De vragen flitsen door je hoofd vanaf het moment dat je hoort dat je van een tweeling in verwachting bent. De tegenwoordige mens is een rationele planner. Maar met het scenario van de komst van een tweeling wordt zelden rekening gehouden. Denken we niet allemaal: “Het krijgen van een tweeling, dat gebeurt toch alleen bij anderen?”. Nu ben jij diegene voor wie een hoofdrol is weggelegd in het krijgen en opvoeden van dit natuurfenomeen. Het is overrompelend en een grote verrassing. Maar jij wéét van tevoren dat je tweeling verwacht en dus heb je voorbereidingstijd! Want tegenwoordig kun je al vanaf week 6 van de zwangerschap vast te stellen dat je zwanger bent van een tweeling (of meer!). Dit is volledig te danken aan de uitvinding van echoscopie. De echo is hierbij dé techniek om de groei van je kinderen te volgen.
Voorbereidingstijd – méér dan je denkt
Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw is de echo steeds meer ingeburgerd in de medische praktijk. Afgezien van het medische nut, is het nu jouw grote voordeel dat echoscopie bestaat. Want jij weet nu veel eerder dát je voorbereidingen moet treffen op een groter dan verwachte gezinsuitbreiding. Denk je eens in dat je honderd jaar geleden had geleefd. In die tijd was het niet ongebruikelijk dat je tweelingzwangerschap pas aan licht kwam bij de geboorte van je kinderen. Hoe overweldigend is dat! Sommige aanstaande ouders van toen konden zich eenvoudigweg niet voorbereiden op de komst van niet één, maar meerdere baby’s tegelijk.
…dankzij de echo
Tegen de tijd dat jouw kinderen ter wereld komen heb jij je eerste fotoboekje met echofoto’s al vol. Dankzij de echo kun jij nu je voordeel doen met de voorbereidingstijd die jou gegeven is. Je kunt de zwangerschap en voorbereidingen veel bewuster meemaken en vormgeven. Ook al voel je de druk van tijd. Een tweelingzwangerschap is hoe dan ook een unieke ervaring waar je niet snel over raakt uitgepraat.
Hoeveel voorbereidingstijd heb je?
Omdat in je verwachting bent van een tweeling kun je het gevoel krijgen dat de tijd dringt. Hoeveel voorbereidingstijd jij hebt is erg afhankelijk van jouw situatie. Wel is het mogelijk om een ruwe inschatting te geven op basis van gemiddelden die bekend zijn over tweelingzwangerschappen. Wanneer je in verwachting bent van een tweeling heb je twee zekerheden:
- Je bevalt in het ziekenhuis:
- Bij uiterlijk 38 weken zwangerschap worden je kinderen gehaald (twee-eiig).
- Bij uiterlijk 36 weken zwangerschap worden je kinderen gehaald (eeneiig).
- Er is > 50% kans dat je tweeling eerder ter wereld dan de 36/38 weken (zie ook punt ii).
Gemiddeld wordt een twee-eiige tweeling in week 37 geboren en een eeneiige tweeling in week 35. Ongeveer 75% van de bevalling vindt na 32 weken plaats. Als ruwe indicatie kun je aanhouden dat als je je voorbereidingen voor week 32 hebt afgerond je redelijk zeker bent dat je op tijd je voorbereidingen hebt getroffen. Alles wat je aan extra tijd krijgt kun je rekenen als bonustijd. Overleg altijd met jouw gynaecoloog wat voor jullie de verwachtingen zijn.
Conclusie
Het is even happen naar adem als je hoort dat je in verwachting bent van een tweeling. Neem een beetje tijd om op adem te komen. Én realiseer je dat je in de gelukkige omstandigheid bent dat je tijd hebt om voorbereidingen te treffen. Als je een veilige marge aanhoudt heb je tot en met week 32 de tijd om je voorbereidingen te treffen. Beschouw de extra tijd die je krijgt als bonustijd, ook om je mentaal voor te bereiden. Ga nog een laatste keer gezellig uit eten met je partner.