Tweeling op komst – Wat kun je voorbereiden?

door Tweelinggids Redactie
voorbereiden

Tweeling op komst! Er staat je een spannende gebeurtenis aan de horizon te wachten. Als aanstaande tweelingouder zijn er veel dingen die je kunt regelen en kunt voorbereiden voordat je baby’tjes geboren worden. Vooruit plannen voor de geboorte van een baby kan verrassend belangrijk zijn. Er zijn zoveel dingen om over na te denken. En misschien weet je nu nog niet hoe je het allemaal moet aanpakken. Daarom is er de Tweellinggids.nl. We hebben voor jou de zaken op een rijtje gezet waar je vrijwel zeker direct of indirect mee te maken gaat krijgen. De klus om je voor te bereiden op de komst van een tweeling wordt zo een stukje makkelijker.

Tweeling op komst!

In hapklare brokken hebben we de voorbereidingen onderverdeeld. Een goede manier om het jezelf makkelijker te maken is om je voorbereidingen in kleinere taken van de tevoren te regelen. Van het type tweelingwagen dat je wilt kopen tot autostoeltjes en het in orde brengen van je zorgverzekering, er is veel dat moet worden geregeld. En als de tweeling er eenmaal is, is de zorg in de eerste maanden erg intensief. Alles wat je voor de bevalling voorbereidt, wordt straks je winst. Regel nu de dingen die je al kunt regelen. Tip vooraf: plan geen grote dingen meer zoals een verbouwing, verhuizing of een baanwissel als die niet echt strikt noodzakelijk zijn. Weten wat je allemaal vooraf kunt regelen voordat je tweeling wordt geboren? Lees dan snel verder!

Wat kun je allemaal vooraf regelen?

Er zijn veel dingen die aanstaande ouders van tevoren kunnen regelen om ervoor te zorgen dat ze voorbereid zijn op de komst van een tweeling! Lees verder voor een aantal nuttige tips over onderwerpen die moeten worden aangepakt voordat je baby’tjes geboren worden. Onderstaand zijn de zaken waar je allemaal aan kunt denken:

Elk van de bovenstaande onderwerpen lichten we verder uit.

De gratis zwangerschapsdozen!

Vraag ze allebei aan!

Voorbereidingen voor de bevalling

Er is natuurlijk veel te regelen voor een bevalling. We hebben de volgende zaken voor je op een rijtje gezet:

Cursussen

Bereid je mentaal voor op de bevalling. Het aanbod van zwangerschapscursussen specifiek voor aanstaande tweelingmoeders is beperkt. Moeders die voor het eerst zwanger zijn vinden een zwangerschapscursus veelal plezierig en prettig, ondanks dat deze niet speciaal voor tweelingmoeders zijn. Andere moeders die al kinderen hebben vinden een cursus overbodig. Het aanbod aan cursussen is breed en gevarieerd. Heb je meer zin in sport en beweging, overweeg dan zwangerschapsgym, zwangerschapszwemmen of zwangerschapsyoga? Wil je je mentaal voorbereiden, dan zijn er mogelijkheden voor haptonomie, mindfullness of coaching. Kijk wat het beste past bij jouw situatie. Bedenk wel dat als je een ‘actieve’ cursus wilt doen dat je wel iets eerder begint. Na week 20 van je zwangerschap ben je sneller vermoeid en wordt bewegen lastiger. Ben je aanvullend verzekerd? Dan kan het zijn dat zwangerschapscursussen worden vergoed. Informeer hiernaar bij je verzekeraar.

Geboorteplan

Een van de belangrijkste taken is het maken van een geboorteplan. Een geboorteplan kan nuttig zijn omdat het je controle geeft over wat er tijdens de bevalling gebeurt en ervoor zorgt dat je de voor jou best mogelijke bevallingservaring krijgt. In het geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Je kunt aangeven wat voor jou belangrijk is. Het is een handig hulpmiddel voor jezelf, je partner, je zorgverleners. Wat zijn jouw voorkeuren? Wil je op natuurlijke wijze bevallen, of juist niet? Hoewel het zeker is dat je in een ziekenhuis bevalt, is het verloop van de bevalling op voorhand lastig in te schatten. Want zowel een natuurlijke bevalling als keizersnede, of de combinatie ervan zijn mogelijk. Schrijf je wensen op en deel deze met je gynaecoloog. Houd er altijd rekening mee dat een tweelingzwangerschap anders dan anders is, en daarom wordt afgeweken van je geboorteplan. Zo kan medisch ingrijpen noodzakelijk is voor de gezondheid van je kinderen en van jou. Maar het maken van een geboorteplan is zeker stress verminderend. Het schrijven van jouw plan geeft je een gevoel van controle over je bevallingservaring.

Voorbereidingen in huis

Tref de voorbereidingen in huis, zoals de babykamer en de rest van je inrichting. Welke voorbereidingen per ruimte in je huis je kunt treffen vind je op onze themapagina inrichting op Tweelinggids.nl.

 

Opvang oudere kinderen

Heb je oudere kinderen waarvoor je opvang nodig hebt? Zorg dan voor opvang gedurende de periode van opname voor bevalling en de duur dat jullie in het ziekenhuis verblijven.

 

Vervoer vanuit ziekenhuis

Zorg voor twee veilige autostoeltjes en een tweelingkinderwagen. Zodra je je ontslagbrief vanuit het ziekenhuis krijgt zijn je kinderen “all yours”. Het is plezierig idee dat veilig vervoer voor je kinderen is geregeld.

 

Erop uit met je partner

Je hebt een drukke en intensieve tijd voor de boeg. Neem tijd voor je partner en voor elkaar. Ga eens lekker uit eten of een weekendje weg. Nu heb je er nog wat tijd voor. Voor je het weet gaat je relatie in ‘winterslaap’. Tussen alle voedingen en beslommeringen door ben je blij dat je even kunt slapen. Tijd voor jezelf én tijd voor elkaar wordt tijdelijk minder. Met tweelingen is alles is een fase, dus ook die winterslaap in je relatie.

 

Verdeel huishouding

Deze paragraaf is bedoeld voor de partner. Zwanger zijn van een tweeling is zwaar. Vanaf week 20 van de zwangerschap wordt je sneller moe en word je steeds minder mobiel. Als partner kun je de zwangere het beste ondersteunen door werk uit handen te nemen – dus ook huishoudelijk werk. Heb je (nog) geen huishoudelijke hulp? Haal dan met regelmaat de borstel door het toilet, een doekje over de tafel, doe de was, koken, boodschappen doen. Maak ook voor na de bevalling een gebalanceerde verdeling in de huishoudelijke taken. Leuk weetje, veel tweelingvaders zijn bovengemiddeld betrokken bij het reilen en zijlen en het emotionele functioneren van het gezin.

Hulp en ondersteuning

Het opvoeden van tweelingen is in de eerste levensjaren intensief. Zonder uitzondering hebben tweelingouders hulp en ondersteuning gedurende de eerste levensjaren. Hoewel hulp een inbreuk kan zijn op privacy doe je er goed aan om deze wel in te schakelen. Het eerste jaar kent zeker mooie momenten. Maar veelal is het eerste jaar levensjaar van je kinderen ‘overleven’ voor jullie als ouders. Hulp en ondersteuning zijn daarom zeker geen overbodige luxe. Omdat tweelingen vaak te vroeg geboren worden betekent dat ook dat de kinderen vaker gevoed moeten worden. Kijk niet gek op als je begint met 10-12 voedingen per dag. En dat gaat keer twee.

Huishoudelijke hulp

Huishoudelijke taken zoals schoonmaken, boodschappen doen, koken, wassen of grasmaaien. Ze schieten er allemaal bij in. Vraag om structurele hulp op vaste dagen in de week. Zoals oppas voor je oudere kinderen, of iemand die een keer per week een voedzame maaltijd komt langsbrengen, of een student die je tuin bijhoudt. Heb je nog geen schoonmaker/schoonmaakster? Regel er een, als je je het kunt veroorloven. Iemand die af en toe komt aanwaaien en zo weer weg is zet niet zoveel zoden aan de dijk. Denk vooraf na over wat voor hulp en ondersteuning je prettig vindt. Bespreek dit met je partner. Want een tweeling krijgen is niet alleen een moedersaangelegenheid.

 In Nederland is er eigenlijk geen overheidshulp beschikbaar voor meerlingouders.

Financiën

Veel aanstaande tweelingouders ervaren financiële druk. Moeten we echt alles in tweevoud aanschaffen? De financiële gevolgen van het krijgen van een tweeling zijn groot. Wat die gevolgen zijn is mede afhankelijk van je persoonlijke situatie. Heb je bijvoorbeeld een of meerdere oudere kinderen, dan kan het zijn dat je auto te klein wordt voor je nieuwe gezinssamenstelling. Ben jij in verwachting van juist je eerste twee kinderen? Dan is er misschien helemaal geen noodzaak om naar een andere auto uit te kijken. Gemene deler is wel dat bij tweelingen veel kosten tegelijkertijd komen, het inkomen kan dalen omdat één of beide ouders minder gaan werken. Je water- en energieverbruik zullen stijgen, evenals de kosten voor boodschappen. Kortom, maak een plan voor je financiële behoeften. Gelukkig zijn er ook nog veel leuke gratis hebbedingetjes zoals De Blije Doos en de Ouders van Nu Zwanger- en Babybox. Kijk hiervoor ook op de pagina “Gratis!“.

Financiële voorbereiding

Het is aan te raden om je financiële situatie al tijdens je zwangerschap eens goed tegen het licht te houden. Misschien wil je een aparte spaarrekening openen, zodat je, als het zover is, al geld hebt gespaard. Wil je weten op welke kostenposten je gemakkelijk kunt besparen? Lees dan het het artikel “Koop aanbiedingen” en “Tweelingkorting”. Ook is het verstandig om naar je zorgverzekering te kijken. Want ook daar kun je op besparen. Wil je weten hoe? Meer hierover lees in je het artikel ”Zorgverzekering”. 

Shop online

Webshops! De uitvinding voor tweelingouders. Verschuif het fysieke winkelen naar online, daar waar het kan. Laat zoveel mogelijk boodschappen en andere goederen aan huis bezorgen. Jawel, ook het grote Zweedse meubelwarenhuis bezorgt z’n koopwaar aan huis op de verdieping van jouw keuze! Dus ook de geplande slaapkamer van je kinderen. Je betaalt bezorgkosten, maar het scheelt jou een hoop gesleep met zware pakketten, drukte in het warenhuis, en (reis)tijd. Wil je echt ‘full service’, dan doe je ook de montage-service erbij. Rond week 24-26 van de zwangerschap word je minder mobiel. En als de kinderen er zijn merk je dat je de eerste periode aan huis gekluisterd bent. Tijd wordt echt schaars. Als je naar een paar maanden vaker de deur uit gaat weet je dat elk uitje al snel lijkt op een grootschalige logistieke operatie. Laat daarom je boodschappen en andere goederen aan huis bezorgen. Groot voordeel, je kant vanaf je bank je boodschappen doen. Het kost je minder tijd, je betaalt geen parkeerkosten, je keuze is enorm en je spulletjes worden ook nog eens (gratis) thuisbezorgd. We hebben onze favoriete webshops voor je op een rijtje gezet. Wil je weten hoe je kunt besparen op je (huishoudelijke) uitgaven? Wij hebben enkele tips op een rijtje gezet. Lees dan snel verder in de artikelen “Tweelingkorting“, “Budget-tips voor de aanschaf van je spullen” en “Koop aanbiedingen“.

i?c=25436&m=1737294&a=411537&r=&t=html
i?c=25436&m=1771042&a=411537&r=&t=html

Inrichting

Als je je oriënteert op tweelingartikelen hoor of zie je soms de wildste verhalen voorbijkomen van wat je dubbel nodig hebt. Iemand die je vertelt dat je écht twee babybadjes nodig hebt, heeft zich bij voorbaat al gediskwalificeerd. Als je weet hoe bewerkelijk het is om een pasgeboren baby te badderen, dan haal je het niet in je hoofd om er twee tegelijkertijd te badderen. Sommige zaken heb je dubbel nodig. Zo eenvoudig is het. Maar gelukkig is er ook veel wat je écht niet dubbel nodig hebt. Of zelfs eenvoudigweg helemaal niet nodig hebt. Als (aanstaande) tweelingouder ben je een gewillige prooi voor de retailer. Voor elke ruimte in het huis geven we inrichtingssuggesties, voorzien van een ‘must-have’-label of ‘nice-to-have’-label. Suggesties voor inrichting hebben we in verschillende categorieën ingedeeld:

 

Klik door naar “Inrichting” voor de tips per woonruimte. Welke artikelen je nodig hebt per ruimte hebben we netjes op een rijtje gezet.

Woningveiligheid

Besteed ook aandacht aan woningveiligheid. Met twee kindjes die tegelijkertijd de wereld gaan ontdekken zorgen ervoor dat je continue het gevoel hebt handen te kort te komen. Des te belangrijker om je woning “baby- en peuterproof” te maken. In onze sectie veilig wonen lees je hier meer over en geven we tips voor veilig in én buiten de woning. 

Kinderopvang

Wil je na je verlof blijven werken? Zorg dan dat je tijdig kinderopvang regelt. Afhankelijk van waar je woont doe je er goed aan om écht tijdig voor een opvanglocatie in te schrijven. Kijk er niet gek van op als je in jouw regio te maken krijgt met een wachtlijst. En als je twee kinderen tegelijkertijd wilt laten opvangen kan dat lastiger zijn. Als je gebruik van de kinderopvang wilt maken, en je wilt daarvoor kinderopvangtoeslag aanvragen? Let dan op twee zaken. De opvanglocatie moet geregistreerd zijn in het Landelijk Kinderopvang Register (LKR). En vraag ten minste drie maanden voor aanvang van de kinderopvang de kinderopvangtoeslag aan. Hoe je dit doet lees je in het artikel “Overheidstoeslagen-waar heb ik recht op?

Conlusie

Wil je na je verlof blijven werken? Zorg dan dat je tijdig kinderopvang regelt. Afhankelijk van waar je woont doe je er goed aan om écht tijdig voor een opvanglocatie in te schrijven. Kijk er niet gek van op als je in jouw regio te maken krijgt met een wachtlijst. En als je twee kinderen tegelijkertijd wilt laten opvangen kan dat lastiger zijn. Als je gebruik van de kinderopvang wilt maken, en je wilt daarvoor kinderopvangtoeslag aanvragen? Let dan op twee zaken. De opvanglocatie moet geregistreerd zijn in het Landelijk Kinderopvang Register (LKR). En vraag ten minste drie maanden voor aanvang van de kinderopvang de kinderopvangtoeslag aan. Hoe je dit doet lees je in het artikel “Overheidstoeslagen-waar heb ik recht op?

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer