Veilig wonen – buiten

door Tweelinggids Redactie

Woningveiligheid is een belangrijk onderwerp. De meeste ongelukken waar kleine kinderen bij betrokken zijn vinden plaats in- en om het huis. Het zal nog even duren voordat je kinderen je buitenruimte gaan verkennen. Toch is belangrijk om stil te staan bij de veiligheid van je buitenruimte. Wanneer je kinderen er eenmaal zijn zul je merken dat er weinig tijd overblijft om ‘even snel’ die essentiële maatregelen treffen. Even een hek plaatsen tussen de tuin en de weg wordt minder ontspannend wanneer je kinderen al kunnen lopen. Sowieso is klussen met peuters en kleuters in je buurt niet aan te raden. Dus nu je nog tijd hebt? Kijk dan kritisch naar je balkon en/of tuin. En inventariseer je aanpassingen die bij jouw situatie passen. Benieuw naar welke maatregelen en veiligheidsproducten er allemaal beschikbaar zijn voor jouw tuin of balkon? Lees dan snel verder!

Algemene veiligheid buitenruimte

  • Omheining van je tuin
  • Beveilig buitenelektra
  • Giftige of stekelplanten
  • Vijver
  • Wonen aan water
  • Balkon
  • Speelruimte

Omheining van je tuin

Heb je de beschikking over een tuin? Een tuin is heel fijn voor kinderen om ‘s zomers lekker buiten te spelen. Echter een tuin zonder omheining is vragen om moeilijkheden. Kinderen herkennen nog geen gevaar. Ze rennen zo je tuin uit met alle mogelijke gevolgen. Zorg daarom altijd voor een goede afscheiding van je tuin. Heb je nog geen tuinafscheiding? Dan kun je denken aan het plaatsen van een hek, een schutting, een heg. Heb je deze mogelijkheden niet? Dan kun je denken aan het creëren van een afgesloten speelruimte voor je kinderen door middel van het plaatsen van een Draagbare Playard Baby-speeltuin

Beveilig buitenelektra

Zorg dat je tuinstopcontacten of balkonstopcontacten die zich minder dan 1.35 meter van de grond bevinden kunt uitschakelen. Kan dit niet? Beveilig deze dan met stopcontactbeveiliging. Hier geldt hetzelfde als de veiligheidsmaatregelen die je voor stopcontacten en stekkerblokken binnenshuis kunt nemen. 

Heb je ooit buitenelektrakabels laten aanleggen, maar nooit de stopcontacten gemonteerd? Zorg dan dat je de kabeluiteinden wegwerkt door alsnog de stopcontacten aan te leggen, of de draaduiteinden veilig af te doppen en in te graven. Loszittende kabels hebben een grenzeloze aantrekkingskracht op kleine kinderen. 

Giftige of stekelplanten

Kleine kinderen hebben de neiging om alles in de mond te stoppen én met de ogen te kijken. Zo vallen planten dan ook regelmatig ten prooi aan kleine kinderen. Ze stoppen blaadjes in de mond, of trekken aan takjes en blaadjes. Heb je giftige  of stekelige planten op je balkon of in je tuin? Zorg dat je deze of afschermt, of verwijderd. Het is toch een beetje zielig als het kleine wijsvingertje wordt gegrepen door een Venus Vliegenvanger? Of dat je kinderen zich openhalen aan een rozenstruik. 

Wonen aan water

Woon je aan het water? Zorg dan voor een goede afscheiding met de waterkant. Water heeft een aantrekkingskracht op kleine kinderen. Doordat ze het gevaar nog niet herkennen is het risico op in het water vallen groot. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Wil je rustig kunnen zitten in je tuin terwijl je kinderen aan het spelen zijn? Zorg dan voor een hek langs de waterkant. Het enige wat dan nog met regelmaat in het water valt is het speelgoed dat je kinderen over het hek heen gooien…

Vijfer

Heb je een vijver in je tuin? Hartstikke leuk, maar minder plezierig met kleine kinderen. Wil je rustig kunnen zitten in je tuin terwijl je kinderen aan het spelen zijn? Zorg voor een goede afscheiding rondom je vijver. Je kunt ook overwegen om je vijver tijdelijk als grote zandbak in te richten.

Balkon

Heb je een balkon? Zorg ervoor dat het hek hoog genoeg is en dat er geen trapjes of opstapjes (zoals terrasstoelen) staan waar je kinderen op kunnen klimmen. Houdt altijd toezicht als je je kinderen op een balkon laat. Haal zoveel mogelijk losstaande spullen, zoals plantenbakken, weg. Kinderen vinden het ontzettend leuk om spulletjes en speelgoed naar beneden te gooien. Was het niet Sir Isaac Newton niet die geen genoeg van zwaartekracht kon krijgen?

Speeltoestellen

Worden je kinderen groter? Dan vinden ze speeltoestellen zoals een glijbaan, een schommel of een trampoline geweldig. Zorg ervoor dat je speeltoestellen zoals een schommel of houten huisjes altijd goed verankert. Plastic glijbanen of  trampolines kunnen veelal los staan. Check hiervoor altijd de handleiding en veiligheidsvoorschriften van het artikel. Zorg er wel voor dat speeltoestellen op een zachte ondergrond staan zoals een grasveld of rubber tegels. Zo voorkom je dat je kinderen te hard vallen. 

Conclusie

Beter voorkomen dan genezen! Zorg voor een veilige buitenspeelruimte voor je kinderen. Houd de speelruimte vrij van scherpe voorwerpen zoals tuingereedschap, giftige of stekelige planten/struiken/bomen. Heb je getuinierd? Ruim dan direct je gereedschap en tuinafval op. Controleer je buitenruimte ook regelmatig op scherpe voorwerpen zoals loszittende schroeven of spijkers of loszittende tuintegels/-stenen. Houd altijd toezicht wanneer je kinderen buiten spelen. Schijnt de zon? Zorg dan ook voor voldoende schaduw. De kinderhuid is gevoelig erg voor verbranding. Denk dan ook aan het goed insmeren van je kinderen met zonnebrandolie. Met goede veiligheidsmaatregelen rondom je huis kun je veel onnodig letsel voorkomen. 

Veiligheid in en om het huis

Vind hier de ultieme checklists voor veiligheidsmaatregelen voor binnen in je huis, en voor buiten in de tuin of balkon!

BINNENBUITEN

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer