Gezin in balans

door Tweelinggids Redactie
balance, stones, sea

Gezin in balans – Met de komst van je twee baby’s is je gezin exponentieel gegroeid en verandert er veel. Want na de bevalling is de herstelperiode van tweelingmoeders is doorgaans langer omdat de tweelingzwangerschap zwaarder is. Zijn je kinderen via een keizersnede geboren? Dan zal je extra rustig aan moeten doen om sneller te herstellen. De partner zal dus de armen uit de mauwen moeten steken om het gezin en het huishouden te ondersteunen en draaiende houden. Heel simpel, de partner draait gewoon mee. Punt. De moeder kan ondersteuning van een partner goed gebruiken. En het ouderpaar kan de hulp en ondersteuning van buitenaf goed gebruiken. Je zult als ouders én gezin veel meer gezamenlijk gaan doen. 

Vraag hulp en ondersteuning

De eerste twee levensjaren met een tweeling zijn intensief. Omdat tweelingen vaak te vroeg geboren worden betekent dat ook dat de kinderen vaker gevoed moeten worden. Veel ouders ervaren het als bijzonder lastig om een gezonde privé/werk balans te vinden gecombineerd met chronisch slaaptekort. Je kunt je afvragen of de mens er wel voor gemaakt is om in twee of meer kinderen tegelijkertijd te krijgen. Troost je met de gedachte dat het écht heel leuk gaat worden. Na een aantal jaar zal ook jouw leven weer normaliseren. Zeker gedurende de eerste twee levensjaren van je kinderen kun je hulp en ondersteuning goed gebruiken. Zonder uitzondering vragen tweelingouders hulp en ondersteuning van hun omgeving. Zeker in de eerste periode met borst/flesvoeding komt het vaak voor dat familie, vrienden of buurtgenoten over de vloer komen om te helpen in de dagelijkse routine. Je doet er goed aan om structurele hulp. Je kunt hierbij denken aan hulp bij de voeding en verzorging van je kinderen, maar ook aan een hulp in de huishouding. Welke hulp jij kunt gebruiken ligt ook erg aan je persoonlijke omstandigheden. Maak voor jezelf een overzicht van de hulp en ondersteuning die je goed kunt gebruiken. In z’n algemeenheid zijn hulp en ondersteuning zeker geen overbodige luxe. 

Routine

Elk gezin met jonge kinderen functioneert beter als je een routinematig en gestructureerd leven leidt. Bij tweelinggezinnen telt dit nog meer. Daar waar je bij eenlingen met leeftijdsverschil je kinderen nog weleens hun eigen ritme kunt laten bepalen, kom je er met een tweeling snel achter dat je leven gemakkelijker wordt als je de kinderen in een ritme kneedt. Rust, regelmaat en reinheid zijn van overlevingsbelang. Waarom? Jij én je partner weten waar jullie aan toe zijn. Je kunt makkelijker activiteiten plannen of elkaar een paar uurtjes vrije tijd gunnen. Regelmaat aanbrengen in het leven met hele jonge baby’s is lastig. Maar het loont toch de moeite hierin te investeren. Voor jullie als ouders voelt elke dag soms als “Groudhog day”, maar naarmate je kinderen ouder worden zal je merken hoe fijn het is als je kinderen de regelmaat gewend zijn. Je kunt nu veel gemakkelijke samen op stap doordat je weet waar je aan toe bent met vaste eet- en slaaptijden. Houdt de tijden en rituelen bij het eten, badderen en naar bed brengen zoveel mogelijk hetzelfde. Je zult er dagelijks profijt van hebben.

Werk samen

Wanneer je een tweeling in het leven verwelkomt is het belangrijk dat je als gezin een geoliede en efficiënte machine wordt, voor zover jullie dat nog niet waren. Je kinderen vragen én verdienen je aandacht. Gedurende de eerste twee levensjaren is de zorg voor een tweeling intensief. Je houdt weinig tijd voor jezelf over. Een van de grootste uitdagingen van het ouderschap is wellicht het opzij schuiven van jezelf. Zeker voor mannen is dit lastig. Houdt je dan ook voor dat alles een fase is die weer voorbij gaat. De spreekwoordelijk “Twee handen op een buik” – heel goed met elkaar kunnen opschieten en elkaar steunen – is in het bijzonder van toepassing voor tweelingouders. Daar waar babyverzorging al snel wordt gezien als ‘moeder-ding’, zijn bij de komst tweelingen vaders in z’n algemeenheid meer betrokken bij het (jonge) gezinsleven. Heb je er twee? Dan zijn partners die luiers verschonen met de handen op de rug is er even niet meer bij… Verdeel de huishoudelijke taken en maak met elkaar duidelijke afspraken wie wat doet en waarvoor verantwoordelijk is. Met duidelijke afspraken weet je wie er kookt, wie de boodschappen doet, wie de was doet, en wie de geldzaken in gaten houdt. Want je hebt te weinig tijd om je met alles te bemoeien. 

Ontspan

Samen in de buitenlucht activiteiten ondernemen is een geweldige manier om stress in huis te verminderen. Het komt vaak voor dat je op elkaars lip zit. En dat kan ook bijna niet anders. Een veel gehoorde tip is dan ook om eventjes met het gezin naar buiten te gaan. Neem de wandelwagen en lucht jezelf, je kinderen en je partner. Buiten zijn om een frisse neus te halen en een (kleine) wandeling te maken helpt enorm om je lichaam en geest wat ruimte te geven. Splits af en toe ook even op zodat je een-op-een tijd met je kinderen doorbrengt. Welke vorm van recreatie je ook kiest, het belangrijkste is dat je een prioriteit maakt van recreatie. Enkele tips vind je hier

?wi=367686&ws=
?wi=367686&ws=

Tweelingzwangerschap

Wat je kunt verwachten tijdens een tweelingzwangerschap kun je lezen in het volgende artikel “Tweelingzwangerschap – Wat kan ik verwachten?“. Weten hoeveel recht jij en je partner hebben op verlof? Je leest het allemaal in de artikelen “Zwangerschapsverlof” en “Geboorteverlof“. Ook gaan we in op de verschillen en overeenkomsten van eeneiige en twee-eiige tweelingen. Meer hierover vind je in het artikel “Hoe ontstaat een tweeling?“. Veel leesplezier gewenst!

?c=20132&m=2159677&a=411537&r=&t=html

1-op-1 tijd met je kinderen

In een dag zitten 24 uren waarin alles moet gebeuren. Op gezette tijden wordt er gevoed, verschoond, gegeten, geslapen en gespeeld en gebadderd. En als ouder wordt je ook geacht je (betaalde) werk ook naar behoren te verricht. Je geconfronteerd met de uitdaging om een evenwicht te vinden tussen werk, thuis en het gezinsleven. Bij tweelingouders is deze balans nóg lastiger, omdat het gezinsleven veeleisender is. Om alles in goede banen te leiden verval je als tweelingouder al snel in de productiestand. Je hebt al snel de neiging om ‘al je kinderen’ over een kam te scheren. En iedereen wordt geacht om binnen je dagelijkse routine te functioneren. Het kan hierbij voorkomen dat je ‘vergeet’ om je kinderen een-op-een aandacht te geven. We weten allemaal dat onze kinderen één-op-één aandacht van ons nodig hebben. Ze hebben immers de liefde en aandacht nodig die alleen jij ze kunt geven.

Een eigen ik, een eigen individu

Daarnaast is het bij tweelingen juist van belang om een-op-een tijd met ze door te brengen. Want zo kan een kind uit een tweelingstel even alleen met één ouder de wereld verkennen. Beide kinderen zijn unieke individuen, die een eigen karakter en eigen behoeftes hebben. En ze zullen beiden een eigen identiteit ontwikkelen. Het ontwikkelen van een eigen identiteit begint al vroeg in de opvoeding. Het kan moeilijk zijn te weten wie je bent als je deel uitmaakt van een tweelingstel. Bij tweelingen – en zeker bij eeneiige tweeling – komt dit vaak voor omdat ze zoveel met elkaar gemeen hebben. Ze lijken niet alleen op elkaar, maar ze houden vaak ook van dezelfde dingen en delen dezelfde waarden en overtuigingen. Voor een kind dat onderdeel uitmaakt van een tweeling kan het dus langer duren voordat het een eigen identiteit heeft ontwikkeld. Alleen al om deze reden doe je er goed aan om een-op-een tijd met je kinderen op te nemen in je dagelijkse routine. 

Je eigen relatie in het vizier

De opgave waar je voor staat is niet niets. Zeker in de eerste twee levensjaren gaat er veel tijd en aandacht naar de zorg van je kinderen. Je vergeet bijna dat die ‘hulp in de huishouding’‘je persoonlijke butler’‘je klusjesman’, ook de persoon is met wie je je mooie kinderen hebt gekregen. En voor wie je ooit gevallen bent en je leven mee wilde delen. Tja…die partner is van de een prominente eerste plaats schromelijke weggegleden op de prioriteitsladder. Oog houden voor je relatie en de behoeftes van je partner is in die eerste twee jaar best uitdagend. Maar bedenk dat alles een fase is, zo ook de fase waarin je elkaar even wat minder aandacht kunt geven. Desondanks is het wel belangrijk om je relatie gezond, fijn en plezierig te houden. Uit Brits onderzoek is dat relaties van meerlingouders vaker in een scheiding eindigen dan relaties van ouders met eenlingen. Dit heeft meerdere oorzaken. De praktische, financiële en emotionele druk die tweelingouders ervaren is hoger dan voor een eenling-collega’s. Deze zorgen en psychische druk kunnen onneembare hordes worden, zeker in combinatie met slaaptekort en gebrek aan onderlinge communicatie en tijd die je aan elkaar besteedt. De spreekwoordelijke ’emmer’ kan snel gevuld zijn wanneer je een tweeling in je leven verwelkomt.

Met aandacht wordt het mooier

Zorg dat het niet zover komt met die spreekwoordelijk ’emmer’. Want je hebt elkaar hard nodig. Voor de partners én de relatie geldt eigenlijk hetzelfde als voor de kinderen: ”Met een beetje aandacht wordt alles mooier”. Dat dit geen eenrichtingsverkeer is moge duidelijk zijn. Want ook de moeders vinden het fijn om een compliment te krijgen, die aai over de bol te ontvangen, of om tussendoor een kus te krijgen tussen de flesvoeding en de verschoning in. Blijf met elkaar in gesprek, werk samen in de opvoeding van je kinderen en blijf leuke dingen met z’n tweeën doen. Dat laatste zal onherroepelijk minder in frequentie zijn tijdens de eerste levensjaren van je tweeling. En ook ongestoord naar het restaurant gaan zit er waarschijnlijk even niet bij. Of je bent te moe, of je kunt geen oppas vinden, of het past even niet in het voedingsschema van je baby’tjes. Maak het jezelf makkelijk. Als jij niet naar het restaurant kunt, dan haal je het restaurant gewoon in huis. Laat een lekkere maaltijd bezorgen. Kleedt jezelf leuk aan, en dek gezellig de tafel. Maak er een leuke date-avond van met de gesprekken als vanouds. Al doe je dit maar eens in de maand. Het is leuk om je partner tussen je drukke bezigheden weer eens in de ogen te kunnen kijken.

Tweeling en carrière

Ben jij die ondernemer of carrièretijger? De eerste levensjaren met een tweeling is als het bedrijven van topsport. Je komt uitdagingen tegen waarvan je niet wist dat ze bestonden. Een combinatie van slaaptekort, te weinig tijd voor je ‘eigen’ dingen en de constante zorg voor je kleintjes beïnvloedt je concentratievermogen. Let erop dat je niet teveel hooi op je vork neemt. Want ook een succesvol bedrijf of een succesvolle carrière ontwikkelen is topsport. Wees realistisch en kijk naar wat mogelijk is waar jij en je partner zich in kunnen vinden. Misschien betekent dit dat je even pas op de plaats moet maken met je bedrijfs- of carrièreplannen. Je bent niet de eerste die de eigen plannen ‘even in de koelkast’ moet zetten om de gezinsuitbreiding een goede start te geven. 

Tweelingcoach

Het opvoeden van een jonge tweeling voelt vaak als jongleren met werk, gezin en je eigen behoeften. Kom je er even praktisch of emotioneel niet uit? Dat kan weleens gebeuren. Weet je dan getroost met de gedachte dat er met jou vele tweelingouders zijn die ook weleens met de handen in het haar zitten. Het tweelingouderschap is in het begin lastig en brengt specifieke uitdagingen met zich mee. Uitdagingen die onbekend zijn voor eenlingouders, maar ook voor zorgverleners. Met een tweeling is alles nét even anders, dus ook het opvoeden. Voor iedere tweelingouder geldt dat het in het begin het ouderschap een kwestie is van vallen, opstaan en weer doorgaan. Durf te vragen. Vrijwel niks is te gek. En onthoud dat er geen perfect recept bestaat voor het tweelingouderschap. Wil je toch wat ondersteuning van buitenaf? (Praktische) inzichten van een ervaringsdeskundige? Denk dan eens aan De Tweelingcoach. Oprichter van De Tweelingcoach is Paulien Perfors. Paulien is tweelingmoeder en miste de eerste jaren na de geboorte van haar meiden de deskundige ondersteuning. Alles wat ze wist over opvoeden leek niet te werken bij de opvoeding van haar tweeling. Zoekend naar passende tips en ondersteuning voor tweelingouders ontdekte ze dat de meeste adviezen, ook vanuit zorgverleners, vooral waren gericht op één kindje. Dat moest anders! Paulien is zich gaan verdiepen in alles wat met de opvoeding van tweelingen te maken heeft. Sinds 2019 helpt ze andere tweelingouders bij het positief & ontspannen opvoeden van hun tweeling. Voor meer informatie ga je naar De Tweelingcoach.

detweelingcoach

Conclusie

Een tweeling krijgen is echt andere koek. Met de zorg voor twee baby’s tegelijkertijd zal je als ouders veel meer gezamenlijk gaan doen. Organiseer en structureer je gezin en zorg dat je zo snel mogelijk een dagelijkse routine ontwikkelt. Verdeel de taken en roep ook zeker hulp in van anderen. Want hulp is zeker geen overbodige luxe. Wordt het op momenten even teveel? Ga lekker wandelen. Zo creëer je ruimte en rust voor je lichaam en geest. Bijkomend voordeel, je komt ook aan wat lichaamsbeweging! Even de deur uitgaan geeft je ook de mogelijkheid om even op te splitsen je één van de tweeling van individuele aandacht te geven. En over individuele aandacht gesproken, vergeet hierin je partner niet. Plan eens in de maand een avondje met z’n tweeën in. Blijft met elkaar in contact en blijf met elkaar praten. Het tweelingouderschap kan soms overweldigend zijn, maar geniet er elke minuut van!

Tips van de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer