Budget-tips voor de aanschaf van spullen

door Tweelinggids Redactie

Budget-tips! je hebt ze nodig als aanstaande tweelingouder. Want je hebt genoeg om over na te denken als je een tweeling verwacht. Daarom willen we je graag een handje helpen met informatie en nuttige tips. De financiële impact van het krijgen van een tweeling is groot: van veel spullen heb je grotere hoeveelheden nodig. Hierbij kun je denken aan kleding, baby-badjes, verschoningskussens, wipstoeltjes, kinderstoelen, babyfoon, kinderkamer-inrichting. En sommige tweelingspullen zijn nou eenmaal kostbaar, zoals een tweelingwandelwagen. Maar hoe ga je dit allemaal bekostigen? Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om je kosten in bedwang te houden. Wil je weten hoe jij je uitgaven aan spullen onder controle kunt houden. Lees dan snel verder

Budget-tips voor (tweeling)spullen, wat zijn mijn opties?

In dit artikel geven we tips waarmee je je uitgaven aan kinderspullen en andere benodigdheden voor je tweeling onder controle kunt houden. Soms vergt dit wat creativiteit en eigen initiatief. En soms levert een andere manier van hulp je toch een (financieel) voordeel op. In dit artikel dragen we een drietal praktische tips aan waarmee jij je kosten kunt beheersen:

  • Eerder oriënteren, betere aanbiedingen of koopjes
  • Leen of koop ‘jong gebruikt’-tweedehands
  • Schaf niet van alles twee keer zoveel aan, vaak is anderhalf keer zoveel voldoende

Tip1 – Vroeg oriënteren, betere aanbiedingen of koopjes

In Nederland worden tweelingen uiterlijk tussen de 36e en 38e week van de zwangerschap geboren. Eén en ander is uiteraard afhankelijk van jullie zwangerschapssituatie. Wel is bekend dat meer dan 50% van de meerlingzwangerschappen te vroeg geboren wordt. De kans is aanwezig dat je eerder zult bevallen dan je uitgerekende datum. Zorg ervoor dat je je eerder gaat oriënteren op de aanschaf van de spullen die je nodig hebt. Ga je voor nieuwe spullen? Vraag dan om tweelingkorting. We hebben hier een apart artikel “Tweelingkorting” aan geweid. Probeer ook tijdig je productkeuze te hebben gemaakt. Je creëert hiermee ruimte (lees tijd) om een mooie aanbieding af te wachten, óf een zoekopdracht voor een artikel bij jou in buurt uit te zetten op Marktplaats.nl. Hoe meer voorbereidingstijd je neemt, hoe groter je kansen zijn op een aanbieding of een leuke Marktplaatstransactie.

i?c=25436&m=1771041&a=411537&r=&t=html

Tip 2 – Leen of koop ‘jong gebruikt’ tweedehands

In verwachting zijn van een tweeling is iets magisch. Je zult merken dat mensen vanuit je omgeving vaak meer en sneller bereid zijn om je helpen door spullen en/of babykleding uit te lenen of te geven. Maak gebruik van deze hulp als je die krijgt. Is een product of kledingstuk niet helemaal wat je zoekt? Of blijkt dat jij het niet gebruikt? Geef deze spullen dan terug. Of -als je de spullen gekregen hebt- geef de spullen door aan iemand die het wel kan gebruiken. Want ook die andere aanstaande tweelingouder zit met dezelfde uitdaging als jij.
Marktplaats, Neerlands populairste handelswebsite kwam in de introductie al even voorbij. Veel van de spullen die je in de eerste twee levensjaren van je tweeling nodig hebt gebruik je maar kort. Dit zijn onder meer (prematuur)kleding, wieg, ledikant, box, wipstoeltjes, accessoires van kinderstoelen, babybadje, kinderwagens en buggy’s. Vaak zie je dat deze spullen tweedehands worden aangeboden. Doordat je veel spullen maar kort gebruikt, zijn tweedehands artikelen daarom vaak bijna nieuw. Het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen op Marktplaats.nl. Het mes snijdt hier aan twee kanten. Én je bent goedkoper uit, én je draagt bij een aan groenere wereld. 

Tip 3 – Onderhoud je spullen goed

Het aanbod van tweedehands tweelingartikelen is beperkt. Én tweelingartikelen zijn kostbaar, en daarom erg gewild. Onderhoud je spullen daarom goed, dan verkoop je je spullen sneller én ze leveren bij verkoop meer op. Ook zal je merken dat de het aandeel ‘statiegeld’ in de aanschafwaarde aanzienlijk is. Bij goed onderhoud kan het zomaar eens voorkomen dat je spullen voor dezelfde prijs verkoopt als waarvoor jij ze gekocht hebt. Het is ook aan te raden om te kopen en verkopen in je eigen regio. Dit is veel minder fraudegevoelig is doordat je bij de verkoper langs kunt gaan en het artikel kunt bekijken. Daarbij is het ook dé manier om in contact te komen met andere tweelingouders bij jou in de buurt. Je zult merken dat zodra je jouw tweelingcommunity gaat bouwen er een levendige uitwisseling kan gaan plaatsvinden van spullen die je maar eventjes gebruikt. Last but not least, op Marktplaats bestaat zelfs een aparte categorie voor tweelingspullen.

 

Tip 4 – Niet alles dubbel nodig

Als aanstaande tweelingouder ben je vaak nog beduusd van het bericht dat je binnen onafzienbare tijd twee kinderen op de wereld zet. Hierdoor kun je worden overvallen door een gevoel van urgentie dat alles gereed moet zijn voor de komst van je kinderen. Dat laatste is zo, maar laat je daardoor niet van de wijs brengen en lukraak alles wat je ziet, of denkt nodig te hebben in tweevoud of veelvoud daarvan aan te schaffen. Zo heb je écht geen twee babybadjes nodig. Een badje is echt genoeg. Want de keren dat je twee kinderen tegelijkertijd wilt badderen is uiterst klein, omdat dit zo bewerkelijk is. Een badje kun je voor €5 van Marktplaats halen, of soms zelfs gratis af te halen. Naarmate je kinderen groter worden kun je kind voor kind meenemen onder de douche. Een wipstoeltje is ook zo’n product, hoewel de meningen daarover verschillen tussen tweelingouders. Zo zijn er ouders die er aan eentje genoeg hebben. Er zijn ook ouders die juist twee exemplaren erg plezierig vinden. Dat maakt wel duidelijk dat dit typisch een product is waar je even over na moet denken voordat je tot koop overgaat. Een wipstoeltje wordt op Marktplaats, afhankelijk van het merk, voor zo’n €10-20 aangeboden. Wat overigens erg praktisch is om wél in tweevoud te hebben is een verschoontafel of commode, en een voedingskussen. Eentje voor boven, en eentje voor beneden. Met zo’n 7-8 verschoningen en tot 10 voedingen per dag blijf je je rot rennen. Woon je gelijkvloers, zoals in een appartement, dan is het uiteraard niet nodig om meerdere verschoningslocaties te hebben.

Tip 5 – Kleding

Waar veel aanstaande tweelingouders zich op verkijken is met de eerste kleding. Zorg dat je hoe dan ook premature maten in huis haalt. Doe dit tegelijkertijd in mate. Je wasmachine gaat overuren draaien. Het is echt niet nodig om 20 rompers in maat 44 of 46 in huis te halen. Aan 3-4 rompers per kind heb je echt meer dan voldoende. Zo ook voor broekjes, truitjes, boxpakjes, etc. Zorg dat je voldoende hebt voor 1,5 à 2 dagen. In de tussentijd heb je namelijk weer gewassen. Zeker de eerste maten ontgroeien je kinderen snel.

Tip 6 – Speelgoed

Speelgoed! Nog zo’n categorie waar je al snel geneigd bent alles in tweevoud aan te schaffen. Voor persoonlijke knuffels gaat dit inderdaad op. Hier is het zelfs aan te raden om van dezelfde knuffel meerdere stuks aan te schaffen (dan heb je er eentje extra als de andere in de was zit). Maar voor het overgrote deel van het speelgoed is het echt niet nodig om alles in tweevoud aan te schaffen. Je hebt echt aan een speelmat (of ‘activity center’) voldoende. En twee boxen heb je ook écht niet nodig…tenzij je kroost elkaar de box uitvecht en jij niet meer rustig zit. Gaan je kinderen wat meer gecontroleerd spelen, dan zal je zien dat je kinderen toch wel erg vaak met het speeltje wil spelen waar juist de ander mee speelt. Het maakt dan niet meer uit dat twee stuks van dat speeltje hebt. Kortom, je kunt beter divers speelgoed aanschaffen. Je kinderen leren hoe dan ook vanaf jongs af aan dat ze moeten delen, en af en toe op elkaar moeten wachten. En dat laatste gaat eigenlijk al bijna vanzelf. Ze moeten vaak al eventjes op elkaar wachten met bijvoorbeeld een voeding, of een verschoning, of wie er het eerste in de wandelwagen wordt gezet. Je twee kinderen zijn vanaf het begin af aan eigenlijk niet anders gewend dat ze af en toe even op hun beurt moeten wachten. Zo gaat dat ook met speelgoed.

Conclusie

Een tweeling krijgen heeft impact op je financiële situatie. Al voordat de kinderen geboren worden vindt je geld bestemmingen waarvan je voorheen geen idee had dat je dááraan je geld zou uitgeven. Dan is het goed om een financiële pas op de plaats te maken. Inventariseer bij familie, vrienden en bekenden of je spullen mag leven. Je zult zien dat mensen meer dan bereid zijn om zelfs spellen aan jullie weg te geven. Bedenk ook dat je veel spullen die je in de eerste twee levensjaren van je kinderen maar kort zult gebruiken. Veel ‘jong gebruikte’ tweedehands-artikelen zijn zoals een wiegje, een ledikantje, of een tweeling kinderwagen zijn daarom vaak in zeer goede staat of nieuwstaat. Doe er je voordeel met rondneuzen op tweedehands-sites zoals Marktplaats. Als laatste tip hebben we aangegeven dat je zeker niet alles in twee- of meervoud hoeft aan te schaffen. Zie hiervoor ook ons artikel “Wat heb je echt nodig – de enige echte tweeling uitzetlijst.” Veel succes met jullie voorbereiding.

BabyBaby

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer