwel elke leverancier nieuwe klanten verwelkomde met een welkomstbonus én scherpe energietarieven. Sinds de stijging van de energieprijzen is dit feestje over. Desondanks doe je er wel goed aan om periodiek je energietarieven te checken, zeker als je huidige contract binnenkort eindigt. Gelijk de spoiler van dit artikel: “Blijf honkvast met een variabel tarief“. Loopt jouw contract (binnen) af? Blijf dan bij je huidige energieleverancier en kies voor een variabel tarief.
Met z’n tweeën is het altijd leuker
Overstappen van energiemaatschappij?
Als tip om aan je prijsbewustheid te werken, kijk naar de tarieven van je energieleverancier. Zeker in deze tijden van forse prijsstijgingen. Energiemaatschappijen werken met vaste contracten variërend tussen de 1 en 3 jaar looptijd. Contracten afgesloten voor de recente prijsstijgingen van gas en elektra vormen voor energiemaatschappijen een verliespost. De inkoopkosten met de huidige inkoopprijzen liggen immers hoger dan de afgesproken verkoopprijs met de consument. Is jouw contract net afgelopen? Doe dan zeker een check van de tarieven bij verschillende aanbieders. Dit kun je doen via vergelijkingswebsites zoals Pricewise. Momenteel zijn meerjarige contracten duur. Een veelal prijsbewuster alternatief zijn de variabele tarieven. Deze tarieven bewegen mee met de prijsschommelingen van je leverancier bij de inkoop van energie. Ze kunnen dus zowel omhoog én omlaag gaan. En dat de energieprijzen omlaag gaan is uiteraard niet te voorspellen, maar lijkt wel aannemelijk. Voordeel van de variabele tarieven is dat prijsdalingen bij de energieinkoop ook aan jou als consument worden doorberekend. Voor dit moment loont het vrijwel uitsluitend om van energieleverancier over te stappen als het echt niet anders kan. En als je overstapt is een variabel tarief in de meeste gevallen het meest prijsgunstig.
Welkomstbonus
Het is nog steeds zo dat elke energieleverancier jou graag als klant willen hebben. Voor jou als nieuwe klant hebben energiemaatschappijen nog steeds een welkomstbonus over als je overstapt. Een schrale troost in tijden van kostbare energie. Een fijne vergelijkingswebsite voor energietarieven is Pricewise. Maar het vergt wat rekenwerk om te achterhalen of de overstap interessant is.
…Energie besparen loont
Het is je lastig voor te stellen, maar de meeste besparing in energiekosten is door spaarzaam om te gaan met energie. Zorg zuinige huishoudelijke apparatuur. Oude koelkasten en vriezers zijn notoire grootverbruikers. Heb je apparatuur met een leeftijd van 15 jaar of ouder? Dan loont het om deze te vervangen door moderne zuinige apparatuur. Het brengt kosten met zich mee. Maar de kosten voor een zuinige koelvriescombinatie bespaar je doorgaans in 5-6 jaar terug. Daarnaast is het ook verstandig te kijken naar de isolatie van je woning. Tochtstrips, radiatorfolie, spouwmuurisolatie leveren al vrij snel een energiebesparing op. Of investeer in duurzame energieoplossingen zoals zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. De overheid stelt subsidies beschikbaar die deze duurzame energieoplossingen bereikbaarder maken.
Conclusie
Tot de zomer van 2021 loonde het om jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Door de stijgende energieprijzen is hieraan een einde gekomen. Momenteel zijn variabele energietarieven het meest prijsbewust. Dus loopt je contract af? Blijf dan bij je huidige energieleverancier. Je doet er desondanks verstandig aan om jaarlijks je energieleverancier te checken. De welkomstbonus is een schrale troost voor de hoge energieprijzen van dit moment. Als je op energiekosten wilt besparen zet het meer zoden aan de dijk om te investeren in energiebesparing zoals woningisolatie en het vervangen van onzuinige voor zuinige huishoudelijke apparatuur. Met de huidige energieprijzen heb die investeringen terugverdiend voordat je tweeling op de lagere school zit. Ook kun je je oriënteren op duurzame energieoplossingen zoals zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler. Voor deze investeringen zijn subsidies vanuit de overheid beschikbaar. Zeker met de huidige energieprijzen wordt de terugverdientijd van deze investeringen korter.